Politico: Καμία απάντηση από την Ελλάδα στην προσφορά αεροσκάφους της Frontex πριν το ναυάγιο στην Πύλο

Νέα στοιχεία για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο φέρνει στο «φως» το Politico, αναφορικά με τους χειρισμούς των ελληνικών Αρχών, αναδεικνύοντας το τεράστιο «επικοινωνιακό χάσμα» μεταξύ Frontex και Αθήνας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Frontex λέει ότι δεν έλαβε καμία απάντηση από την Ελλάδα

την περασμένη εβδομάδα, αφού προσφέρθηκε να στείλει ένα αεροσκάφος για να παρακολουθήσει το αλιευτικό.

Εκπρόσωπος της Frontex είπε στο POLITICO ότι αφού αρχικά εντοπίστηκε το αλιευτικό, ειδοποίησε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές και προσφέρθηκε να παράσχει πρόσθετη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής αεροσκάφους από την Ιταλία, αλλά η ελληνική ακτοφυλακή δεν απάντησε ποτέ.

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν απάντησαν οι ελληνικές αρχές, απάντησε ότι δεν ήθελε να σχολιάσει «σχετικά με λεπτομέρειες του επιχειρησιακού σχεδιασμού».

Σύμφωνα με το Politico, ολοένα και περισσότερα ερωτήματα εγείρονται από την ανταπόκριση του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος, στο ναυάγιο με τους 82 νεκρούς, με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ να εκτιμούν πως πάνω στο σκάφος επέβαιναν από 400 έως 750 μετανάστες.

Πολλά είναι τα ερωτήματα και για το αν η ελληνική ακτοφυλακή «ενήργησε ανάρμοστα συναινώντας με τους λαθρέμπορους», οι οποίοι είπαν ότι αρνήθηκαν βοήθεια και ήθελαν να τους επιτραπεί να πλεύσουν προς την Ιταλία, αν και η διάσωση δεν πρέπει να εξαρτάται από το τι θέλουν οι λαθρέμποροι που πληρώνουν το σκάφος, σχολιάζει το Politico.

Ένα αεροσκάφος της Frontex εντόπισε για πρώτη φορά το αλιευτικό σκάφος εντός της ελληνικής ζώνης έρευνας και διάσωσης σε διεθνή ύδατα στις 13 Ιουνίου και ειδοποίησε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές. Το αεροσκάφος της Frontex συνέχισε να παρακολουθεί το σκάφος μέχρι να τελειώσουν τα καύσιμα.

Η Frontex ανέπτυξε δύο αεροσκάφη στην Ελλάδα, ένα drone και ένα αεροπλάνο, αλλά κανένα δεν συμμετείχε σε αυτή την επιχείρηση. Το πρακτορείο προσφέρθηκε να πετάξει το drone πάνω από το αλιευτικό, αλλά οι ελληνικές αρχές του ζήτησαν να παραστεί σε άλλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης νότια της Κρήτης, όπου κινδύνευαν 80 άτομα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το πρακτορείο.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Frontex προσφέρθηκε να στείλει πίσω το αεροσκάφος από την Ιταλία, μετά τον ανεφοδιασμό, αλλά οι ελληνικές αρχές δεν απάντησαν ποτέ.

Το αεροσκάφος που παραχώρησε στην Ελλάδα η ίδια η Frontex δεν προσφέρθηκε από το πρακτορείο ούτε ζητήθηκε από τους Έλληνες. Αξιωματικός Τύπου της Frontex είπε ότι το αεροσκάφος, που σταθμεύει στο νησί της Σάμου, έφτασε μόλις στις 14 Ιουνίου, την ημέρα που το σκάφος βυθίστηκε.

Ως αποτέλεσμα, «κανένα αεροπλάνο ή σκάφος της Frontex δεν ήταν παρόν τη στιγμή της τραγωδίας»…

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023: Όλα έτοιμα για τις κάλπες της Κυριακής – Επιτυχής η τελική γενική δοκιμή

ΣΥΡΙΖΑ: Υγεία μόνο για πλούσιους ή αναβάθμιση του ΕΣΥ για όλους;

ΠΑΣΟΚ για Κατσέλη: Είναι στο ΔΣ ενός fund – «Αυτά έλεγε ο Βελόπουλος και ανακάλεσε»

Keywords
Τυχαία Θέματα