Αγρότες: «Απόβαση» των τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη για την Agrotica, στα μπλόκα «δοκιμάζεται» η κυβέρνηση

Κάθοδο με 300 τρακτέρ στο Νότιο Τόξο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, έχουν ήδη «κλειδώσει» για την Πέμπτη εν όψει των εγκαινίων της 30ης Agrotica οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ οι Θεσσαλοί αποφάσισαν να κατεβούν στην Agrotica το Σάββατο και να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι.

Διμέτωπο αγώνα να κατευνάσει τα ενεργά μέτωπα των αγροτικών κινητοποιήσεων και των καταλήψεων στα Πανεπιστήμια δίνει η κυβέρνηση.

Ο στόχος αύριο, είναι να στείλουν «ηχηρό μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, αλλά και το κέντρο αποφάσεων στις Βρυξέλλες, ότι ο πρωτογενής τομέα «πεθαίνει» και η επισιτιστική ασφάλεια και επάρκεια των ευρωπαίων καταναλωτών, τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση» σύμφωνα με τον Κώστα Χατζηπαραδείση, αγρότη από τον Λαγκαδά.

Όπως ανέφερε, μέχρι τις 10.30 π.μ., τα 300 τρακτέρ που θα φτάσουν στην πόλη από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις – από το λιμάνι, το Δερβένι και τα Μουδανιά– , θα έχουν τοποθετηθεί και σταθμεύσει επάνω στο πεζοδρόμιο, στο Νότιο Τόξο της ΔΕΘ, όπου και θα παραμείνουν καθόλη τη διάρκεια της Agrotica, δηλαδή μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου. Εξήγησε δε ότι η τοποθέτησή τους θα γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει ελεύθερη δίοδος προκειμένου να περνούν οι επισκέπτες της έκθεσης και όχι μόνο.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτείνουμε το ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη», επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας: «η κινητοποίησή μας έχει συμβολικό χαρακτήρα και γίνεται με στόχο να δείξουμε ότι ανεξάρτητα των πολιτικών πεποιθήσεων που καθένας από εμάς έχει, όλοι μας είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επιβίωση και βιωσιμότητά μας».

Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηπαραδείσης «στη διάρκεια της τετραήμερης παραμονής μας στην Agrotica, καλούμε όλα τα μέσα, πολιτικούς και πολίτες να μας επισκεφθούν και να ενημερωθούν για το τι πραγματικά συμβαίνει με τον πρωτογενή τομέα». «Είναι δικαιολογημένο και καλώς βρίσκεται ο κάμπος της Θεσσαλίας στο επίκεντρο, αλλά τα προβλήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα οξύνονται για τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους και η επιβίωση είναι θέμα χρόνου να “γκρεμιστεί”» πρόσθεσε.

Μεταξύ των καλλιεργητών που θα σταθμεύσουν τα τρακτέρ τους στο Νότιο Τόξο της έκθεσης, συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από τις Σέρρες, την Ημαθία, την Πιερία, τον Λαγκαδά, τη Χαλκιδική και την Επανομή. Τονίζεται δε, ότι πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι θα έρθουν με τα αγροτικά οχήματά τους από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο, αν και ακόμη και δεν έχει οριστικοποιηθεί η ώρα υλοποίησής του. «Επειδή πραγματοποιούνται και άλλες κινητοποιήσεις στην πόλη, από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η δική μας δράση δεν θα επιτείνει την κυκλοφορία στην πόλη», επισήμανε ο κ. Χατζηπαραδείσης και πρόσθεσε ότι εντός της ημέρας θα ξεκαθαρίσει η ακριβής ώρα πραγματοποίησής του.

Σημειώνεται ότι στις κινητοποιήσεις στην Θεσσαλονίκη θα συμμετάσχουν και οι μελισσοκόμοι της Μακεδονίας, οι οποίοι έχουν δώσει ραντεβού στην γέφυρα της Θέρμης για να κατέβουν με τα οχήματά τους στο κέντρο της πόλης. 

Οι αγρότες σπάνε τα μπλόκα της ΕΛΑΣ και κλείνουν συμβολικά τις εθνικές οδούς

Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν και την Τετάρτη στα μπλόκα της Θεσσαλίας και των υπόλοιπων περιοχών, μετά την πρώτη νίκη τους με την αναγνώριση των προβλημάτων τους από την κυβέρνηση και το… τυράκι των 5.000 έως 10.000 ευρώ ανά αγρότη. Οι συμβολικοιί αποκλεισμοί στις εθνικές οδούς έγιναν πράξη.

Σε ταυτόχρονο και συντονισμένο αποκλεισμό της ΠΑΘΕ (εθνική οδός) και άλλων δρόμων της Θεσσαλίας προχώρησαν νωρίτερα οι αγρότες από τα μπλόκα της περιοχής.

Η κίνηση αυτή πάρθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη ύστερα από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου της E65 στη Καρδίτσα. Εκεί συμμετείχαν και τα υπόλοιπα μπλόκα της Θεσσαλίας, έχοντας εκλέξει τις συντονιστικές τους επιτροπές και συγκεκριμένα, εκπρόσωποι από τα μπλόκα Πλατυκάμπου Λάρισας, Αλμυρού και Στεφανοβίκειου Μαγνησίας, Ζάρκου και Καλαμπάκας Τρικάλων, καθώς επίσης της Θεσσαλιώτιδας Φθιώτιδας.

Αργά το απόγευμα, αγρότες με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα διέσχισαν κεντρικούς δρόμους της Καρδίτσας, πραγματοποιώντας συλλαλητήριο. Τους υποδέχτηκαν κάτοικοι και φορείς της πόλης. Μετά τη διαδήλωση επέστρεψαν στο μπλόκο του Ε65.

Eντωμεταξύ, είχε ανοίξει η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας στο ύψος της Σκάλας Αταλάντης που είχαν κλείσει νωρίτερα οι αγρότες, αφού έσπασαν το μπλόκο της αστυνομίας. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα μείνουν συγκεντρωμένοι στο μπλόκο που θα στήσουν στον κόμβο της Σκάλας Αταλάντης.

Παρακάμπτοντας το μπλόκο της αστυνομίας με κίνηση από την άκρη του οδοστρώματος οι αγρότες κατάφεραν με μικρό αριθμό τρακτέρ να φτάσουν στην εθνική οδό, ενώ τα υπόλοιπα αγροτικά μηχανήματα παρέμειναν πάνω στη γέφυρα της εθνικής οδού.

Στο οδόστρωμα της εθνικής οδού ΑθηνώνΘεσσαλονίκης παρέμειναν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα χωριά της Αταλάντης μέχρι τις 2:30 μ.μ., με την αστυνομία να διακόπτει την κυκλοφορία και η κίνηση των οχημάτων να γίνεται από το παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Στο κόμβο του Κάστρου έφτασαν και έστησαν το μπλόκο τους με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά οχήματα αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα χωριά της Λιβαδειάς. Μάλιστα οι αγρότες της Λιβαδειάς μπήκαν στην εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης με τα πόδια, προχωρώντας σε συμβολικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη της Θεσσαλίας οι αγρότες αποφάσισαν να προχωρήσουν στις εξής πρωτοβουλίες, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες κατευνασμού:

Τα μπλόκα της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας θα αποκλείσουν στις 4 το απόγευμα της Τετάρτης εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.Να κατεβαίνουν στην Agrotica το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, οργανώνοντας συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στη βόρεια είσοδο της έκθεσης.Να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αποστέλλοντας τον κατάλογο με τα (κοινά όλων των αγροτών) αιτήματα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ταυτόχρονα, αποστέλλουν τα αιτήματά τους στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να τα επεξεργαστεί η κυβέρνηση και να οριστεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Πρόκειται για αιτήματα στα οποία συμφωνούν τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα.

Επιπλέον, οι Θεσσαλοί αγρότες αποφάσισαν να κατεβούν στην Agrotica το Σάββατο και να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι.

Χαλκιδική: Οι αγρότες έκλεισαν την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Μουδανιών

Στον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Μουδανιών προχώρησαν οι αγρότες της Χαλκιδικής από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Οι αγρότες της Χαλκιδικής έχουν αποκλείσει το δρόμο και στα δύο ρεύματα και ξεκαθαρίζουν ότι, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, δεν αποκλείεται να προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες σε καθολικό αποκλεισμό. Αύριο, Πέμπτη (01.02.2024), θα κατέβουν στη Θεσσαλονίκη, όπου ανοίγει η αυλαία της 30ης διεθνούς έκθεσης Agrotica.

Πάτρα

Έξω από ​την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην εθνική οδό, προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματα τους, βρέθηκαν οι αγρότες της Αχαΐας. Έβαλαν τα τρακτέρ κατά μήκος της Εθνικής Οδού και την έκλεισαν και στα δύο ρεύματα.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αχαΐας έστειλαν μήνυμα μπαίνοντας στο κέντρο της Πάτρας πραγματοποιώντας πορεία με τα τρακτέρ, παρά την προσπάθεια απαγόρευσης που επιχείρησε η Αστυνομία.

Οι αγρότες τονίζουν ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια και δεν κάνουν πίσω. Πραγματοποίησαν πορεία με τα τρακτέρ και με παρατεταμένα κορναρίσματα.

Χανιά

Με μεγάλη συμμετοχή αγροτών πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων.

Συγκεκριμένα, δεκάδες αγροτικά αυτοκίνητα συγκεντρώθηκαν στον κόμβο των Μουρνιών και κατευθύνθηκαν στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Κρήτης, με τους αγρότες να προχωρούν σε αποκλεισμό της.

Συμβολικός αποκλεισμός στην Εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης

Σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Λάρισας -Κοζάνης στο ύψος της διασταύρωσης με Δέδνρα προχώρησαν το μεσημέρι αγρότες από τα Δένδρα και Πλατανούλια του Δήμου Τυρνάβου..

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δένδρων, Χρήστος Τασιούλας, τόνισε ότι «τα προβλήματα των αγροτών είναι πολλά και παρά τις υποσχέσεις, δεν υλοποιήθηκαν».

Στην περιοχή οι αγρότες ασχολούνται με την δενδροκαλλιέργεια, παγετός, καύσωνας και πλημμύρες του Σεπτεμβρίου έφεραν σε απόγνωση τους παραγωγούς που φέρονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των αγροτών με ουσιαστικές απαντήσεις για τις αποζημιώσεις, πόσα και πότε θα πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται.

Αλαζονεία

Ωστόσο, η κυβέρνηση δείχνει πως αντιμετωπίζει τις κινητοποιήσεις των πληγέντων αγροτών και των φοιτητών με αλαζονεία και συγκαλυμμένες απειλές, παρά την εκτίμηση που υπάρχει πως οι αντιδράσεις κυρίως των αγροτών μπορούν να δυναμιτίσουν το πολιτικό κλίμα ενόψει ευρωεκλογών και να δημιουργήσουν ρήγμα με μια πολυπληθή κοινωνική ομάδα, η οποία στις τελευταίες εθνικές εκλογές έδωσε ποσοστό 48% στη Νέα Δημοκρατία.

Μετά τη χθεσινή αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους φοιτητές που -λίγο ή πολύ- τους χαρακτήρισε «ληστές», τη σκυτάλη πήραν σήμερα, σε τηλεοπτικές τους εμφανίσεις, οι Παύλος Μαρινάκης και Λευτέρης Αυγενάκης, δίνοντας το στίγμα με το οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των φοιτητών.

«Οι εποχές που αυτοί που ανέβαιναν στα τρακτέρ, αυτοί που κλείνανε πανεπιστήμια, αυτοί που κλείνανε δρόμους και νόμιζαν ότι είναι επαναστάτες, ενώ στην πραγματικότητα δεν είχαν κανένα αίτημα, έχουν περάσει», είπε ο Παύλος Μαρινάκης για τις αντιδράσεις των αγροτών και τα αιτήματά τους. «Όσο σοβαρά κι αν είναι τα αιτήματα μιας επαγγελματικής ομάδας, δεν πρέπει να οδηγούν στην τιμωρία του συνόλου των πολιτών και να παραβιάζουν τα δικαιώματα της κοινωνίας», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εριστικός και απαξιωτικός απέναντι στους αγρότες εμφανίσθηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, κάνοντάς τους υποδείξεις και λέγοντάς τους, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι δε θα του πουν εκείνοι πώς να κάνει τη δουλειά του…

Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που συναντήθηκε με αγρότες στο μπλόκο της Βόνιτσας, μετά την παρουσία του στα εγκαίνια του οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία τόνισε ότι «Και τους αγρότες μας θα βοηθήσουμε και τους συμπολίτες μας οι οποίοι δοκιμάζονται από την ακρίβεια θα εξακολουθούμε να τους στηρίζουμε. Και οι μισθοί στη χώρα μας θα εξακολουθούν να αυξάνονται, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο το διαθέσιμο εισόδημα».

Ο εκπρόσωπος των αγροτών που μίλησε στον πρωθυπουργό, ζήτησε άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει με μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, να ορίζει κατώτατες τιμές στα προιόντα μας, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να δημιουργηθούν έργα υποδομής στην ύπαιθρο. «Δίνουμε αγώνα επιβίωσης, η χώρα χωρίς πρωτογενή τομέα δεν θα λέγεται χώρα. Αν υπάρχει σχέδιο να μας το πείτε να κάνουμε κι εμείς κουμάντο ή να γίνουμε γκαρσόνια ή να φύγουμε για τη Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.

Αφού άκουσε τα αιτήματα των αγροτών, ο πρωθυπουργός τους είπε ότι «ούτε γκαρσόνια θα γίνετε ούτε θα φύγετε στη Γερμανία. Για μένα η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα.»

Επίθεση στην κυβέρνηση έκανε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη τονίζοντας ότι ο αγροτικός κόσμος, οι κτηνοτρόφοι αλλά και η εκπαιδευτική κοινότητα είναι στους δρόμους λόγω της αλλαζονείας και του αυταρχισμού που επιδεικνύει. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η Δώρα Αυγέρη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λύσεις σε αυτά τα προβλήματα.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ότι τα μέτρα που προτείνει η αντιπολίτευση είναι «λόγια του αέρα» από την Κουμουνδούρου απαντούν ότι τα μέτρα που προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κοστολογημένα. Όσο για το πού θα βρεθούν τα λεφτά ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει πως θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και πετρελαίου. «Τα υπερκέρδη από τα διυλιστήρια, ήταν 5,3 εκ. ευρώ τα δύο τελευταία χρόνια», σημειώνεται, ενώ «οι πέντε εταιρείες διανομής ενέργειας είχαν υπερκέρδη μόνο από Ιούλιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, ύψους 2,2 δισ. ευρώ».

«O κύριος Μητσοτάκης επιστρατεύει και τον ύπουλο “κοινωνικό αυτοματισμό”, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι οι αυξημένες τιμές των προϊόντων σημαίνουν και μεγαλύτερα έσοδα για τους αγρότες, κρύβοντας ότι είναι οι εμποροβιομήχανοι, οι αλυσίδες τροφίμων και τα supermarkets, αυτοί που τσεπώνουν τη διαφορά απ’ την τιμή στο χωράφι και το ράφι και όχι οι αγρότες» αναφέρει το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Εκεί, βέβαια, που ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε κάθε όριο συκοφάντησης των αγώνων, ήταν όταν παρομοίασε τις μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ με “ληστεία”, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει το ψέμα, τη συκοφαντία, τον αυταρχισμό, για να εφαρμόσει μια βάρβαρη και αντιδραστική πολιτική, που καταπατά κάθε δικαίωμα του λαού και της νεολαίας».

Από την πλευρά της η Νέα Αριστερά κάνει λόγο για επικοινωνιακό σόου Μητσοτάκη στα τρακτέρ και απειλές για καταστολή από τον Μαρινάκη στα κανάλια.

«Την ώρα που ο πρωθυπουργός στήνει σόου με κάμερες μπροστά σε τρακτέρ στη Βόνιτσα όπου μοίρασε γενικόλογες υποσχέσεις και μίλησε για πολιτισμένο διάλογο οι υπουργοί του στα τηλεοπτικά πάνελ έστηναν το έδαφος της έντασης και της καταστολής. “Οι εποχές που αυτοί που ανέβαιναν στα τρακτέρ, αυτοί που κλείνανε πανεπιστήμια, αυτοί που κλείνανε δρόμους και νόμιζαν ότι είναι επαναστάτες, ενώ στην πραγματικότητα δεν είχαν κανένα αίτημα, έχουν περάσει”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Την ίδια ώρα σε άλλο τηλεοπτικό σταθμό ο αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, κουνούσε το δάχτυλο σε αγρότες καλώντας τους να “μην κάνουν υποδείξεις”. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πίσω από τα ψίχουλα που υπόσχεται εν είδει επικοινωνιακής διαχείρισης και το προσωπείο της συναίνεσης βρίσκεται η πραγματική αντίληψη της κυβέρνησης για τον αγροτικό κόσμο».

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να επιτραπεί στους αγρότες της ΕΕ να επωφεληθούν από τις παρεκκλίσεις για το έτος 2024 από τους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που τους υποχρεώνουν να διατηρούν ορισμένες περιοχές μη παραγωγικές.

Η πρόταση της Επιτροπής, που εστάλη σήμερα στα κράτη μέλη παρέχει μια πρώτη συγκεκριμένη πολιτική απάντηση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών των αγροτών για το εισόδημα. Ακολουθεί επίσης αιτήματα που υποβλήθηκαν από πολλά κράτη μέλη στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Γεωργίας.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία Avgi – Φυλή: Τρία άτομα παραμένουν εγκλωβισμένα – Αρνήθηκαν να φύγουν πεζή λόγω τραυματισμού (video)

Διδυμότειχο: Ποντίκια είχαν καταφάει την αδελφή του βρέφους που μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείο

«Πάτος» η Ελλάδα στην Ευρώπη στη συμμετοχή και τις ευκαιρίες των γυναικών στην εργασία

Keywords
θεσσαλονικη, agrotica, νεα κυβερνηση, μπλοκα αγροτων, agrotica, κυβερνηση, τρακτερ, νεα δημοκρατια, ελλαδα, βρυξέλλες, σερρες, δραση, ελασ, παθε, διαδηλωσεις, αθηνα, συμμετοχή, κρητη, εκλογες, νέα, μαρινακης, ελγα, συριζα, πετρελαιο, διυλιστήρια, ΚΚΕ, αει, υπουργοι, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, ΔΕΘ, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, κοζανη, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, ελγα αποζημιωσεις, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, εσπα 2021, αστυνομια, αυτοκινητα, αυλαια, γερμανια, δημοκρατια, δουλεια, δωρα, εθνικη, ελγα, θεμα, υψος, χαλκιδικη, ψεμα, ωρα, αει, αμβρακια, βιωσιμότητα, βονιτσα, βορεια, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γεφυρα, γινει, γινεται, γροθια, δαχτυλο, δηλωσεις, διυλιστήρια, δικη, διοδος, δειχνει, δωσει, δικτυο, εδαφος, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ελασ, ενεργα, εργα, εποχες, ετος, ευρωπη, ιδια, η δικη, ημαθια, καμερες, καρδιτσα, κινηση, κλιμα, κομμα, κτιριο, λεφτα, λογο, μαξιμου, μηκος, μητσοτακης, μπλοκο, μικρο, νικη, ομαδα, οδος, οχηματων, οχηματα, παθε, πεμπτη, πιερια, προβληματα, ραντεβου, σαββατο, συγκεκριμενα, συμμετοχή, σοου, στιγμα, σχεδιο, τιμωρια, τιμη, τοξο, τρια, τριτη, χρηστος, ακτιο, ασφαλεια, δικαιωμα, δικαιωματα, εμφανισεις, εθνικο, γινετε, χωρα, κυριακου, μπροστα, ομαδες, παυλος, ποδια, ποντικια, ρηγμα
Τυχαία Θέματα
Αγρότες, Απόβαση, Θεσσαλονίκη, Agrotica,agrotes, apovasi, thessaloniki, Agrotica