Αινήσιο Δέλτα Έβρου: Ο σύλλογος με τις αυθαίρετες καλύβες και την ακραία δράση, που λειτουργεί ως βραχίονας του Βελόπουλου

Τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα στον Έβρο έφεραν στο προσκήνιο τη δράση ενός εξαιρετικά αμφιλεγόμενου βουλευτή της περιοχής, του Πάρη Παπαδάκη της Ελληνικής Λύσης, ο οποίος καλούσε πολίτες να πάρουν το νόμο στα χέρια τους και ουσιαστικά να βιαιοπραγήσουν εναντίον μεταναστών.

Αλλά και του συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα Έβρου», που εκπροσωπεί τους καταπατητές με τις παράνομες καλύβες στον υγροβιότοπο και σχετίζεται με ακραίες δράσεις αυτόκλητων υπερασπιστών του νόμου, ιδίως απέναντι στους μετανάστες – πρόεδρος του συλλόγου είναι ο

κ. Παπαδάκης.

Η υπόθεση φανερώνει πώς το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου απέκτησε κυρίαρχο ρόλο στην ευαίσθητη περιοχή (κερδίζοντας βουλευτική έδρα πρώτη φορά), αλληλοτροφοδοτούμενο από ομάδες ακραίων στοιχείων, τα οποία είτε μεμονωμένα, είτε σε ομάδες, εμφανίζονται ως «σερίφηδες» ή και ως Πολιτοφυλακή και δρουν ανεξέλεγκτα, βίαια, αν όχι και καταφανώς παράνομα συχνά..

Για πολλούς, αυτές οι ομάδες ακροδεξιών εξτρεμιστών έχουν αναλάβει να κάνουν τη «βρώμικη δουλειά» με τους μετανάστες, που περνούν παράτυπα στη χώρα. Συχνά και με κάθε δυνατό τρόπο, όπως έδειξε και η πολύ πρόσφατη ιστορία με τον «κυνηγό κεφαλών», ο οποίος συνέλαβε 13 μετανάστες στην Αλεξανδρούπολη και τους στοίβαξε σε ένα τρέιλερ, περιφέροντάς τους ως «τρόπαια».

Ο Πάρης Παπαδάκης, κατάφερε να εκλεγεί στις πρόσφατες εκλογές, εκμεταλλευόμενος το κλίμα φόβου και αγωνίας που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή. Με την Ελληνική Λύση τέταρτο κόμμα και ποσοστό 8,72%, ο ίδιος πήρε 3.068 σταυρούς.

Αλλά δεν τα κατάφερε ακριβώς μόνος του.

Χρησιμοποίησε ως «εργαλείο», το «Αινήσιο Δέλτα Έβρου», έναν σύλλογο που υπερασπίζει τις αυθαίρετες καλύβες στο ποτάμι, «πουλώντας» στο ελληνικό κράτος, «προστασία» των συνόρων.

Οι «Καλυβιέρηδες», όπως αλλιώς λέγεται ο σύλλογος Αινήσιο Δέλτα, είναι στην πραγματικότητα καταπατητές, που έχτισαν χρόνια πριν μέσα στον υγροβιότοπο, ο οποίος προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες.

Το Δασαρχείο Έβρου έχει κρίνει παράνομα τα κτίσματά τους και ζητά την κατεδάφισή τους, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί. Καταφανώς για πολιτικούς λόγους. Οι ίδιοι οι καταπατητές καταφεύγουν στην επίκληση εθνικών λόγων.

Είναι όμως απορίας άξιο, γιατί να χρειάζεται το κράτος τη συνδρομή καταπατητών σε μία ευαίσθητη από κάθε άποψη περιοχή (και εθνικά και περιβαλλοντικά) για να προστατέψει τα σύνορά της χώρας, όταν στον Έβρο είναι στραμμένη όλη η προσοχή των Ελληνικών Δυνάμεων: Και έμψυχο υλικό υπάρχει, άριστα εκπαιδευμένο μάλιστα, αλλά και όλα τα οπλικά μέσα, ακόμα και δυνάμεις της Frontex.

Πρόεδρος στο Αινίσιο Δέλτα ο Πάρης Παπαδάκης

Οι καταπατητές του Έβρου, που ισχυρίζονται ότι επιτελούν «εθνικό έργο» κιόλας, οργανώθηκαν τα τελευταία χρόνια, υπό τη σκέπη ουσιαστικά του Κυριάκου Βελόπουλου.

Ήδη από τις 14 Μαίου του 2019 δημιουργείται στο Facebook ο «Σύλλογος Αινήσιο Δέλτα Έβρου 2019 – Aenisio Delta Evros Association», στον οποίο ο Πάρης Παπαδάκης αναλαμβάνει πρόεδρος. Δημιουργός και συνδιαχειρίστρια στην ομάδα εμφανίζεται η Γεωργία Μέκκου.

Με πρόσχημα ότι οι «καλύβες» αποτελούν… προκεχωρημένο φυλάκιο του έθνους και «υψώνουν τη σημαία» στο ακρότατο σημείο της χώρας, οι καταπατητές, ιδιοκτήτες των παράνομων καλυβών στο Δέλτα του Έβρου, πιέζουν και εξασφαλίζουν διαρκώς παρατάσεις.

Όμως η πραγματική εκτόξευση της ισχύος τους γίνεται λίγο αργότερα.

Μετά την κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο τον Φεβρουάριο του 2020, ο σύλλογος εδραιώνει το ρόλο του, εκμεταλλευόμενος το κλίμα, που δημιουργείται.

Διοργανώνει εκδηλώσεις, αναλαμβάνει ακόμα και πρωτοβουλίες κοινωνικής προσφοράς, απευθύνεται στην στρατιωτική αρχικά και στη συνέχεια και στην πολιτική ηγεσία, κερδίζει βραβεύσεις και… αναγνώριση!

Τον Φεβρουάριο του 2021 τα μέλη του συλλόγου διοργανώνουν συγκέντρωση στην πλατεία της Ορεστιάδας κατά της απόφασης του υπουργείου Μεταναστευτικής για το ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου, διαμαρτυρόμενα ότι «θέλουν να κάνουν την περιοχή αποθήκη παράνομων μεταναστών».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος διαβλέπει το πρόσφορο πολιτικό, ιδεολογικό και κοινωνικό έδαφος για την ενίσχυση της επιρροής του. Και εκ του αποτελέσματος τα καταφέρνει!

Αναλαμβάνει κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για τις καλύβες, πιέζει την κυβέρνηση και διευρύνει την απήχηση του κόμματός του. Τον Νοέμβριο του 2021 ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης καταθέτει ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας να μην κατεδαφιστούν οι καλύβες. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τη μη είσπραξη των προστίμων ανανεώνονται.

Ο Πάρης Παπαδάκης γίνεται σταρ της περιοχής και καταφέρνει να εκλεγεί βουλευτής, μάλλον με άνεση – χρησιμοποιώντας γλώσσα «πάνω πλατείας», περί «βρώμικης πολιτικής» και το Τραμπικής έμπνευσης σύνθημα «Πρώτα ο Έβρος».

Ο σύλλογος Αινήσιο Δέλτα μετατρέπεται κατά ένα μέρος έστω, σε επιχειρησιακό βραχίονα των θυλάκων της Ελληνικής Λύσης. Φαίνεται ότι έχει άμεση σχέση και τουλάχιστον ένα κομμάτι του λειτουργεί ως τροφοδότης των «πολιτοφυλάκων», που κινούνται ανεξέλεγκτα και δρουν ανενόχλητα στην περιοχή, με κορυφαίο παράδειγμα το αδιανόητο περιστατικό με τον «κυνηγό κεφαλών» και τους 13 μετανάστες.

Σε άλλο βίντεο, μία ομάδα «πολιτοφυλάκων» εμφανίζεται να περιπολεί με βαριοπούλες στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης και να δείχνει κάτι σαν εμπρηστικό μηχανισμό, ως «τρόπαιο» της δράσης της και να εκτοξεύει φραστικές απειλές για μετανάστες.

Ντωμεταξύ ο άλλος δω γυρνάει με τη βαριοπούλα στο χέρι μέσα στη πόλη κ τους ψάχνει 50 μέτρα από το Lidl οέο ;pic.twitter.com/A75ZOdvqqp

— Kostas Anastopoulos (@KonAnastopoulos) August 23, 2023

Σε πρόσφατη ανάρτησή του ο κ. Παπαδάκης, αφού καλούσε τους πολίτες να πάρουν το νόμο στα χέρια τους. Επικαλούμενος «πληροφορίες» ότι «λαθρομετανάστες παρακωλύουν το έργο των πιλότων», καλούσε τα μέλη του συλλόγου Αινήσιο Δέλτα, του οποίου είναι πρόεδρος, «να είμαστε σε εγρήγορση για να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά.. Αφήστε τους κεραυνούς.. Έχουμε πόλεμο κύριοι!!».

Το χάιδεμα από στρατιωτική και πολιτική ηγεσία

Στρατιωτικοί της περιοχής έχουν μία ιδιαίτερη συμπάθεια στο Αινήσιο Δέλτα και με κάθε ευκαιρία το δείχνουν θερμά. Τους αφήνουν να πηγαινοέρχονται στα φυλάκια και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, βραβεύουν στελέχη του συλλόγου, φωτογραφίζονται με άνεση μαζί τους. Για κάποιους όλο αυτό το σκηνικό δημιουργεί την αίσθηση ότι μέλη του συλλόγου Αινήσιο Δέλτα λειτουργούν ως παραστρατιωτικοί, αλλά ουδείς συγκινείται.

Από ένα σημείο και μετά, ο σύλλογος απολαμβάνει πλήρη ασυλία από τις τοπικές αρχές, είναι κράτος εν κράτει.

Το ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση, ακόμα και η Προεδρία της Δημοκρατίας δείχνουν μία ιδιαίτερη ανοχή στη δράση του συλλόγου, παρότι είναι εμφανές ότι κινείται ως παρακλάδι της Ελληνικής Λύσης, πρωταγωνιστεί σε ακραίες, ρατσιστικές ενέργειες, κατοχυρώνοντας έναν κρίσιμο αυτοτελή ρόλο, υπερασπιζόμενος εμφανώς και ιδιοτελή συμφέροντα (καταπατήσεις) με το μανδύα του πατριωτισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος έχει ήδη ζητήσει την παραπομπή του Πάρη Παπαδάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, σημειώνοντας ότι οι Βουλευτές «οφείλουν να συμβάλλουν στην αποτροπή εκδηλώσεων μίσους κατά προσώπων λόγω της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής τους, των θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων τους, του φύλου τους, της ηλικίας τους, της αναπηρίας τους ή του σεξουαλικού προσανατολισμού τους».

Διαβάστε επίσης:

Πάρνηθα: Νέα αναζωπύρωση στο Κάστρο της Φυλής – Στάχτη έως τώρα 64.330 στρέμματα (videos)

Νέα Ιωνία: Σύλληψη 3 ατόμων για οπαδική επίθεση σε ανήλικους – 19, 16 και 14 ετών οι συλληφθέντες

«Αυτοψία» Μητσοτάκη στην Πάρνηθα μετά την «μαύρη» πρωτιά της Ελλάδας στη Μεσόγειο – Κόλαφος τα στοιχεία του Meteo

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αινήσιο Δέλτα Έβρου, Βελόπουλου,ainisio delta evrou, velopoulou