Αμπράμοβιτς : Από την Ουκρανία στο Χόλυγουντ και στο Ντολμά Μπαχτσέ – Τι μαθαίνουμε από τις φήμες για απόπειρα δηλητηρίασης του

Νέα ήθη εισάγει στην κουλτούρα των διαπραγματεύσεων η φημολογούμενη απόπειρα δηλητηρίασης του Ρόμαν Αμπράμοβιτς και άλλων δύο διαπραγματευτών, αφού τώρα πλέον στο τραπέζι όπου βρίσκονται αναζητώντας την ειρήνη στην Ουκρανία υπάρχει κι ένας νέος «άγνωστος Χ»: η δυσπιστία για το ποιος μπορεί να θέλει να τους δηλητηριάσει και για ποιον λόγο…

Στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, ο Ρετσέζ Ταγίπ Ερντογάν είναι βέβαιο πως κάνει ό,τι μπορεί ώστε να αισθάνονται άνετα οι Ρώσοι και Ουκρανοί διπλωμάτες – μαζί τους στο τραπέζι κάθεται και ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Αλλά η ανατολίτικη φιλοξενία που προσφέρει ο Τούρκος πρόεδρος παραγκωνίζεται από το κινηματογραφικής εμπνεύσεως σενάριο για την απόπειρα δηλητηρίασης, που λέγεται ότι έγινε στις αρχές του μήνα.

Erdogan and Abramovich are photographed together in Istanbul’s Dolmabahce Palace where Ukraine talks are underway. Picture is Ria via @maxseddon pic.twitter.com/7cFqFXKTHu

— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) March 29, 2022

Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κούλεμπα έκανε ένα βήμα παραπέρα, καλώντας τους διαπραγματευτές να είναι υποψιασμένοι για τα πάντα. «Συμβουλεύω όποιον πηγαίνει σε διαπραγματεύσεις με την Ρωσία να μην τρώει ούτε να πίνει οτιδήποτε και ακόμα καλύτερα να αποφεύγει να αγγίζει επιφάνειες», είπε ο Κούλεμπα, ρίχνοντας το δικό του δηλητήριο.

Αμφιβολίες για το ποιος θέλει να δηλητηριάσει τις διαπραγματεύσεις

Ωστόσο ο Μαρκ Άλμοντ, της Daily Mail επισημαίνει ότι «μπορεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν να δηλητηριάζει τους αντιπάλους του συχνά, αλλά (αναρωτιέται αν) είναι αυτή η συνωμοσία για την δηλητηρίαση του Αμπράμοβιτς και των ειρηνευτικών συνομιλιών αυτό που φαίνεται εκ πρώτης όψεως».

Roman Abramovich 'had the skin peel off his face' after the suspected chemical attack

READ MORE: https://t.co/QFI4JF4nhA pic.twitter.com/4GywBHvQ7b

Daily Mail Online (@MailOnline) March 29, 2022

Ο μεγιστάνας και δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές αισθάνθηκαν προβλήματα στα μάτια και στο δέρμα αργά το βράδυ της 3ης Μαρτίου, αμέσως μετά την συνάντηση που είχαν στο Κίεβο. Κάποιοι έσπευσαν να δείξουν προς την Μόσχα και να κατηγορήσουν τους σκληροπυρηνικούς του Κρεμλίνου ότι επιδιώκουν να σαμποτάρουν τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο ρόλος του κακού από τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ

Λέγεται πως στην απόπειρα αυτή χρησιμοποιήθηκε κάποια τοξική ουσία – πορφυρίνη ή οργανοφωσφάτη . Οι ειδικοί επισήμαναν ότι η δόση που χρησιμοποιήθηκε ήταν εσκεμμένα πολύ μικρή- περισσότερο για να προκαλέσει μικρό πρόβλημα, παρά για να απειλήσει την ζωή των διαπραγματευτών.

Όποιος κι αν ήταν ο σκοπός, λένε οι αναλυτές, το μήνυμα εστάλη. Όπως στις ταινίες του Τζέιμς Μποντ, ο κακός της ιστορίας ανήκει στην κουλτούρα του SMERSH. Είναι τα αρχικά από την ρωσικά φράση που αποδίδεται ως εξής: «Θάνατος στους προδότες και τους κατασκόπους».

Οι επικριτές του Κρεμλίνου στην λογική του Τζέιμς Μποντ, θεωρούν φυσιολογικό ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που προέρχεται από τα σπλάχνα της KGB, να χρησιμοποιεί κάποια από τα «ειδικά μέτρα» του Στάλιν για να τρομοκρατεί ή και να βγάζει από την μέση όσους διαφωνούν μαζί του.

Το έζησε αυτό ο Βίκτορ Γιούστεσνκο, ο φιλοδυτικός πρόεδρος της Ουκρανίας, το 2004, αλλά και ο αντικαθεστωτικός Ρώσος Αλεξάντερ Λιτβινένκο, το 2006. Κάτι ξέρει κι ο Αλεξέι Ναβάλνι.

Αλλά δείχνει τουλάχιστον περίεργο να έχει γίνει στόχος ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, σύμφωνα με την DailyMail, αφού ο ολιγάρχης θεωρείται άνθρωπος του Κρεμλίνου – γι αυτό εξάλλου περιλαμβάνεται στη λίστα με τις κυρώσεις της Δύσης. Μήπως έχει εχθρούς, αλλά από άλλα στρατόπεδα, ο Αμπράμοβιτς;

Ή μήπως τελικά το σενάριο είναι ακόμα πιο περίπλοκο;

Ίσως να μπορούσαμε να απαντήσουμε αν διαπιστώναμε ποιος θα επωφελείτο τώρα αν κατέρρεαν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Ο ορφανός που έγινε δισεκατομμυριούχος – Η πολιτική, οι σχέσεις του με τον Πούτιν και η Τσέλσι (Video/Photos)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλα τα βλέμματα στην Κωνσταντινούπολη για τις κρίσιμες συνομιλίες (videos)

Βραζιλία: Εκτάκτως στο νοσοκομείο ο Μπολσονάρου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αμπράμοβιτς,abramovits