Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ στην έκθεση της ΕΡΤ για τις αυξήσεις επιτελικών στελεχών

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ προκαλεί η έκθεση της διοίκησης της ΕΡΤ (εκπονήθηκε από την εταιρεία Korn Ferry) προς την Βουλή με την οποία αιτείται την μισθολογική  αναπροσαρμογή στελεχών στην κορυφή  της πυραμίδας του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, εφαρμόζοντας τις διατάξεις του νόμου 4779/2021, γνωστού και ως νόμου Πέτσα-Λιβάνιου.

Η

Αξιωματική αντιπολίτευση απαντά σημείο προς σημείο στην 25 σελίδων έκθεση της ΕΡΤ, κάνει λόγο για «χρυσά μισθολόγια» και υποστηρίζει ότι με την πρόταση που τιτλοφορείται «Πολιτική αποδοχών στελεχών της ΕΡΤ», οι αυξήσεις μεταφράζονται σε τριπλασιασμό των μισθών χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα μπόνους.

Άνισος ανταγωνισμός

Η διοίκηση της ΕΡΤ, δια του διευθύνοντος συμβούλου της, Γιώργου Γαμπρίτσο, υποστηρίζει ότι η ΕΡΤ καλείται να λειτουργήσει σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον με την «αλυσίδα» του ενιαίου μισθολογίου να την εμποδίζει να ανταποκριθεί στο ρόλο της,  ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές αποδοχών ανάμεσα σε εσωτερικούς & εξωτερικούς, καθώς και ανάμεσα σε εσωτερικούς με λίγα χρόνια προϋπηρεσίας.

Για παραπλανητικό ισχυρισμό μέσα από γενικεύσεις, γίνεται λόγος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Η ΕΡΤ εδώ και δεκαετίες δεν έχει εσωτερικές παραγωγές σήριαλ, ταινιών ή ντοκιμαντέρ. Αγοράζει πρόγραμμα ή συμμετέχει ως συμπαραγωγός. Άρα τα στελέχη που θα αναζητούσε από την αγορά είναι για συγκεκριμένο αντικείμενο, πιο επιτελικό, από τα στελέχη που αναζητούν οι εταιρείες που κάνουν πρωτογενή παραγωγή τηλεοπτικού ή κινηματογραφικού προϊόντος», τονίζει η Αξιωματική αντιπολίτευση.

Στην έκθεση για τις μισθολογικές αυξήσεις που αιτείται η ΕΡΤ για τα στελέχη της που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, τονίζεται ότι αυτές «θα γίνουν με φειδώ», ειδικά στην ομάδα των προϊσταμένων- με 125 άτομα είναι η πολυπληθέστερη- και πάντως έως το 30% των θέσεων σε αυτή «λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της θέσης και των σημερινών απολαβών τους».

Με την πρόταση, όπως υποστηρίζεται, πρόθεση της ΕΡΤικής διοίκησης είναι «η σχετική άμβλυνση του προβλήματος», εννοώντας την μισθολογική ανισότητα σε μεσαία, ανώτερα και ανώτατα στελέχη της τα οποία αμείβονται «σημαντικά λιγότερο σε σύγκριση με τους αντίστοιχους συναδέλφους τους στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, ενώ αντιθέτως οι αμοιβές της πλειοψηφίας των εργαζομένων της ΕΡΤ που δεν απασχολούνται σε θέσεις ευθύνης κυμαίνονται πλησίον των αμοιβών του δημόσιο τομέα».

Νομοθετική αλλαγή αντί αυξήσεων

Τονίζεται δε, μεταξύ άλλων στην έκθεση, πως οι μικτές ετήσιες απολαβές ενός μέσου εργαζόμενου της ΕΡΤ με πάνω από 30 χρόνια προϋπηρεσίας και συνυπολογίζοντας τις αποδοχές της πρόσθετης απασχόλησης του «μπορεί να φθάσουν τις 27.000 ευρώ. Αναφέρεται επίσης ότι οι ετήσιες μικτές απολαβές του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας ανέρχονται στις 50.000 ευρώ και «κυμαίνονται στο περίπου 15% των αντίστοιχων απολαβών του ιδιωτικού τομέα».

«Γιατί δεν εισηγείται η ΕΡΤ νομοθετική αλλαγή ώστε να λυθεί το πρόβλημα αυτό; Είναι πιο εύκολο και επιτελικό να δοθούν υπέρογκες αυξήσεις από το να ικανοποιηθεί ένα λογικό αίτημα;», ερωτούν από τον ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνουν ότι «αυτή η ικανοποίηση του αιτήματος θα είχε οριζόντια εφαρμογή μιας και θα αφορούσε σε όλους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα (και επι Νέας δημοκρατίας δεν είναι καθόλου λίγοι)».

Ως εξοργιστική χαρακτηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ η ΕΡΤική  επισήμανση ότι η πρόταση αφορά τα ανώτατα,  ανώτερα και μεσαία στελέχη της και υπογραμμίζουν ότι ο ισχυρισμός του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας «είναι αποκαλυπτικός της φιλοσοφίας και του ύφους της διοίκησης που εφαρμόζει στην ΕΡΤ η ΝΔ». Yπενθυμίζει επίσης ότι οι μισθοί των εργαζομένων έχουν περικοπεί κατά 40% ήδη από το 1ο μνημόνιο και ότι «παραμένουν παγωμένοι –ελέω ενιαίου μισθολογίου και ανυπαρξίας Συλλογικών συμβάσεων- εδώ και 14 και πλέον χρόνια».

Αναλυτικά η έκθεση της ΕΡΤ και ο αντίλογος σημείο προς σημείο του ΣΥΡΙΖΑ:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ-ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ-ΕΡΤ-για-αυξήσεις-στελεχών.pdf2_ΛήψηΣΥΡΙΖΑ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ-ΣΕ-ΕΡΤ-ΓΙΑ-GOLDEN-BOYS-1ΛήψηΑΠΑΝΤΗΣΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ-ΓΙΑ-golden-boys-ΕΡΤ-.pdf2_Λήψη

Διαβάστε επίσης

Μην χάσετε το «ΠΟΝΤΙΚΙ» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 14 Απριλίου

Αμπράμοβιτς: «Παγώνουν» περιουσιακά στοιχεία, αξίας 7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των κυρώσεων

Γαλλία: Αντιγερμανικό και αντι-νατοϊκό κρεσέντο από την Μαρίν Λεπέν – Έβγαλαν «σηκωτή» διαδηλώτρια σε συνέντευξή της (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντιδράσεις, ΣΥΡΙΖΑ, ΕΡΤ,antidraseis, syriza, ert