Politico: Η Νορβηγία απειλεί το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας στη μετά-Brexit εποχή

ΚΟΣΜΟΣ

Η Elisabeth Vik Aspaker, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Νορβηγίας, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για μια πιθανή είσοδο της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών , η οποία θεωρείται μια από τις καλύτερες λύσεις της χώρας στη μετά-Brexit εποχή.

Η ΕΖΕΣ αριθμεί ως μέλη την Νορβηγία, την Ελβετία, το Λίχτενσταϊν και την Ισλανδία. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων,

υπηρεσιών και αγαθών.

«Δεν είμαι σίγουρη πως θα ήταν καλή ιδέα να αφήσουμε μια τόσο μεγάλη χώρα να εισέλθει στην ΕΖΕΣ. Θα άλλαζε σίγουρα τις ισορροπίες και δεν είμαι σίγουρη πως αυτό είναι προς το συμφέρον της Νορβηγίας».

Αν η Μεγάλη Βρετανία καταφέρει και γίνει μέλος της ΕΖΕΣ, θα διατηρήσει την πρόσβαση της στις αγορές αλλά θα πρέπει να πληρώνει μια γενναία συνεισφορά στις Βρυξέλλες (μόλις 17% λιγότερο από ότι πληρώνει τώρα) και να αποδεχθεί την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων.

Η είσοδος της Μεγάλης Βρετανίας στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της. Αν όντως γίνει το Brexit και φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Νορβηγία διατηρήσει τις επιφυλάξεις της για την ΕΖΕΣ τότε το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας προβλέπεται δυσοίωνο.

ΝορβηγίαΜεγάλη ΒρετανίαBrexitΕΕΕΖΕΣHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα