Ανοιχτά τα Τέμπη, ο Ισθμός και ο Προμαχώνας σε «ένδειξη καλής θέλησης»

ΕΛΛAΔΑ

Πιθανή φαίνεται η εκτόνωση των αγροτικών κινητοποιήσεων, μετά τις συναντήσεις των αγροτών με τον πρωθυπουργό, αλλά και την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η οποία ζητά την παρέμβαση των αρχών σε όλη τη χώρα για όσες περιπτώσεις συντελείται το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών εξαιτίας μπλόκων.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες έχουν δώσει στην κυκλοφορία βασικές οδικές αρτηρίες και έχουν άρει τους αποκλεισμούς από συνοριακές διαβάσεις.

«Ελευθέρας» στον Προμαχώνα

«Ελευθέρας»

έδωσαν λίγο μετά τις 15.30 το μεσημέρι στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που έχουν στήσει μπλόκο για περισσότερο από ένα μήνα επί ελληνικού εδάφους. Η κίνηση έγινε σε «ένδειξη καλής θέλησης» και ενόψει του ραντεβού που ορίστηκε για αύριο το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Περνάνε όλα, τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα και τα λεωφορεία, αλλά και τα φορτηγά και οι νταλίκες», επισήμανε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Ανέστης Κεμανετζόγλου, προσθέτοντας «ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους που ήρθαν σήμερα στο Προμαχώνα από κάθε γωνία της χώρας».

Άνοιξαν και τα Τέμπη

Σε άνοιγμα της Κοιλάδας των Τεμπών και της γέφυρας του Πηνειού στην διασταύρωση με το Στόμιο προχώρησαν λίγο πριν τις 5 το απόγευμα οι αγρότες του μπλόκου.

Όπως λένε, προέβησαν σε αυτήν την ενέργεια σε ένδειξη καλής θελήσεως επειδή ο καιρός επιδεινώθηκε και η κίνηση από τις εναλλακτικές διαδρομές είναι πιο δύσκολη, αλλά και προκειμένου να διευκολυνθεί η επιστροφή των συναδέλφων τους από το μπλόκο της Νίκαιας αλλά και άλλα μπλόκα που πήγαν σήμερα στον Προμαχώνα.

Σημειώνουν ότι η Κοιλάδα θα παραμείνει σήμερα ανοιχτή όλο το βράδυ και στην συνέχεια θα αποφασίσουν τι θα πράξουν ανάλογα και με τις εξελίξεις.

Οργή Βούλγαρων οδηγών - Απειλούν με περισσότερα αντίποινα για τον αποκλεισμό των συνόρων

Οι βούλγαροι οδηγοί φορτηγών θα αποκλείσουν και πάλι σε αντίποινα όλα τα μεθοριακά σημεία διέλευσης ανάμεσα στη Βουλγαρία και την Ελλάδα, αν οι έλληνες διαδηλωτές δεν τερματίσουν τον δικό τους αποκλεισμό μέχρι τη Δευτέρα, ανακοίνωσε σήμερα ο βούλγαρος υπουργός Μεταφορών.

"Αν η ελληνική πλευρά δεν βρει έναν οποιασδήποτε μορφής τρόπο για να επιλύσει την κρίση μέχρι τη Δευτέρα, οι βούλγαροι οδηγοί φορτηγών οχημάτων θα ξεκινήσουν σε αντίποινα έναν αποκλεισμό σε όλο το μήκος των βουλγαρο-ελληνικών συνόρων", δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Ιβάιλο Μοσκόφσκι.

Ο εν λόγω αποκλεισμός θα επικεντρωθεί μόνο σε βαν, αυτοκίνητα και μεγάλα οχήματα που μεταφέρουν αγροτικά προϊόντα.

Οι βουλγαρικές αρχές υποστηρίζουν πως οι απώλειες των μεταφορέων θα ξεπεράσουν τα 10 εκατ. ευρώ. Ο αποκλεισμός δημιούργησε ουρές φορτηγών μήκους 10 χιλιομέτρων από τη βουλγαρική πλευρά των συνόρων.

Η Βουλγαρία υπολογίζει πως θα έχει σοβαρές απώλειες και για την τουριστική βιομηχανία της.

Η Βουλγαρία έχει καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ελλάδας υποστηρίζοντας ότι οι αποκλεισμοί παραβιάζουν τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και ανθρώπων.

Ανοιχτός ο Ισθμός

Άνοιξε το μπλόκο των αγροτών στον Ισθμό της Κορίνθου και από το πρωί αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Κορίνθου - Αθήνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, σε παλαιά και νέα εθνική οδό.

Οι αγρότες της Κορίνθου απομάκρυναν, όλο το πρωί σήμερα, από την εθνική οδό, τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα που είχαν αναπτύξει εκεί για περίπου 35 ημέρες και δήλωσαν ότι εφεξής θα προβούν σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων.

Στον αντίποδα, οι αγρότες της Λακωνίας και της Αρκαδίας παραμένουν στα μπλόκα και τα ενισχύουν, μεταφέροντας στη Νεστάνη τα τρακτέρ που βρίσκονταν στον Ισθμό και περιμένουν διευκρινήσεις σε επιμέρους ζητήματα από τα αρμόδια υπουργεία για θέματα που συζητήθηκαν και ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα.

Σήμερα, οι αγρότες θα κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου, στο ύψος των διοδίων της Νεστάνης, από τις 7.00 το απόγευμα έως τις 11.00 το βράδυ, ενώ στη Λακωνία παραμένουν ενεργά τα μπλόκα σε Βλαχιώτη, Λίμνη και γέφυρα Ευρώτα, την οποία θα αποκλείσουν, σήμερα, από τις 7.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ.

Αργά το απόγευμα η απόφαση των αγροτών της Κρήτης

Σε σύσκεψη που θα γίνει το απόγευμα, στο Ηράκλειο, αναμένεται να αποφασίσουν οι αγρότες της Κρήτης για τις επόμενες κινήσεις τους, μετά την άκαρπη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους άλλων μπλόκων της χώρας, στην οποία δεν είχαν πάρει μέρος αγρότες από το νησί.

Η διευρυμένη συνεδρίαση του Συντονιστικού των αγροτών όλης της Κρήτης θα πραγματοποιηθεί στις 6:30, στην αίθουσα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηράκλειου, όπου θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τη διάρκεια και τη μορφή των κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ, παραμένει και σήμερα το μπλόκο που έχουν στήσει οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Οροπεδίου Λασιθίου στην εθνική οδού Αγίου Νικολάου - Ηρακλείου, στον κόμβο Μαλίων, τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα, εν αναμονή των αποφάσεων του Συντονιστικού οργάνου, καθώς και το μπλόκο στα Πραιτώρια Ηρακλείου.

Εξάλλου, αγρότες από την Ιεράπετρα Λασιθίου αποφάσισαν να μεταβεί αντιπροσωπείας τους, αύριο, στον Προμαχώνα, για να έχει συνάντηση με τους αγρότες της περιοχής.

αγρότεςμπλόκασυνάντησηΤσίπραςΚυβέρνησηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα