Αφράτα λουκανικότυρόψωμα γουρουνάκια

Μια εύκολη συνταγή για αφράτα και μαλακά ψωμάκια, μεταμορφωμένα σε στρουμπουλά γουρουνάκια που θα σας παρασύρουν στην κουζίνα για να τα ετοιμάσετε μαζί με τα παιδιά σας. Μπορείτε να τα γεμίσετε με λίγη φέτα και έτσι οι κοιλίτσες τους να αποτελέσουν μια ευχάριστη έκπληξη.

Υλικά για τη συνταγή

570 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ. περίπου + λίγο παραπάνω για τον πάγκο εργασίας

Οι παρακάτω μετρήσεις γίνονται με το πλαστικό κεσεδάκι του γιαουρτιού:

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 2%

1 κεσεδάκι νερό χλιαρό

1 κεσεδάκι (όχι μέχρι επάνω γεμάτο) σπορέλαιο

2 κουταλιές

της σούπας ζάχαρη

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

Μερικά λουκάνικα φρανκφούρτης για το στόλισμα

1 αυγό για την επάλειψη

Λίγη φέτα για τη γέμιση (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάλτε το γιαούρτι, το σπορέλαιο, το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατέψτε τα καλά με ένα σύρμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μίξερ σας με το εξάρτημα του γάντζου ή καλύτερα να κάνετε το ζύμωμα με τα χέρια σας για να έχετε τον έλεγχο της υφής του ζυμαριού. Στη συνέχεια ρίξτε λίγο από το αλεύρι και συνεχίστε το ανακάτεμα, έτσι ώστε να έχετε ένα πηκτό χυλό. Βάλτε το αλάτι και προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα τοιχώματα του μπολ και τα χέρια. Το ζυμάρι θα πρέπει να είναι μαλακό και αφράτο. Μόλις είναι έτοιμο, σκεπάστε το με ένα φιλμ διαφάνειας και μια πετσέτα και αφήστε το σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει για 40 λεπτά περίπου. Θα πρέπει να έχει διπλασιαστεί σε όγκο.

Παράλληλα, κόψτε μερικά λουκάνικα σε χοντρές φέτες για τις μυτούλες και με ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκια κάντε δύο τρύπες στο κέντρο τους για τα ρουθούνια. Για τα αυτιά κόψτε μερικά μικρά τριγωνάκια και για τα μάτια μερικά λίγο μικρότερα τρίγωνα. Ετοιμάστε και τη γέμιση, αν χρησιμοποιήσετε, τρίβοντας τη φέτα με τα χέρια σας σε ένα μικρό μπολ. Μόλις ετοιμαστεί η ζύμη, αλευρώστε ελαφρά τον πάγκο εργασίας, πατήστε την για να την ξεφουσκώσετε και σχηματίστε μπάλες ίδιου βάρους.

Αν επιθυμείτε γεμίστε τις με λίγη τριμμένη φέτα, σφραγίστε τις ενώσεις και τοποθετήστε τις με την ένωση προς τα κάτω σε ένα ταψί που έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετήστε τις μύτες από τα γουρουνάκια, τα αυτάκια και τα μάτια, πιέζοντας ελαφρά πάνω στη ζύμη ή κολλώντας τα με λίγο ασπράδι από το αυγό. Αφήστε τα να ξεκουραστούν καλά σκεπασμένα για 30 λεπτά ακόμα. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C στον αέρα και αφού βουρτσίσετε απαλά την επιφάνειά τους με το αυγό, ψήστε τα για 20 με 25 λεπτά περίπου.   

Διαβάστε επίσης

Σπιράλ γλειφιτζούρια με ψωμί του τοστ και μαρμελάδα

Κουλούρι Θεσσαλονίκης με αυγό στην καρδιά του, για το πρωινό

Πουνσκράπφεν, αυστριακά κεκάκια με ρούμι και γλάσο

Keywords
Τυχαία Θέματα