Αλλαγή στρατηγικής από τον Ανδρουλάκη

Μία διαφορετική στρατηγική όσον αφορά το κάλεσμα στον κεντρώο και αριστερό προοδευτικό χώρο αναμένεται να εφαρμόσει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σύμφωνα με κορυφαίους συνεργάτες του που μιλούν στο «Ποντίκι», ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο αναμένεται να κάνει ένα νέο κάλεσμα στον προοδευτικό χώρο στον δρόμο προς τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Περιοδείες στο εξωτερικό και ανακοινώσεις υποψηφίων

Στο πλαίσιο των κινήσεών του πριν από τη μάχη του Ιουνίου

ετοιμάζεται να ταξιδέψει και στο εξωτερικό, όπου θα έχει συναντήσεις με απόδημους αλλά και φορείς του οικονομικού, πανεπιστημιακού και επιστημονικού κλάδου. Η ατζέντα του Ανδρουλάκη θα είναι πολύ βαριά, καθώς θα συνεχίσει και το μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση με κυρίαρχο θέμα τα μη πρακτικά πανεπιστήμια.

Το προσκλητήριο Ανδρουλάκη

Τον τρόπο με τον οποίο θα κάνει το πρώτο κάλεσμά του στον προοδευτικό κεντροαριστερό χώρο αναζητεί ο Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι έτοιμος να ανοίξει το κόμμα του στον δρόμο προς τις ευρωκάλπες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ο οποίος έχει αναλάβει όλη την προεκλογική εκστρατεία – θέλει να δώσει το στίγμα, πράγμα που δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, ότι το κόμμα του είναι πλέον κυρίαρχο στον χώρο αυτόν και πως έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Συνεργάτες του δεν αποκλείουν το άνοιγμα να επιχειρηθεί μέσω εκδήλωσης ή κοινής παρέμβασης, η οποία θα έχει έντονο αντικυβερνητικό χαρακτήρα. Στην ουσία αυτό που αναζητείται είναι η πλατφόρμα με την οποία θα γίνει το άνοιγμα. Σε ό,τι αφορά τις «μεταγραφές», αυτές αποκλείονται πριν από τις ευρωεκλογές, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη διαφωνούν με τη «συγκόλληση κομμάτων». Η πόρτα του ΠΑΣΟΚ μετά τον Ιούνιο, όμως, θα είναι ανοιχτή και αυτό το ξεκαθαρίζει και ο ίδιος ο Ανδρουλάκης.

Καθόλου τυχαία δεν είναι και η δήλωσή του: «Η αγωνία μου είναι να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, γι’ αυτό αλλάζω και ανανεώνω το ΠΑΣΟΚ και δεν δέχομαι πελατειακές συμπεριφορές. Πρέπει επιτέλους τα κόμματα να γίνουν υγιείς οργανισμοί, κύτταρα της δημοκρατίας. Εγώ μπορώ να κάτσω με τον οποιονδήποτε να συνομιλήσω. Πρέπει να κάτσουμε να μιλάμε» (TV Creta, συνέντευξη στον Βασίλη Σκουντή).

Εκτός Ελλάδας

Μία από τις επόμενες κινήσεις του Ανδρουλάκη είναι να ταξιδέψει στο εξωτερικό, καθώς ο ίδιος θα συνομιλήσει και θα βρεθεί σε τραπέζια με τον απόδημο ελληνισμό, τους Έλληνες που έφυγαν τα χρόνια των μνημονίων, αλλά και σε εκδηλώσεις.

Τον Μάρτιο, και συγκεκριμένα στις 2 του μήνα, θα είναι και στο συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στη Ρώμη, όπου η ευρωομάδα των PES – μεταξύ άλλων – θέλει να παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ ως το κόμμα που ανεβαίνει. Υπενθυμίζεται ότι η άνοδος του ΠΑΣΟΚ είναι αναγκαία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς οι Ευρωπαίοι «Κεντροαριστεροί» θα δώσουν τη μάχη για τη δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στη Ρώμη, οι εκπρόσωποι του Συνεδρίου θα εκλέξουν τον κοινό υποψήφιο του PES (θα είναι ο Ευρωπαίος επίτροπος Νικολά Σμιτ) και θα υιοθετήσουν το εκλογικό μανιφέστο τους. Η συμβολή του ΠΑΣΟΚ στο μανιφέστο αναμένεται να είναι σημαντική. «Η οικογενειοκρατία, η αδιαφάνεια και το ρουσφέτι επικρατούν ακόμη. Δηλαδή, ό,τι μας έφερε στα μνημόνια ζει και βασιλεύει και μετά τα μνημόνια» – σ’ αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί και ο προεκλογικός λόγος του Ανδρουλάκη.

Σύντομα ανακοινώσεις για το ευρωψηφοδέλτιο

Εκτός από το ευρωπαϊκό τουρ και τις επαφές του, ο Ανδρουλάκης αναμένεται να προχωρήσει και στις πρώτες ανακοινώσεις του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές. Σε πρώτη φάση θα δούμε πρόσωπα από την κοινωνία. Δηλαδή ανθρώπους που συμμετέχουν στην κοινωνία των πολιτών και έχουν μεγάλη αποδοχή στο έργο τους. Θα δούμε πρόσωπα από τον επιστημονικό χώρο, τον ακαδημαϊκό αλλά και την Αυτοδιοίκηση.

Όπως είναι σε θέση το «Π» να γνωρίζει, αυτές οι ανακοινώσεις θα γίνουν τον ερχόμενο μήνα. «Ο κοινωνικός χαρακτήρας στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ θα είναι πολύ έντονος», τονίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ και ο λόγος του θα είναι πολύ ευρωπαϊκός. «Καλό θα ήταν οι πολίτες να στηρίξουν κόμματα που θέλουν η ευρωπαϊκή ενοποίηση να γίνει γρηγορότερα και σε πολλά πεδία, όχι μόνο στην οικονομία» είναι άλλωστε και το μήνυμα του Ανδρουλάκη.

Πολιτικό Συμβούλιο για τα πανεπιστήμια

Με τις πίτες – οι οποίες ακόμα δεν έχουν τελειώσει – να δίνουν τροφή για κομματική ζύμωση και δραστηριοποίηση, ο Ανδρουλάκης αναμένεται να συγκαλέσει και το Πολιτικό Συμβούλιο. Το θέμα της συζήτησης θα είναι τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Το ΠΑΣΟΚ, όπως όλα δείχνουν, θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Το γεγονός ότι στο ΠΑΣΟΚ αποφεύγουν να σχολιάσουν τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ότι δεν τις παρακολουθούν. Αντιθέτως, στο Κίνημα βλέπουν πολύ στενά τα όσα συμβαίνουν στον χώρο του αντιπάλου τους για τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές και πάνω σ’ αυτό χτίζουν τη στρατηγική τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως, παρά την εικόνα ανακωχής που θέλουν να παρουσιάσουν στην Κουμουνδούρου, σύντομα θα υπάρξει και νέο κύμα αποχωρήσεων. «Ήταν θέμα ημερών να υπάρξει και αυτή η ένταση στον ΣΥΡΙΖΑ και σύντομα θα οδηγηθούμε και σε νέα. Ο Στέφανος Κασσελάκης τούς είχε προειδοποιήσει ότι θα έθετε εκ νέου θέματα όπως το όνομα, το λογότυπο, τη δομή και την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος», τονίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης:

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Καινούργιες πολιτικές για προσέλκυση νέων στη ναυτιλία»

Ανδρουλάκης: Πρωθυπουργός εικονικής πραγματικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Νέα «πυρά» Σπίρτζη σε Κασσελάκη: «Είχατε δει επί Αλέξη Τσίπρα να είμαστε πρώτο θέμα σε μεσημεριανές εκπομπές;» (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλλαγή, Ανδρουλάκη,allagi, androulaki