Αισιόδοξος ο Τσακαλώτος για επιστροφή στην ανάπτυξη έως το β' τρίμηνο του 2016

ΠΟΛΙΤΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη έως το δεύτερο εξάμηνο του 2016, εφόσον είναι θετική η αξιολόγηση του προγράμματος από τους πιστωτές, ανοίγοντας τον δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times.

Ο κ. Τσακαλώτος

αναμένει, όπως δήλωσε, η αξιολόγηση των πιστωτών να γίνει προς τα τέλη Νοεμβρίου. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ανοίξει τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους πριν από τα Χριστούγεννα. «Είναι απόλυτα σημαντικό να πάρουμε κάτι όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους», είπε, προσθέτοντας: «Εάν έχουμε θετική αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ελάφρυνση του χρέους, δεν βλέπω τον λόγο να μην επιστρέψει (η ελληνική οικονομία) στην ανάπτυξη έως το δεύτερο τρίμηνο του 2016».

Η διεξαγωγή της αξιολόγησης στα τέλη Νοεμβρίου θα συνιστά μία καθυστέρηση σχεδόν ενός μήνα σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που προβλέφθηκε τον Αύγουστο, όταν η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη ένα πρόγραμμα βοήθειας 86 δισ. ευρώ, σημειώνουν οι Financial Times. Η καθυστέρηση, προσθέτουν, έγινε αναπόφευκτη μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση - σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες, περιλαμβανομένης της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ - θα κάνει σοβαρή προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής των πλούσιων ολιγαρχών. «Θα είναι κεντρική πλευρά των πολιτικών μας, που θα προσδιορίσει την επιτυχία της κυβέρνησης, επειδή είναι ο μόνος τρόπος να αποδεχθούν οι Έλληνες δύσκολα μέτρα, δείχνοντας ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα», εξήγησε.

Ευκλείδης ΤσακαλώτοςFinancial TimesHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα