Politico για Τραμπ: Ο αστέρας των ριάλιτι μπορεί να γίνει ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Πριν από 15 μήνες ο Τραμπ ήταν ένας αστέρας των ριάλιτι, σήμερα είναι μερικά βήματα μακριά από το να γίνει ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ μπορεί να γίνει ο πρώτος πρόεδρος χωρίς εμπειρία στη διοίκηση και χωρίς πολιτικό παρελθόν. Ίσως γνωρίζει λιγότερα για τα δημόσια ζητήματα από ένα μέσο γερουσιαστή και αυτό το «πουλάει» σαν αντίδραση στο πολιτικό κατεστημένο. Ο Τραμπ αμφισβητεί τις πολιτικές νόρμες, όπως το γεγονός ότι δεν

δημοσιοποιεί τα φορολογικά του στοιχεία.

Κανένα μεγάλο κόμμα δεν είχε ποτέ στο παρελθόν ένα τέτοιο υποψήφιο. Εάν ο Τραμπ κυριαρχήσει θα κάνει την πορεία του Ομπάμα που αναδείχθηκε από το πουθενά στην προεδρία να φαίνεται σαν συμβατική πολιτική πορεία.

Ο Ομπάμα μπορεί να ήρθε από το πουθενά, αλλά τα βήματά του προς την προεδρία, πτυχίο νομικής, δημόσιο πολιτειακό αξίωμα, γερουσιαστής, ήταν στερεοτυπικά. Ο Τραμπ κέρδισε την υποψηφιότητα για τους Ρεπουμπλικανούς παρά ή εξαιτίας των χαρακτηριστικών τα οποία τον καθιστούσαν ακατάλληλο για τη δουλειά, όπως η προσωπική του ζωή, η μακροχρόνια στήριξή του στους δημοκρατικούς, ο κοινωνικός συντηρητισμός του, η περιφρόνηση για τις διαδικασίες των ρεπουμπλικανών και η έλλειψη προετοιμασίας.

Ο Τραμπ τώρα έχει μία νομιμοποιημένη ευκαιρία να κερδίσει τις εκλογές, έχει μία πιθανότητα απέναντι στη δεύτερη χειρότερη προεδρική υποψηφιότητα και μπορεί να εξελιχθεί στη χειρότερη ανάλογα με το πώς θα το χειριστεί τους επόμενους δύο μήνες.

Όλοι τώρα βλέπουν τον Τραμπ να μειώνει το προβάδισμα της Κλίντον, με ένα προφίλ το οποίο το έχτισε μετά το συνέδριο και την συμπεριφορά του που είναι σχεδόν όπως ενός φυσιολογικού υποψηφίου. Έχει συναντήσεις με ξένους ηγέτες, μιλάει για πολιτική και διαβάζει τις ομιλίες του.

Τίποτα από όλα αυτά δεν αποτελεί κάποια ιδιαίτερα έξυπνη στρατηγική αλλά αποφάσισε να μην επαναλαμβάνει τα επεισόδια βλακείας. Μετά το επεισόδιο της Κλίντον την Κυριακή ο αγώνας μπορεί να εξελιχθεί σε μάχη στήθος με στήθος.

Οι Δημοκρατικοί πρέπει να έχουν αρχίσει να νιώθουν πανικό. Προσπαθούν να κερδίσουν έναν υποψήφιο που είναι αηδιαστικός και αναξιόπιστος.

Όπως είπε ο Yuval Levin, συντάκτης στο National Affairs οι διεφθαρμένοι και ανειλικρινείς πολιτικοί είναι συχνά διασκεδαστικοί και οι βαρετοί πολιτικοί είναι συνήθως οι τίμιοι. Η Χίλαρι κατάφερε να εμφανίζεται ως βαρετή και διεφθαρμένη. Εάν καταφέρει να περιορίσει τις εμφανίσεις της για το υπόλοιπο της εκστρατείας ίσως έχει καλύτερες επιδόσεις.

Κανείς δεν είναι σίγουρος εάν η υγεία της είναι στο επίπεδο που λέει η καμπάνια της. Ακόμη και να μην έχει τίποτε περισσότερο από όσα λένε ένα παρόμοιο επεισόδιο με αυτό της Κυριακής, μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες.

Η εκστρατεία της Κλίντον έχει αναδείξει με πολλές τηλεοπτικές διαφημίσεις όλα τα λάθη και όλες τις προσβολές που έχει εκτοξεύσει ο Τραμπ, ακόμη και σε ανάπηρη δημοσιογράφο, αλλά όλα αυτά δεν έχουν ακόμη βυθίσει τον Τραμπ και δεν έχουν μείνει πολλά για να τον χτυπήσουν.

Ένας ανταγωνιστικός Τραμπ στο ντιμπέιτ μπορεί να ανατρέψει την αντίληψη για την ικανότητά του να ηγηθεί της χώρας. Εάν ο Τραμπ φανεί αληθοφανής στα πιο κρίσιμα σημεία της εκστρατείας τότε μπορεί να ανατρέψει τα εις βάρος του ποσοστά για την ικανότητα να γίνει πρόεδρος.

Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί η Κλίντον διατηρεί ακόμη το πλεονέκτημα. Προφανώς η συνέχεια δεν θα είναι όπως οι προηγούμενες δύο εβδομάδες και τουλάχιστον η Κλίντον έχει μία εκστρατεία, κάτι που δεν έχει ο Τραμπ και αυτό θα μετρήσει. Τα δημογραφικά στοιχεία είναι υπέρ της, αλλά εάν ο Τραμπ μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του στον τομέα της ικανότητας για την προεδρία θα έχει μία ευκαιρία.

Στις προκριματικές εκλογές πολλοί αντιλήφθηκαν τις πιθανότητες του Τραμπ, αλλά ακόμη και σήμερα αρνούνται να αποδεχθούν κάτι που έμοιαζε αδιανόητο. Υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη αντίσταση στο ενδεχόμενο να αναλάβει την προεδρία. Σήμερα οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων του δίνουν πιθανότητα 37%, είναι η ίδια πιθανότητα που δίνουν στον Daniel Murphy (παίχτης του μπέιζμπολ) να κερδίζει πόντους με κάθε χτύπημα, όμως κανείς δεν ξαφνιάζεται όταν ο Murphy το καταφέρνει. Την περασμένη Τρίτη είχε δύο τέτοια χτυπήματα.

Μία νίκη του Τραμπ μπορεί να μην είναι το πιο πιθανό σενάριο αλλά δεν είναι εξεζητημένο, καθώς παράξενα πράγματα μπορεί να συμβούν.

Πηγή: Politico

ΤραμπΚλίντονεκλογές ΗΠΑΗΠΑHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα