Αισιόδοξα νέα για όσους παίρνουν στατίνες: Πώς βοηθούν όσους πάσχουν από στεφανιαία νόσο

Δύο πολύ γνωστές στατίνες που χρησιμοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι με υψηλή χοληστερίνη, η ροσουβαστατίνη και η ατορβαστατίνη, ήταν εξίσου αποτελεσματικές στην πρόληψη καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα με στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας κλινικής μελέτης.

Τα άτομα που έπαιρναν ροσουβαστατίνη είχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη ή να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν ατορβαστατίνη.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι τα φάρμακα αυτά είναι εξίσου αποτελεσματικά, αλλά ορισμένοι ασθενείς μπορεί

να έχουν λιγότερες παρενέργειες με το ένα φάρμακο.

Αναλυτικά τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, η ροσουβαστατίνη (Crestor) και η ατορβαστατίνη (Lipitor), ήταν εξίσου αποτελεσματικά στην πρόληψη καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων, θανάτου και ανάγκης για επεμβάσεις αποκατάστασης της ροής του αίματος σε τμήματα της καρδιάς, όπως δημοσιεύθηκε στο heatline.com.

Η μελέτη

 Οι ερευνητές της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο The BMJTrusted Source, επικεντρώθηκαν  σε άτομα με υπάρχουσα στεφανιαία νόσο, έναν τύπο καρδιακής νόσου που προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας στο εσωτερικό των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL (κακή χοληστερόλη) αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Φάρμακα όπως οι στατίνες μειώνουν αυτόν τον κίνδυνο μειώνοντας τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης στο αίμα.

Παρά το γεγονός ότι η ροσουβαστατίνη είχε μεγαλύτερη ικανότητα να μειώνει την LDL χοληστερόλη, τελικά αυτό που έχει σημασία για τους ασθενείς είναι ο μειωμένος κίνδυνος καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου, ο οποίος ήταν παρόμοιος και για τα δύο φάρμακα.

Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 4. 400 άτομα με στεφανιαία νόσο, τα οποία προσλήφθηκαν από 12 νοσοκομεία της Νότιας Κορέας. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 65 έτη και το 28% ήταν γυναίκες.

Σημειώνεται ότι περισσότερα από 4. 300 άτομα ολοκλήρωσαν τη δοκιμή. Οι ερευνητές ανέθεσαν τυχαία σε άτομα να λαμβάνουν καθημερινά είτε ροσουβαστατίνη είτε ατορβαστατίνη για τρία χρόνια από το 2016 έως το 2019 και παράλληλα κατέγραψαν το ιατρικό ιστορικό και πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν παρόμοια ποσοστά και στις δύο ομάδες για καρδιακή προσβολή (1,5% στην ομάδα της ροσουβαστατίνης έναντι 1,2% στην ομάδα της ατορβαστατίνης), εγκεφαλικό επεισόδιο (1,1% έναντι 0,9%), θάνατο από οποιαδήποτε αιτία (2,6% έναντι 2,3%) και στεφανιαία επαναγγείωση (5,3% έναντι 5,2%). Τα μέσα επίπεδα της LDL χοληστερόλης ήταν ελαφρώς χαμηλότερα στην ομάδα της ροσουβαστατίνης (32,4 mgΤα μέσα επίπεδα LDL χοληστερόλης ήταν ελαφρώς χαμηλότερα στην ομάδα της ροσουβαστατίνης (32,4 mg/dL) από την ομάδα της ατορβαστατίνης (34,2 mg/dL) καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.

Η ομάδα της ροσουβαστατίνης είχε υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 που απαιτούσε φαρμακευτική αγωγή (7,2% έναντι 5,3%) και υψηλότερο ποσοστό χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη (2,5% έναντι 1,5%). Άλλες εκβάσεις ασφάλειας ήταν παρόμοιες μεταξύ των δύο ομάδων.

Μόνο με ενεργό ΑΜΚΑ οι εξετάσεις και οι επεμβάσεις στα νοσοκομεία

Κορωνοϊός: 53 νεκροί και 51 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα – «Θερίζει» η Pirola

Βενιζέλειο Νοσοκομείο: «Φακέλωμα» των εργαζομένων που διαδήλωσαν – Ανόητη κίνηση λένε στο topontiki.gr οι εργαζόμενοι

Keywords
Τυχαία Θέματα