Ακρίβεια: Καλπάζουν οι τιμές σε λάδι, τρόφιμα, οπωροκηπευτικά και κακάο

Χωρίς φρένα τρέχει η αύξηση της τιμής του ελαιολάδου η οποία φθάνει πλέον τα 15 ευρώ το λίτρο και αναμένεται το επόμενο διάστημα να σκαρφαλώσει στα 18 ευρώ το λίτρο.

Εκτιμάται μάλιστα ότι οι τιμές του ελαιολάδου θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν τους επόμενους μήνες, προκαλώντας αυξημένο βάρος στον οικονομικό προϋπολογισμό των καταναλωτών.

Παράλληλα αυξημένες εμφανίζονται και οι τιμές των προϊόντων στις λαϊκές αγορές… Σύμφωνα με παραγωγούς της λαϊκής αγοράς, οι αυξήσεις των τιμών οφείλονται τόσο στην αύξηση του κόστους παραγωγής όσο και στη μείωσή της εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, ενώ

την ίδια στιγμή καταγγέλλουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας από τους μεσάζοντες που οδηγούν όλο και πιο ψηλά τις τιμές.

Ειδικότερα πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) η χονδρική τιμή στα καρότα είναι τα 70 λεπτά του ευρώ ανά κιλό από 55 λεπτά πέρυσι, αντίστοιχα τα ξερά κρεμμύδια στο 1 ευρώ από 70 λεπτά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια στα 2 ευρώ από 1,30 ευρώ, τα λάχανα στα 40 λεπτά από 30 λεπτά, τα παντζάρια στα 80 λεπτά από 75 λεπτά και οι πιπεριές χονδρές στα 2,50 ευρώ από 2,30.

Θυμίζουμε ότι μέσα σε έναν χρόνο, οι αυξήσεις οπωροκηπευτικών στη χονδρική έχουν ξεπεράσει το 150%.

Ειδικότερα οι τιμές έχουν ανέβει στα εξής προϊόντα:

• Κουνουπίδι 160%
• Μπρόκολο 100%
• Κολοκύθια 88%
• Ακτινίδια 50%
• Αχλάδια (κρυστάλλια) 40%

Σε ότι αφορά τα τρόφιμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ αυτές συνεχίζουν να καλπάζουν με απίστευτους ρυθμούς, εκτοξεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το συνολικό ποσοστό των ανατιμήσεων πάνω από το 27%!

Την ίδια ωρα η αύξηση στη τιμή του κακάου έχει διπλασιαστεί από την αρχή του 2024 φέρνοντας αυξήσεις στις τιμές της σοκολάτας κατά 8%, με αποτέλεσμα οι σοκολατοβιομηχανίες να προσπαθούν να εξασφαλίσουν προμήθειες και το κόστος των προϊόντων τους να αυξάνεται για τον τελικό καταναλωτή.

Το σίγουρο είναι ότι θα πληρώσουμε χρυσά φέτος τα πασχαλινά αυγά παρά το γεγονός ότι για την περίοδο του Πάσχα οι παραγωγοί αγοράζουν το κακάο μήνες νωρίτερα.

Διαβάστε επίσης:

Οι Έλληνες δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους – Η… κατρακύλα που «φωτογραφίζει» παγκόσμια έρευνα

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Fed, αλλά βλέπει τρεις μειώσεις

Κωστής Χατζηδάκης: «Έως το τέλος του έτους η αποεπένδυση στις τράπεζες»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ακρίβεια, Καλπάζουν,akriveia, kalpazoun