Politico: Τρία συμπεράσματα από τις Γαλλικές εκλογές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο θρίαμβος του κόμματος του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν είναι η βασική ιστορία των Γαλλικών εκλογών.

Το Republique en Marche φαίνεται να σαρώνει τον ανταγωνισμό, οδεύοντας προς μια άνευ προηγουμένου πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία θα επιτρέψει στον Μακρόν να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει.

1. Αποχή σε ιστορικά επίπεδα

Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτά τα ιστορικά επίπεδα αποχής είναι πολλοί. Ούτε οι μισοί από τους καταγεγραμμένους ψηφοφόρους δεν προσήλθαν στις κάλπες

και το γεγονός αυτό σίγουρα προκαλεί προβληματισμό.

Οι ψηφοφόροι του Μακρόν λογικά επαναπαύτηκαν στις δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν τη συντριπτική τους νίκη ενώ οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων αντίθετα απογοητεύτηκαν, με κοινό γνώρισμα και των δυο ότι απείχαν. Οι ψηφοφόροι του νεοκομμουνιστή Ζαν Λυκ Μελανσόν λογικά απείχαν της διαδικασίας ως μια ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς ο Μελανσόν είχε συγκεντρώσει ένα ποσοστό 20% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών το οποίο δεν αντικατοπτρίζεται ολωσδιόλου στα αποτελέσματα του κόμματος του.

2. Θάνατος του δικομματισμού

Οι Ρεπουμπλικάνοι, στις αρχές της προεκλογικής περιόδου ήλπιζαν πως, με μια μεγάλη νίκη θα μπορούσαν να έχουν το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο Μακρόν, αφού έχοντας την πλειοψηφία της Βουλής θα πέρναγαν μόνο όσα μέτρα ήθελαν.

Οι Σοσιαλίστές, μετά το ιστορικά χαμηλό ποσοστό που έλαβε ο Αμόν στις προεδρικές εκλογές, ήλπιζαν σε μια ρελάνς.

Οι προσδοκίες και των δυο διαψεύστηκαν πλήρως. Το ποσοστό των Σοσιαλιστών είναι εκ νέου ιστορικά χαμηλό ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι, αν και έχουν περίπου πενταπλάσιους εκλεγμένους βουλευτές από τους Σοσιαλιστές, αντιμετωπίζουν εσωτερικά προβλήματα. Η διάσπαση των «πλευρών» των Ρεπουμπλικάνων, μεταξύ των ακραίων συντηρητικών και των κεντρώων, έχει βαθύνει αισθητά και δεν αποκλείεται το οριστικό ρήγμα.

Τα δυο αυτά κόμματα, τα οποία μονοπώλησαν την πολιτική ζωή της Γαλλίας, έχουν χάσει την αίγλη τους και πρέπει να αλλάξουν αρκετά πράγματα για να επανέλθουν.

3. Πτώση του Εθνικού Μετώπου

Η Μαρίν Λεπέν και το ακροδεξιό της κόμμα είχαν ίσως την πιο απογοητευτική Κυριακή από όλα τα κόμματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η Λεπέν προκρίθηκε στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ήταν μόλις η δεύτερη φορά που το ακροδεξιό κόμμα προκρίθηκε, και ήταν αναμενόμενη μια στήριξη του κόσμου.

Η Λεπέν, ως μονάδα, σάρωσε στην περιφέρεια της αλλά σε μια γενικότερη καταμέτρηση οι υποψήφιοι της πάτωσαν, με αρκετά από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της να μην περνάνε καν στο δεύτερο γύρο.

Θεωρείται δεδομένο πως μετά την ολοκλήρωση των εκλογών θα υπάρξουν σοβαρές ανακατατάξεις στο «Εθνικό Μέτωπο», με την αλλαγή προσώπων και ίσως ιδεών να κρίνεται επιβεβλημένη.

ΓαλλίαεκλογέςΕμμανουέλ ΜακρόνσυμπεράσματαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα