Politico: Οι πολιτικές της Μέρκελ στην Ελλάδα ίσως βάλουν τέλος στην καριέρα της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν ήταν γνωστή ποτέ για τις τολμηρές πολιτικές της, αναφέρει σε άρθρο του, το περιοδικό Politico.

“Όποιο κι αν ήταν το διαφιλονικούμενο θέμα, απεχθανόταν τους κινδύνους – εκτός αν και ήταν αναπόδραστο να τους λάβει ως προϋπόθεση.

Οι Γερμανοί, μάλιστα, τη χαρακτηρίζουν ως την πολιτικό των «μικρών βημάτων». Μέχρι τώρα έχει αποδείξει πως της αρέσει αυτή η προσέγγιση, που στηρίζεται σε μια ισχυρή αξιοπιστία. Κάπως έτσι, τα τελευταία χρόνια έχει συγκεντρώσει

σημαντικά ποσοστά δημοφιλίας στις δημοσκοπήσεις, ενώ διατηρεί τη θέση της καγκελαρίου εδώ και 10 χρόνια” σχολιάζεται χαρακτηριστικά.

Το Politico στο άρθρο διερωτάται: Θα καταφέρει το ελληνικό δράμα να θέσει ένα τέλος στο εντυπωσιακό success story της Μέρκελ; Θα της αλλάξει τη λογική της προσεκτικής προσέγγισης στην πολιτική; Η απάντηση είναι η εξής: «Ναι, μπορεί να συμβεί. Αυτή τη στιγμή το δίλημμα είναι αν θα κάνει, πάλι, μικρά βήματα ή θα αναζητήσει την αξιοπιστία της. Για πρώτη φορά δεν μπορεί να έχει και τα δύο».

Το μεγάλο βήμα

Η Μέρκελ γνωρίζει πως πολύ σύντομα θα πρέπει να κάνει το μεγάλο βήμα – ειδικά αν αφήσει να συμβεί το Grexit. «Θα είναι, πιθανώς, η πιο σημαντική απόφαση που έλαβε ποτέ από τη στιγμή που έγινε καγκελάριος, εδώ και δέκα χρόνια», αναφέρει το άρθρο χαρακτηριστικά.

Εάν η Μέρκελ αρνηθεί να το πράξει, τότε θα αναγκαστεί να αρνηθεί τις δύο κεντρικές αρχές στις οποίες στηρίχθηκε από τον Απρίλιο του 2010, οπότε και ξεκίνησε η ελληνική κρίση. Η πρώτη είχε να κάνει με τη δέσμευση ότι το ΔΝΤ θα μετέχει πάντα στα ελληνικά προγράμματα ως εποπτική αρχή και η δεύτερη ότι οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια θα συνδυάζεται με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή.

Το τελευταίο που θα ήθελαν να δουν οι Γερμανοί θα ήταν να εξαφανιστούν αυτές οι δύο αρχές και μάλιστα από το χέρι της Μέρκελ.

Ο φόβος της Μέρκελ

Κατά το Politico, αυτός είναι ο φόβος της Μέρκελ. Θέλει να αποφύγει το Grexit παντιοτρόπως. Ήταν εκείνη που το καλοκαίρι του 2012 έκανε το πρώτο βήμα – κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Τρία χρόνια μετά, αυτοί οι λόγοι δεν υπάρχουν και στη θέση τους έχουν αναδυθεί οι κατεξοχήν πολιτικοί. Μπορεί, από οικονομικής άποψης, ένα Grexit να μην προκαλεί πλέον τρόμο, η πολιτική του διάσταση όμως είναι μεγάλη.

Γι' αυτό η Μέρκελ είναι αποφασισμένη να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και η στάση της είναι καθαρά πολιτική.

Ως καγκελάριος θεωρεί πως το ευρώ είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της μεταπολεμικής Ευρώπης και σαφώς δεν θέλει να το θέσει υπό αμφισβήτηση.

Οι επενδυτές και οι διεθνείς συνεργάτες της θα δουν την κίνησή της ως μια αποφασιστική κίνηση, καθώς η Ευρώπη θα οδεύει προς διάλυση.

Επιπλέον, η Μέρκελ δεν θέλει να πάρει την ευθύνη η Γερμανία για ένα Grexit. Κάτι που θα οδηγούσε την Ευρώπη σε μια terra incognita.

Ατέλειωτες συζητήσεις με Τσίπρα

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο, «γι' αυτό σπαταλάει 100 ώρες συνομιλιών με τον Τσίπρα. Παίρνει προσωπικά μέρος στις συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις δημόσιες δαπάνες. Είναι παράλογο, αλλά μπορεί να δεχθεί ακόμη και την αποχώρηση του ΔΝΤ. Αυτό που μουρμούρισε όταν την ρώτησαν τι φοβάται περισσότερο από την κρίση, ήταν "να μη φανεί ότι η Γερμανία καταστρέφει για τρίτη φορά την Ευρώπη"».

Από την άλλη, σημειώνει το άρθρο, ο Τσίπρας παίζει με αυτή την ιδέα. Εξ ου και θεωρεί πως το κλειδί για τη λύση του προβλήματος της Ελλάδας είναι η Γερμανία. Ολοένα και λιγότεροι Γερμανοί, όμως, αποδέχονται τους φόβους της Μέρκελ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η γερμανική κοινή γνώμη έχει αλλάξει στάση και επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο άμεσος συνεργάτης της, είναι από εκείνους που τάσσονται ανοιχτά υπέρ αυτής της λύσης. Παράλληλα, μέσα στο κόμμα της υπάρχει έντονη αμφισβήτηση για το τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, κάτι που είναι δεδομένο πως θα χρειαστεί να περάσει από τη γερμανική Βουλή.

Grexit ή όχι;

Και καταλήγει το άρθρο: «Τι φοβάται περισσότερο η Μέρκελ: το Grexit ή το να μη συμβεί; Ενάντια σε όλα τα οικονομικά δεδομένα, παρά τις προσπάθειες της Ελλάδας να εκβιάσει την υπόλοιπη Ευρώπη και παρά τους κινδύνους μιας στάσης στο εσωτερικό της χώρας της, η Μέρκελ αυτό που φοβάται περισσότερο είναι το Grexit. Είναι φανερό πως έχει μπουχτίσει με τον Τσίπρα, αλλά είναι δεσμώτης της γερμανικής ιστορίας και ο φόβoς της είναι ισχυρότερος από τον θυμό. Είναι κρίμα».

politico'Ανγκελα ΜέρκελΑ. ΤσίπραςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα