Αγώνας δρόμου κυβέρνησης-δανειστών για την επίτευξη συμφωνίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες διαπραγματεύσεις θα έχει η ελληνική κυβέρνηση το απόγευμα με τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς επιταχύνονται οι διαδικασίες για την επίτευξη συμφωνίας έως το Σάββατο, ενώ την Κυριακή έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Euro Working Group, από το οποίο η ελληνική πλευρά αναμένει να εγκριθεί η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των

τραπεζών.

Η ανάγκη της ταχείας ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πιέζει για πρώτη φορά Κυβέρνηση και δανειστές να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό τις εκκρεμότητες που υπάρχουν από τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου μέσα στο Σαββατοκύριακο

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν χθες, μετά από τρεις ώρες διαβούλευση με τους δανειστές, ότι η συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια, τις αλλαγές στις 100 δόσεις, τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τις τιμές στα γενόσημα θα κλείσουν μέχρι και το Σάββατο.

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε χθες το απόγευμα για να οριστικοποιήσει τις εναλλακτικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς για κάθε ένα από τα ανοιχτά θέματα. Σε ανακοίνωση μάλιστα αναφέρθηκε πως «το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. διαπίστωσε ότι ο στόχος της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και της επίτευξης συμφωνίας έως και το Σάββατο είναι απόλυτα εφικτός, καθώς συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό».

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες, το «κουαρτέτο» επιδιώκει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας που θα βρίσκεται στην Αθήνα για να συνυπογραφεί το τελικό κείμενο του προυπολογισμού του 2016, να βάλει στο τραπέζι ασφαλιστικό, «κόκκινα δάνεια» και νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Μετά τη χθεσινή τρίωρη συνάντηση των Τσακαλώτου-Σταθάκη-Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών, ο Γ. Σταθάκης παραδέχθηκε ότι έχουν κατατεθεί διαφορετικές προτάσεις για τους πλειστηριασμούς και αναζητείται κοινό έδαφος για να γεφυρωθούν ενώ σημείωσε ότι υπάρχει καλή θέληση και θα βρεθεί κοινό έδαφος.

Μπορεί το θέμα των πλειστηριασμών να είναι το κυρίαρχο, ωστόσο θα πρέπει να βρεθούν λύσεις και στα άλλα θέματα που εκκρεμούν, όπως οι 100 δόσεις, τα γενόσημα φάρμακα και τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ την εκπαίδευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση στοιχεία για όσους θεωρεί πως πρέπει να προστατευθούν από τους πλειστηριασμούς.

Συγκεκριμένα ζητούν να μάθουν ποιος είναι ο μέσος δανεισμός στην Ελλάδα και ο μέσος όρος των τετραγωνικών που χρειάζεται μια 4μελής οικογένεια. Επιπλέον, η τετραμερής ρωτά την κυβέρνηση γιατί δεν μεριμνά, για όσους νοικιάζουν σπίτια και δεν έχουν να πληρώσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να δεχθεί να υποχωρήσει στο θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών ζητώντας να προστατεύεται ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ. Αν χρειαστεί μπορεί να υποχωρήσει και στα 150.000 ευρώ αλλά υπό την προϋπόθεση να δεχθούν οι τράπεζες ότι αυτοί που θα υποστούν τους πλειστηριασμούς θα είναι σίγουρα οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» ενώ για τους υπόλοιπους που θα μείνουν ακάλυπτοι να υπάρξει μια περίοδος χάριτος πριν επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα.

Ακόμη και στο εισοδηματικό κριτήριο η Κυβέρνηση αναμένεται να υποχωρήσει σε ένα ποσό κάτω από τις 30.000 ευρώ για οικογένεια με παιδιά ξεκινώντας από τα 20.000 ευρώ για τον άγαμο ενώ μέχρι τώρα είχε θέσει ως όριο τα 32.000 ευρώ.

Αντίστοιχα στις αλλαγές στις 100 δόσεις Κυβέρνηση και δανειστές συμφωνούν ότι απώλεια της ρύθμισης θα επέρχεται αν νέες ληξιπρόθεσμες δεν τακτοποιούνται μέσα σε 30 ημέρες για όσους πληρώνουν δόσεις το 2015 σε 20 ημέρες αν πληρώνουν δόσεις της ρύθμισης και για το 2016 ενώ όσοι θα πληρώνουν δόσεις ρύθμισης και το 2017 θα χάνουν την ρύθμιση αν δεν τακτοποιούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές μέσα σε 10 ημέρες .

Παράλληλα θα γίνει πιο αυστηρή η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Στο θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση οι δανειστές περιμένουν το σχέδιο δράσης του υπουργείου οικονομικών για την επιβολή τέλους στις εταιρίες στοιχηματισμού.

Πηγή: enikonomia.gr

Euro Working GroupδιαπραγματεύσειςδανειστέςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα