Αυτοδιοικητικές εκλογές: Μετά το «7», Μητσοτάκης και ΝΔ πάνε για το «+5»

Με στόχο τη νίκη σε τουλάχιστον άλλες 5 Περιφέρειες – εκτός από τις 7, όπου ήδη εξελέγησαν Περιφερειάρχες που υποστήριξε το κυβερνών κόμμα – η ΝΔ προετοιμάζεται για την εβδομάδα που θα οδηγήσει στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Όπως ήδη έγραψε το topontiki.gr, στο κόμμα επικρατεί ικανοποίηση, όχι μόνο για το γεγονός ότι «καθάρισε» επτά Περιφέρειες από την πρώτη Κυριακή, αλλά και:

● πρώτον, διότι σε κάποιες «επίφοβες» Περιφέρειες, όπως η Πελοπόννησος, η Θεσσαλία ή το Βόρειο Αιγαίο, οι υποψήφιοι που στήριξε

η ΝΔ (Δημήτρης Πτωχός, Κώστας Αγοραστός και Αλκιβιάδης Στεφανής, αντίστοιχα) τα πήγαν πολύ καλά και

● δεύτερον, διότι στις τέσσερις από τις Περιφέρειες που θα κριθούν στο β’ γύρο (Ανατολική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Θεσσαλία, Βόρειο Αιγαίο) οι υποψήφιοι της ΝΔ έχουν «πάρει κεφάλι» από τον α’ γύρο. Μόνο στα Ιόνια Νησιά ο «αντάρτης» Γιάννης Τρεπεκλής προηγείται της νυν Περιφερειάρχη, Ρόδης Κράτσα, ενώ και στη Δυτική Μακεδονία ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αμανατίδης έχει βραχεία κεφαλή επί του Περιφερειάρχη, Γιώργου Κασαπίδη.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει περιοδείες στις Περιφέρειες αυτές, με στόχο να ενισχύσει τους υποψηφίους που στηρίζει το κόμμα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρχή θα γίνει άμεσα, με επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λέσβο, προκειμένου να στηρίξει τον Αλ. Στεφανή, ο οποίος διεκδικεί να «ανατρέψει» τον νυν Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στην εβδομάδα και ανάλογα με το πρόγραμμά του, ο Κ. Μητσοτάκης ενδέχεται να πραγματοποιήσει ταξίδια και στην Πελοπόννησο, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, με «στόχευση» τους νομούς όπου οι υποστηριζόμενοι υποψήφιοι είχαν τις χειρότερες εκλογικές επιδόσεις στον α’ γύρο. Ακόμα δεν είναι γνωστό αν θα επισκεφθεί Ιόνιο και Δυτική Μακεδονία, χωρίς πάντως να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτό.

Πάντως, στη ΝΔ επικρατεί ικανοποίηση για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, καθώς εκτιμάται ότι ουσιαστικά επικύρωσε την πολιτική κυριαρχία του κόμματος για άλλη μια φορά, μετά τη διπλή νίκη στις εθνικές εκλογές και, ταυτόχρονα, έδειξε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δυσκολεύονται να αποκτήσουν «πάτημα» στο εκλογικό σώμα, το οποίο δείχνει – έστω και με κάποιες επιφυλάξεις – να ανανεώνει διαρκώς την εμπιστοσύνη του στο κυβερνών κόμμα.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ο Κ. Μητσοτάκης στη δήλωσή του για τα αποτελέσματα του α’ γύρου, όταν ρωτήθηκε για πιθανές περιοδείες του, είπε χαρακτηριστικά «αφήστε να δούμε τελικά το αποτέλεσμα των εκλογών, πώς θα διαμορφωθεί. Το γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή ότι υπήρχαν Περιφέρειες όπου είχαμε υποψηφίους οι οποίοι προέρχονταν από τη ΝΔ, χωρίς να έχουν την επίσημη στήριξή μας. Αλλά θα σας έλεγα ότι περισσότερο θα πρέπει να ρωτήσετε τα άλλα κόμματα -ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ- γιατί κατάφεραν, καθώς φαίνεται, μόνο σε μία Περιφέρεια να έχουν υποψήφιο στον δεύτερο γύρο».

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλη άνοδος για το ΚΚΕ σε δήμους και περιφέρειες – Πού περνά στον β’ γύρο

Δήμος Πάτρας: Καθαρή νίκη Πελετίδη από τον πρώτο γύρο δείχνει το exit poll

Το πρώτο αποτέλεσμα στη μάχη της Θεσσαλίας- Προηγείται ο Αγοραστός

Keywords
Τυχαία Θέματα