Αυστριακή βουλευτής αποδείχθηκε πολύ ακροδεξιά ακόμα και για το… ακροδεξιό της κόμμα

ΚΟΣΜΟΣ

Το αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα των Ελεύθερων (FPÖ), το οποίο βλέπει τα ποσοστά του να αυξάνονται στις κάλπες τα τελευταία χρόνια, απομάκρυνε σήμερα μια βουλευτίνα του η οποία κατηγορήθηκε ότι έκανε αντισημιτικά σχόλια στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Το FPÖ είχε αναφέρει σε μια ανακοίνωσή του ότι έδωσε προθεσμία στην Σουζάνε Βίντερ ως τις 19:00 τοπική ώρα [20:00 ώρα Ελλάδας] να παραιτηθεί από το βουλευτικό της αξίωμα, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα την διέγραφε.

Η 58χρονη βουλευτίνα

δέχθηκε έντονες επικρίσεις διότι έγραψε στη σελίδα της στο Facebook, απαντώντας σε ένα μήνυμα που αναφερόταν στο «πρόβλημα» του «εβραϊκού χρήματος» και των «εβραίων»: «μου πήρατε τα λόγια από το στόμα ;-)», πριν προσθέσει: «υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν μου επιτρέπεται να πω. Για αυτό με χαροποιεί πολύ που υπάρχουν θαρραλέοι και ανεξάρτητοι άνθρωποι!».

Τα σχόλια της Βίντερ—βουλευτίνας του FPÖ από το 2008—προκάλεσαν κύμα αγανάκτησης στον πολιτικό κόσμο, με τον πρόεδρο της Βουλής της Αυστρίας να ανακοινώνει ότι αποφάσισε να προσφύγει στη δικαιοσύνη, ενώ η εβραϊκή κοινότητα της Βιέννης έκρινε ότι η τοποθέτησή της αυτή αποτελεί «ντροπή για το κοινοβούλιο» της χώρας.

Η βουλευτίνα προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό της επισημαίνοντας ότι απαντούσε σε μήνυμα που είχε αναρτήσει κάποιος άλλος κάτω από έναν σύνδεσμο που είχε αναρτήσει προς ένα άρθρο στο περιοδικό Der Spiegel και ότι δεν είναι αντισημίτισσα, όμως το FPÖ εκτίμησε ότι η πολιτικός «ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή».

Το Κόμμα των Ελεύθερων πασχίζει να καλλιεργήσει μια λιγότερο εξτρεμιστική εικόνα, κάτι που επιδιώκει ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο διάδοχος του Γεργκ Χάιντερ. Μολαταύτα, τηρεί μια σκληρή στάση έναντι των μεταναστών και των προσφύγων και έχει καλέσει να ανεγερθεί ένας φράκτης στα σύνορα για να εμποδιστεί η έλευσή τους στην Αυστρία. Το αντιμεταναστευτικό του μήνυμα μοιάζει να έχει απήχηση.

Το FPÖ κατέγραψε μεγάλη αύξηση του ποσοστού του στις κρατιδιακές και δημοτικές εκλογές της Βιέννης την 11η Οκτωβρίου, αλλά και στις εκλογικές αναμετρήσεις στην Άνω Αυστρία (βόρεια) και στο Μπούργκενλαντ (ανατολικά), όπου θα συγκυβερνήσει.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις φέρουν το FPÖ να προηγείται στις προθέσεις ψήφου σε εθνικό επίπεδο, αν και οι προσεχείς εθνικές εκλογές δεν θα διεξαχθούν παρά το 2018.

Αυστρίαβουλευτήςακροδεξιό κόμμαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα