Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Οι 13 Περιφέρειες και το άγχος του Μητσοτάκη

Μπορεί το ενδιαφέρον των πολιτών για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να είναι στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών, ωστόσο ο πρωθυπουργός τις τελευταίες μέρες πατάει γκάζι και από τη Δευτέρα επισκέπτεται τις κρίσιμες και δύσκολες περιφέρειες για τη Νέα Δημοκρατία, περιφέρειες που μπορεί να μην προσμετρηθούν στο τελικό νικητήριο σκορ του δεύτερου γύρου για την κυβερνητική παράταξη.

Πολλοί

λένε ότι οι συνεχείς αυτές εξορμήσεις και η αναφορά για σκορ 13 – μηδέν εκπέμπουν ένα άγχος που υπάρχει στην κυβερνητική παράταξη. Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία θα αναμετρηθεί με τον εαυτό της αυτή και την επόμενη Κυριακή καθώς όλοι θυμούνται τον γαλάζιο χάρτη του 2019 με την εξαίρεση την πράσινη Κρήτη του κ. Αρναουτάκη.

Σε αυτές τις εκλογές, η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει την στήριξη της στον κ. Αρναουτάκη άρα ένα αντίστοιχο νικηφόρο αποτέλεσμα σημαίνει ότι όλος ο χάρτης πρέπει να βαφτεί μπλε.

Πόσο εφικτή όμως είναι η πιθανότητα η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει και τις 13 περιφέρειες;

Η δήλωση Μητσοτάκη για σκορ 13- 0 ακούγεται περισσότερο σαν μια προσπάθεια δημιουργίας θετικής ατμόσφαιρας και κλίματος ελπίδας πάρα ως μία πρόβλεψη γειωμένη στην πραγματικότητα.

Αυτό που θέλει η Πειραιώς, πέρα από τη νίκη στον πρώτο γύρο, είναι όλοι οι υποψήφιοι της για τις περιφέρειες να τερματίσουν πρώτοι το βράδυ της Κυριακής. Οι επιτελείς της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζουν ότι από τον πρώτο γύρο το κυβερνών κόμμα μπορεί να κερδίσει επτά και στην καλύτερη
περίπτωση οκτώ περιφέρειες. Η μάχη για τις υπόλοιπες πέντε θα δοθεί στο δεύτερο γύρο και το
ιδιαίτερο στοιχείο σε αυτή τη μάχη θα είναι ότι κατα πάσα πιθανότητα οι υποψήφιοι με το επίσημο χρίσμα θα δώσουν τη μάχη με αντάρτες πού προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία.

Γι’ αυτό και στο σενάριο απώλειας αυτών των περιφερειών η Νέα Δημοκρατία εύκολα θα μπορεί να αντιτείνει ότι ναι μεν έχασε ο επίσημος υποψήφιος όμως η περιφέρεια πήγε σε Νεοδημοκράτη και σε κάθε περίπτωση όχι σε υποψήφιο προερχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Άρα δεν υπάρχει πολιτικό μήνυμα καταδίκης του κόμματος.

Κατά συνέπεια, η Νέα Δημοκρατία μπορεί να παραλλάξει την περίφημη δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου που έχασε τις δημοτικές εκλογές του ’85 και είπε το μυθικό νίκησε η τοπική αυτοδιοίκηση σε «νίκησε ευρύτερα η παράταξη μας».

Η μοναδική περιφέρεια που μπορεί το αποτέλεσμα της να έχει πολιτικό μήνυμα είναι η περιφέρεια Θεσσαλίας. Εκεί ο κ. Αγοραστός δεν κινδυνεύει από αντάρτη αλλά από τα αποτελέσματα της καταστροφικής διπλής πλημμύρας των τελευταίων εβδομάδων και της ολιγωρίας της περιφέρειας στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.

Η εκτίμηση που υπάρχει στην Πειραιώς είναι πως αν ο κ. Αγοραστός δεν κερδίσει την περιφέρεια από τον πρώτο γύρο τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα στον δεύτερο γύρο. Ακόμη η Θεσσαλία είναι μία από τις ελάχιστες περιφέρειες όπου ο ΣυΡιζΑ και το ΠΑΣΟΚ συνεργάζονται στηρίζοντας την υποψηφιότητα του Δημήτρη Κουρέτα.

Το άγχος της Νέας Δημοκρατίας για την συγκεκριμένη περιφέρεια φάνηκε από το γεγονός ότι ο κ. Αγοραστός εμφανίστηκε προχθές δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με αρμόδιους φορείς για την εξέλιξη της κατάστασης στην Θεσσαλία
διασκεδαστούν οι εντυπώσεις ότι ο πρωθυπουργός δεν τον στηρίζει προσωπικά.

Αν λοιπόν η περιφέρεια Θεσσαλίας χαθεί, η αντιπολίτευση θα μπορεί να μιλά για ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα που έστειλαν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την κακοκαιρία, πριν την έναρξη του φαινομένου και μετά την εξέλιξη του, αλλά και για τα έργα που έγιναν ή δεν έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια μετά τον Ιανό και για τα οποία ήδη γίνεται εισαγγελική έρευνα.

Η απώλεια της περιφέρειας Θεσσαλίας από την Νέα Δημοκρατία μπορεί να λειτουργήσει και ως μήνυμα σε ΣυΡιζΑ και ΠΑΣΟΚ ότι η συνεργασία των δύο κομμάτων μπορεί να επιφέρει νικηφόρα αποτελέσματα.

Πλην εξαιρετικής άλλης εξέλιξης λοιπόν η μόνη απώλεια περιφέρειας που μπορεί να στείλει πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση και στη Νέα Δημοκρατία είναι η περιφέρεια Θεσσαλίας.

Διαβάστε επίσης:

Άγρια κόντρα Βελόπουλου – Στίγκα για την πρωτοκαθεδρία στην ακροδεξιά

Μητσοτάκης για μετρό Θεσσαλονίκης: Η δέσμευση «και μετρό και αρχαία» τηρείται στο ακέραιο

Καρανίκας: «Η Ομπρέλα είναι φράξια, διασπά τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει λογική Τσαουσέσκου – Ο Φίλης έπρεπε να διαγραφεί»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυτοδιοικητικές, 2023, 13 Περιφέρειες, Μητσοτάκη,aftodioikitikes, 2023, 13 perifereies, mitsotaki