ONASSIS STEGI - Καλλιτεχνικός Προγραμματισμός 2019-2020

Advertorial

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση έχει απορίες. Εξακολουθεί να στέκεται σαν μια περίεργη, περιπετειώδης περσόνα (σχεδόν 10 ετών) που θέλει να ανακαλύψει την πόλη, τον κόσμο, τη ζωή. Παραμένει το ίδιο ανήσυχη, το ίδιο ευαίσθητη, το ίδιο ελληνική όσο και διεθνής. Παρουσιάζει δράσεις που ξεκινούν συζητήσεις, παίρνει θέσεις για τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, το περιβάλλον, το ψηφιακό μας παρόν, την εικονική μας πραγματικότητα, το σώμα μας και τα νοητά σύνορά μας. Μιλά για την Αθήνα,

τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, τη Μέση Ανατολή, ταξιδεύει παντού στον κόσμο, απελευθερώνοντας τις δυνάμεις των Ελλήνων καλλιτεχνών και παρουσιάζει στην Ελλάδα παγκόσμιες πρεμιέρες και διεθνείς συμπαραγωγές. Αναρωτιέται, αποφεύγοντας τον διδακτισμό. Αναθεωρεί, θυμάται, απολαμβάνει.

 

Κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία

Ο σκηνοθέτης Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος, στην πρώτη του συνεργασία με τη Στέγη, ανεβάζει το Tom in Greece (Tom à la ferme) ως ανατομία μιας κλειστής κοινωνίας με φόντο την Ελλάδα του σήμερα (12–29.12.2019)· η Γεωργία Μαυραγάνη συνεργάζεται με τον Δημοσθένη Παπαμάρκο στην Εξημέρωση και μας παραδίδουν μια σύγχρονη παραβολή για το πώς ο ανθρώπινος λόγος εξημερώνει και υποτάσσει την πραγματικότητα (16–26.1.2020)· η Λενιώ Κακλέα, με την παράσταση χορού Πρακτική Εγκυκλοπαίδεια, Αποκλίσεις, ανιχνεύει, μέσα από το σώμα, το σύγχρονο κοινωνικό τοπίο της Ευρώπης (10–12.1.2020)· o Lloyd Newson (DV8) δίνει μια γροθιά στην πολιτική ορθότητα και στην κυρίαρχη άποψη για την αρρενωπότητα με το Enter Achilles (19–25.2.2020). Οι μουσικές παραγωγές, Happiness Machine, 24 ώρες ευτυχίας με το Klangforum Wien (1–2.11.2019), Songs of Rebellion από τους Brigitta Muntendorf και Michael Höppner (22.2.2020) και The City Talks Back από το Theatrum Mundi (26–28.6.2020), καταπιάνονται με το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, με τους καλλιτέχνες να αναρωτιούνται πώς μπορούν, μέσα από την τέχνη τους, να εφεύρουν τρόπους για να συνεισφέρουν στη συζήτηση που γίνεται ευρύτερα στην κοινωνία. Αλλά και το I'm Positive, που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά, καλεί την κοινωνία να σπάσει το ταμπού του HIV (13–14.11.2019), ενώ το συνέδριο Sex Education επιδιώκει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, ώστε να εξελίσσονται οι νέοι μέσα σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που τους καταλαβαίνει (15.12.2019).

 

Σύνορα

Ο προγραμματισμός της Στέγης μιλά για δημοκρατία και όταν ασχολείται με το θέμα των συνόρων και των βίαιων μετακινήσεων, υποστηρίζοντας την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, ιδεών και πολιτισμών: ο Rabih Mroué και το Dance On Ensemble αναρωτιούνται τι αφήνει πίσω του ένας πόλεμος στο Elephant και πώς το ανθρώπινο σώμα ορθώνεται σαν τείχος στο You Should Have Seen Me Dancing Waltz (8–10.11.2019)· η Tania El Khoury μιλά για την πανανθρώπινη και αέναη ιστορία της μετανάστευσης με το Cultural Exchange Rate (6–8.3.2020)· το φεστιβάλ Movement (1920-2020), εξετάζοντας τη μετανάστευση πληθυσμών στη Μεσόγειο, και όχι μόνο, από τον Μεσοπόλεμο έως τις μέρες μας, μας καλεί να φανταστούμε το κοινό μας μέλλον μέσα σε έναν ανοιχτό κόσμο, πέρα από σύνορα, φυλετικούς και έμφυλους περιορισμούς (21–23.2.2020)· ο Faustin Linyekula μας προσκαλεί, με αφορμή τη βίαιη αποικιοκρατία, σε ένα οδοιπορικό στους δρόμους της Παγκόσμιας Ιστορίας, χορογραφώντας το Congo (12-14.2.2020)· και ο Raed Yassin, με το ροκ μιούζικάλ του με βαλσαμωμένα ζώα στον ρόλο των ερμηνευτών, το The Sea between My Soul, στοχάζεται πάνω στην πολυετή ιστορία θανάτων στη Μεσόγειο Θάλασσα (13–15.3.2020).

 

Το περιβάλλον

Κυρίαρχο στη συνείδηση της Στέγης δεν μπορεί παρά να είναι το περιβάλλον. Έτσι, ξεκινάει με την ίδια της τη λειτουργία: έχει συσταθεί μια εθελοντική και πολύ δραστήρια Green Team που διερευνά συνεχώς τους τρόπους για να μειώσει το αποτύπωμα της Στέγης σε όλα τα επίπεδα, από την κατανάλωση ενέργειας ή τη χρήση πλαστικών μέχρι τις ίδιες τις παραγωγές. Παράλληλα, εντάσσει και στον καλλιτεχνικό της προγραμματισμό παραγωγές που προωθούν το φλέγον ζήτημα της περιβαλλοντικής μας βιωσιμότητας: το φετινό Οpen Day θα επικεντρωθεί στις σχέσεις μουσικής και περιβάλλοντος στη σύγχρονη εποχή (Open Day: Μουσικές Οικολογίες, 16.2.2020), ενώ διοργανώνει ένα διεθνές διεπιστημονικό συμπόσιο (σε συνεργασία με το Julie’s Bicycle) για τον ρόλο του πολιτιστικού τομέα στην επίτευξη της αειφορίας, με τίτλο Πολιτισμός και Βιωσιμότητα (14–16.6.2020).

 

Digital

Οι δράσεις της Στέγης συνεχίζουν να περιγράφουν το ψηφιακό μας παρόν, με το Improtech ’19, την κορυφαία συνάντηση παγκοσμίως που αναλύει τη σχέση μεταξύ ψηφιακής νοημοσύνης και μουσικού αυτοσχεδιασμού, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το IRCAM (26–29.9.2019). Ακολουθεί μια καινοτόμα παραγωγή, στο πλαίσιο του Interfaces και σε συνεργασία με το IRCAM του Centre Pompidou και το ZKM, το Atlas, όπου τρεις πόλεις, η Αθήνα, η Καρλσρούη και το Παρίσι, θα συνδεθούν σε παράλληλες συναυλίες μέσα από τη μουσική τριών συνθετών (Δημήτρης Καμαρωτός, Carmine Emanuele Cella, Valerio Tricoli) και τα βίντεο της Μαρίνας Γιώτη, με οπτικοακουστικά στοιχεία των πόλεων (13.12.2019). Με εκθέσεις όπως το Data Garden της Κυριακής Γόνη, όπου δεδομένα και αλγόριθμοι φυτρώνουν στο κέντρο της Αθήνας (26.3–8.4.2020), δράσεις όπως το Hackathens, καθώς και εκπαιδευτικά και εικαστικά προγράμματα για το VR (όπως το Mixed Realities Masterclass, 20–21.11.2019), τα videogames και τη χρήση δεδομένων μέσα και για την πόλη, η Στέγη αποκρυπτογραφεί το ψηφιακό αστικό αρχιπέλαγος. Ταξιδεύει στις υβριδικές πραγματικότητες της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, όπου ο ψηφιακός χάρτης παύει να είναι μια απλή αφαίρεση και γίνεται ο τόπος στον οποίο ζούμε, κινούμαστε, ερωτευόμαστε, υπάρχουμε.

 

H πόλη

Η Στέγη είναι Αθηναία (το αποδεικνύουν δράσεις όπως οι City Talks Back, Atlas, Movement), αλλά την απασχολεί και η ευρύτερη γεωγραφική γειτονιά της: το Borderline Festival (9–12.4.2020) διατηρεί τις ισχυρές γέφυρες επικοινωνίας με χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ το Big Bang Festival 6 (16–17.5.2020) μυεί τα παιδιά σε μουσικές της περιοχής.

 

Ιστορία- Νέες αφηγήσεις

Δεν επαναπαύεται, αλλά επιδιώκει να δώσει φωνή σε νέες αφηγήσεις, σε νέους τρόπους προσέγγισης της Ιστορίας: ο Stefan Kaegi των Rimini Protokoll επιβιβάζεται στο θρυλικό πλοίο “Granma” για να αναδομήσει την κουβανική ουτοπία και τις ματαιώσεις της, 63 χρόνια μετά την επανάσταση, με την παράσταση Granma: Trombones From Havana (19–21.12.2019)· ο Νίκος Καραθάνος φτιάχνει μια νέα εκδοχή των θρυλικών πια Ορνίθων του, σε μια σύμπραξη Ελλήνων και Βραζιλιάνων ηθοποιών (29–30.12.2019)· ο Θάνος Παπακωνσταντίνου σκύβει πάνω από την Αποκάλυψη του Ιωάννη και αντλεί έμπνευση για μια σύγχρονη τελετουργία (3–20.10.2019)· ο Ανέστης Αζάς, με τη συνδρομή της Λένας Κιτσοπούλου, μιλά για την Ελλάδα ως εθνικό μνημείο και την εθνική ταυτότητα ως τουριστικό προϊόν, με την παράσταση Ερωτικές Καρτ Ποστάλ από την Ελλάδα (18.3–5.4.2020)· ενώ στο φετινό Onassis Youth Festival (24–26.4.2020), με αφορμή την επίσημη αφήγηση της Ιστορίας, οι έφηβοι φτιάχνουν το δικό τους μανιφέστο που θα μπορούσε να ζει και μετά από 200 χρόνια. Στη μουσική, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με έργα Καλλιόπης Τσουπάκη, Chaya Czernowin και Δημήτρη Σκύλλα, μας παραδίδει ηχοχρώματα που αναδύονται από το βάθος του μουσικού χρόνου: την Αρχαιότητα, το Βυζάντιο και την Αναγέννηση (19.3.2020).

 

Το σώμα

Πέρα όμως από τον κόσμο μας, η Στέγη στρέφεται και προς την ατομικότητα του ανθρώπου, ανατέμνοντας και αποθεώνοντας το ανθρώπινο σώμα μέσα από μια σειρά παραγωγών: ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, που πάντα εξυμνεί το σώμα στις παραστάσεις του, καταθέτει το νέο του έργο στη Στέγη, σε παγκόσμια πρεμιέρα (6–31.5.2020)· ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, με το παράδοξο και γοητευτικό του σύμπαν, μας συστήνει με το Elenit έναν θίασο από παράξενα πλάσματα (28.11–7.12.2019)· οι RootlessRoot επανέρχονται στην Κεντρική Σκηνή και εκθέτουν το σώμα απέναντι σε ένα από τα πιο σκληρά υλικά, το μάρμαρο, με τη νέα τους χορογραφία στο Stones & Bones (2–5.4.2020)· έφηβοι μαθητές από την Αθήνα και την Καλαμάτα μιλούν με το σώμα και σκέφτονται με την καρδιά στο Dancing To Connect (22.3.2020)· ενώ η Πατρίσια Απέργη χορογραφεί τους «νέους» χορευτές ηλικίας 65+, μετά από επτά χρόνια μαθημάτων και προβών στα εκπαιδευτικά εργαστήρια της Στέγης, αποδεικνύοντας ότι το σώμα μπορεί να χορεύει για πάντα, αρκεί να μην έχει «ούτε μία λευκή τρίχα στην καρδιά του» (12–16.6.2020).

 

Συνεργασίες

Η Στέγη συνεχίζει να συνεργάζεται με οργανισμούς στην Ελλάδα που τους ενώνει το ίδιο πάθος για τον πολιτισμό: με το Πάντειο Πανεπιστήμιο (Γέφυρα Μουσικής πάνω από τη Συγγρού, για πέμπτη χρονιά, 5–7.2.2020), με το ΕΚΠΑ στο Improtech ’19, με το Ωδείο Αθηνών στο αφιέρωμα στον Γιώργο Απέργη (6–29.3.2020), ενώ για μία ακόμα χρονιά ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και το Ελληνικό Σχέδιο παρουσιάζουν νέες μουσικές παραγωγές: Μεγάλος Αιρετικός [Μέρος Δεύτερο] (22–23.11.2019), Μουσική Αλληλογραφία: Γιώργος Σαραντάρης-Μελισσάνθη (24.1.2020), Μουσικά Παραμύθια για Αφηγητή και Ορχήστρα για το Αποκριάτικο Καρναβάλι (8–9.2.2020), Νέο συμφωνικό έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου (6–7.3.2020).

 

Η Στέγη στον κόσμο

Πολλές από τις φετινές παραγωγές, όπως κάθε χρόνο, είναι παγκόσμιες πρεμιέρες και διεθνείς συμπαραγωγές με μερικούς από τους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς του κόσμου, όπως οι Sadler's Wells Theatre (Λονδίνο), Théâtre de la Ville (Παρίσι), IRCAM-Centre Pompidou (Παρίσι), Kampnagel (Αμβούργο), Festival d'Avignon (Αβινιόν), Spielart (Μόναχο), Theatre Vidy (Λοζάνη) κ.ά., αλλά το διεθνές αποτύπωμα δεν σταματά εδώ. Η οργανωμένη προσπάθεια της Στέγης να προωθήσει και να προβάλει εκτός συνόρων τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό συνεχίζεται για άλλη μία χρονιά με το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια», προβάλλοντας τους Έλληνες καλλιτέχνες με περισσότερες από 60 παραγωγές της εκτός συνόρων. Συνεργάζεται με σημαντικά θέατρα και φεστιβάλ του εξωτερικού, προκειμένου να παρουσιάσουν αφιερώματα με ελληνικές παραγωγές θεάτρου και χορού (Κύπρος, Γαλλία, Ιρλανδία), ενώ υποστηρίζει διάφορα φεστιβάλ και οργανισμούς, από τη Γαλλία έως τη Χιλή και από την Τουρκία μέχρι την Ολλανδία. Η Καθαρή Πόλη, η παράσταση «θεάτρου ντοκιμαντέρ» των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη, η πιο πολυταξιδεμένη παράσταση στη νεότερη θεατρική μας ιστορία, με προσκλήσεις από τα σημαντικότερα θέατρα και φεστιβάλ στη διάρκεια των τελευταίων τρεισήμισι χρόνων, συνεχίζει να «καθαρίζει» σημαντικές σκηνές σε όλη την Ευρώπη. Οι Όρνιθες, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου, ετοιμάζονται να παρουσιαστούν στη Χιλή, στο Santiago a Mil, το μεγαλύτερο φεστιβάλ της Λατινικής Αμερικής, ανανεωμένοι στο έπακρο, με μια ταινία του Μπάμπη Μακρίδη (The Birds or How to Be One) –εμπνευσμένη από την παράσταση– και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα να την συνοδεύουν. Η Θεία Κωμωδία της Αργυρώς Χιώτη και της ομάδας Vasistas, μετά τη Γαλλία, παρουσιάζεται στην Κύπρο, ενώ το Ουγκώ, Μια Ουτοπία της Σοφίας Μαραθάκη και της Ομάδας ΑΤΟΝΑλ, μετά τη Γερμανία, κάνει τη γαλλική του πρεμιέρα. Την πορεία της σε σκηνές του εξωτερικού συνεχίζει και η παράσταση Αντιγόνη, Lonely Planet της Λένας Κιτσοπούλου. Στον χορό, το Ιόν του Χρήστου Παπαδόπουλου συνεχίζει την εντυπωσιακή πορεία του σε Γαλλία, Ελβετία, Ολλανδία, Ιταλία. Το ΑΝΩΝΥΜΟ της Τζένης Αργυρίου έχει πραγματοποιήσει μια σημαντική διαδρομή και συνεχίζει με μετακλήσεις στο Βέλγιο και στη Γαλλία, το EROTIKON / higher states, part 3 του Κυριάκου Χατζηιωάννου προσκαλείται σε σημαντικά θέατρα, το BSTRD της Κατερίνας Ανδρέου διαγράφει μια ακούραστη πορεία τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ εξακολουθούν να παρουσιάζονται σε σημαντικά φεστιβάλ οι παραστάσεις: Cementary της Πατρίσιας Απέργη και της ομάδας Αερίτες, Code Bend Time της Ευαγγελίας Κολύρα, Europium των RootlessRoot. Η «Εξωστρέφεια» παρέχει ενεργά και σταθερά τη στήριξή της και σε μια σειρά μουσικών συνόλων και καλλιτεχνών, όπως είναι το dissonArt ensemble, το ΑRTéfacts ensemble, το Socratis Sinopoulos Quartet, οι Medea Electronique, τα trio IAMA, η Λενιώ Λιάτσου, η ομάδα GNOUS, μεταξύ πολλών άλλων.

 

Ευρωπαϊκά Προγράμματα

Τέλος, η Στέγη συμμετέχει σε ευρωπαϊκά δίκτυα με εταίρους από χώρες όλης της ηπείρου: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Λετονία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία. Εκπροσωπεί την Ελλάδα στα δίκτυα: Interfaces, που ασχολείται με νέα μοντέλα και πρακτικές για την ανάπτυξη κοινού της σύγχρονης μουσικής στην Ευρώπη· European Media Art Platform (EMAP), όπου έντεκα ευρωπαϊκοί φορείς στηρίζουν ανερχόμενους καλλιτέχνες και τη δημιουργία νέων έργων· Big Bang, το φεστιβάλ μουσικής για νεαρούς και περιπετειώδεις θεατές· European Artificial Intelligence Lab, το ευρωπαϊκό εργαστήριο τέχνης και τεχνητής νοημοσύνης για μια σκεπτόμενη κοινωνία· Europe Beyond Access, που φέρνει στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής σκηνής καλλιτέχνες παραστατικών τεχνών με αναπηρία· RESHAPE (REflect, SHAre, Practice, Experiment), που μελετά πώς μπορούν οι σύγχρονοι καλλιτεχνικοί πειραματισμοί να επηρεάσουν τις δημόσιες πολιτικές· Moving Borders, το οποίο σπάει τα σύνορα που χωρίζουν ανθρώπους από την καλλιτεχνική παραγωγή· Sounds Now, ένα δίκτυο ανθρώπων και φορέων της σύγχρονης ηχητικής τέχνης το οποίο επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο που ακούμε στην Ευρώπη· Studiotopia, όπου η τέχνη συναντά την επιστήμη· Transmissions (Ελλάδα – Νορβηγία), που αναζητά τι συμβαίνει στη σύγχρονη μουσική και ηχητική τέχνη όταν ταξιδεύει.

 

Καλή σαιζόν!

Ημερολόγιο 2019-2020

 

Λέξεις & Σκέψεις / Μουσική

IMPROTECH

26 έως 29 Σεπτεμβρίου 2019 | Στέγη & ΕΚΠΑ

 

Θέατρο

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

3 έως 6 Οκτωβρίου, 9 έως 13 Οκτωβρίου & 16 έως 20 Οκτωβρίου 2019 |

Κεντρική Σκηνή | 20:30

 

Μουσική

SOUNDSCAPES COMPOSITIONS

Οκτώβριος 2019 — Ιούνιος 2020 | Θεσσαλονίκη

 

Μουσική

ΚΡΡΑΜΑ

ΤΕΤΤΤΙΞ

18 & 19 Οκτωβρίου 2019 | Μικρή Σκηνή | 21:00

 

Λέξεις & Σκέψεις

TRANSEUROPE / EYESCULTURE

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

31 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου, 3 έως 6 Νοεμβρίου, 21 έως 24 Νοεμβρίου & 27 έως 29 Νοεμβρίου 2019 | Στέγη & Ωνάσειος Βιβλιοθήκη

 

Μουσική

HAPPINESS MACHINE

24 ΩΡΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΜΕ ΤΟ KLANGFORUM WIEN

1 & 2 Νοεμβρίου 2019 | Κεντρική Σκηνή, Εκθεσιακός Χώρος -1 |

 

Χορός

ELEPHANT

YOU SHOULD HAVE SEEN ME DANCING WALTZ

RABIH MROUE & DANCE ON ENSEMBLE

8 έως 10 Νοεμβρίου 2019 | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Παγκόσμια Πρεμιέρα, Διεθνής Συμπαραγωγή (YOU SHOULD HAVE SEEN ME DANCING WALTZ)

 

Λέξεις & Σκέψεις

I'M POSITIVE

13 & 14 Νοεμβρίου 2019 | Κεντρική Σκηνή & Μικρή Σκηνή

 

Μουσική

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ [ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ]

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ | ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ

22 & 23 Νοεμβρίου 2019 | Μικρή Σκηνή | 21:00

 

Λέξεις & Σκέψεις

SEX EDUCATION

Conference

15 Δεκεμβρίου 2019

 

Masterclass—Ανοικτή Συζήτηση

MIXED REALITIES MASTERCLASS

20 & 21 Νοεμβρίου 2019 | Εκθεσιακός Χώρος -1

 

Χορός

ELENIT

Ευριπίδης Λασκαρίδης

28 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου & 4 έως 7 Δεκεμβρίου 2019 | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Παγκόσμια Πρεμιέρα, Διεθνής Συμπαραγωγή

Θέατρο

TOM IN GREECE (ΤΟΜ À LA FERME)

ΚΕΙΜΕΝΟ: MICHEL MARC BOUCHARD

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΡΒΟΥΛΑΚΟΣ

12 έως 15 Δεκεμβρίου, 18 έως 22 Δεκεμβρίου & 25 έως 29 Δεκεμβρίου 2019 |

Μικρή Σκηνή | 21:00

 

Μουσική

ATLAS ΑΘHΝΑ

13 Δεκεμβρίου 2019 | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Διεθνής Συμπαραγωγή

 

Θέατρο

GRANMA: TROMBONES FROM HAVANA

STEFAN KAEGI – RIMIΝI PROTOKOLL

19 έως 21 Δεκεμβρίου 2019 | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Διεθνής Συμπαραγωγή

 

Θέατρο

ΟΡΝΙΘΕΣ του Αριστοφάνη

Σκηνοθεσία Νίκος Καραθάνος

29 & 30 Δεκεμβρίου 2019 | Κεντρική Σκηνή | 20:30

 

Σινεμά

BIRDS Η ΤΑΙΝΙΑ

The Birds or How To Be One

Μπάμπης Μακρίδης

2020

 

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ

ΛΕΝΙΩ ΚΑΚΛΕΑ

10 έως 12 Ιανουαρίου 2020 | Μικρή Σκηνή | 21:00

Διεθνής Συμπαραγωγή

 

Θέατρο

ΕΞΗΜΕΡΩΣΗ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ & ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΣ

16 έως 19 & 22 έως 26 Ιανουαρίου 2020 | Κεντρική Σκηνή | 20:30

 

Μουσική

ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΡΗΣ, ΜΕΛΙΣΣΑΝΘΗ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ | ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ

24 Ιανουαρίου 2020 | Μικρή Σκηνή | 21:00

 

Μουσική

ΜΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΓΡΟΥ

5 έως 7 Φεβρουαρίου 2020 | Πάντειο Πανεπιστήμιο

 

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου | Οι περιπέτειες της φωνής

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου | Πλήκτρα Χ 5 (και ένα βιολί)

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου | Πνευστά Χ 5

 

Μουσική

Open Day: Μουσικές Οικολογίες

16 Φεβρουαρίου 2020 | Σε όλους τους χώρους της Στέγης

 

Μουσική

ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΑΦΗΓΗΤΗ ΚΑΙ ΟΡΧΗΣΤΡΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ | ΚΥΚΛΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ

8 & 9 Φεβρουαρίου 2020 | Κεντρική Σκηνή | 20:30

 

CONGO

Faustin Linyekula

12 έως 14 Φεβρουαρίου 2020 | Κεντρική Σκηνή | 20:30

 

Χορός

ENTER ACHILLES

BALLET RAMBERT & SADLER’S WELLS — LLOYD NEWSON (DV8)

19 έως 21 Φεβρουαρίου & 23 έως 25 Φεβρουαρίου 2020 | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Παγκόσμια Πρεμιέρα, Διεθνής Συμπαραγωγή

 

Λέξεις & Σκέψεις

MOVEMENT (1920—2020)

Ένα φεστιβάλ πέρα και ανάμεσα από σύνορα

21 έως 23 Φεβρουαρίου 2020 | Εντός & εκτός Στέγης

 

Μουσική

SONGS OF REBELLION

Brigitta Muntendorf & Michael Höppner

29 Φεβρουαρίου 2020 | Κεντρική Σκηνή | 20:30

 

Λέξεις & Σκέψεις / Eυρωπαϊκά Δίκτυα

INTERFACES

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

5 & 6 Μαρτίου 2020 | Μικρή Σκηνή & Φουαγιέ

 

Θέατρο

CULTURAL EXCHANGE RATE

Tania El Khoury

6 έως 8 Μαρτίου 2020 | Εκθεσιακός Χώρος-1

Διεθνής Συν-ανάθεση

 

Μουσική

ΣΥΜΦΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΚΥΚΛΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ

6 & 7 Μαρτίου 2020 | Κεντρική Σκηνή | 20:30

 

Μουσική

THE SEA BETWEEN MY SOUL

RAED YASSIN

13 έως 15 Μαρτίου 2020 | Κεντρική Σκηνή | 20:30

 

Θέατρο

ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ανέστης Αζάς

18 έως 22 Μαρτίου, 25 έως 29 Μαρτίου & 1 έως 5 Απριλίου 2020 | Μικρή Σκηνή | 21:00

 

Μουσική

ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

19 Μαρτίου 2020 | Κεντρική Σκηνή | 20:30

 

Χορός

DANCING TO CONNECT

Χορεύω, άρα επικοινωνώ

22 Μαρτίου 2020 | Κεντρική Σκηνή

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΑΠΕΡΓΗ

ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΣΥΝΘΕΤΗ

26 έως 29 Μαρτίου 2020 | Ωδείο Αθηνών

 

Πολυμεσική εγκατάσταση / Έκθεση

ΚΗΠΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

DATAGARDEN

Κυριακή Γονή

26 Μαρτίου έως 8 Απριλίου 2020 | Εκτός Στέγης

 

Χορός

STONES & BONES

ROOTLESSROOT

1 έως 5 Απριλίου 2020 | Κεντρική Σκηνή | 20:30

 

Μουσική

BORDERLINE

No borders, no boundaries, just sound

9 έως 12 Απριλίου 2020 | Εντός & εκτός Στέγης

 

Θέατρο

ONASSIS YOUTH FESTIVAL 2020

24 έως 26 Απριλίου 2020 | Μικρή Σκηνή

 

Χορός

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

6 έως 10 Μαΐου, 13 έως 17 Μαΐου, 20 έως 24 Μαΐου & 27 έως 31 Μαΐου 2020 |

Κεντρική Σκηνή | 20:30

Παγκόσμια Πρεμιέρα, Διεθνής Συμπαραγωγή

Φεστιβάλ μουσικής για παιδιά

BIG BANG FESTIVAL 6

16 & 17 Μαΐου 2020 | Εντός & εκτός Στέγης

 

Λέξεις & Σκέψεις

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

4 έως 6 Ιουνίου 2020 | Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

 

Χορός

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ 65+

12 έως 16 Ιουνίου 2020 | Κεντρική Σκηνή | 20:30

 

Μουσική / Λέξεις & Σκέψεις

THE CITY TALKS BACK / Η ΠΟΛΗ ΑΝΤΑΠΑΝΤΑΕΙ

THEATRUM MUNDI

26 έως 28 Ιουνίου 2020 | Εκτός Στέγης

 

Λέξεις & Σκέψεις / Μουσική

IMPROTECH

26 έως 29 Σεπτεμβρίου 2019 | Στέγη & ΕΚΠΑ

 

Από το Παρίσι στην Αθήνα. Από τον Μουσικό Αυτοσχεδιασμό στην Ψηφιακή Νοημοσύνη. Δύο πόλεις ενώνονται μέσα από μια σειρά διαλέξεων, εργαστηρίων, demos και συναυ­λιών που γεφυρώνουν τέχνη και επιστήμη.

 

Ένα φεστιβάλ-εργαστήριο αφιερωμένο στον Μουσικό Αυτοσχεδιασμό (Musical Improvisa­tion) σε σχέση με την Ψηφιακή Νοημοσύνη (Digital Intelligence). Για τέσσερις ημέρες, προηγμένα τεχνολογικά συστήματα αλληλεπι­δρούν ζωντανά και δημιουργικά με μουσικούς. Μετά τη Νέα Υόρκη και τη Φιλαδέλφεια, το Παρίσι ενώνεται με την Αθήνα στο Improtech Paris-Αθήνα (ikPA’19). Μια σειρά γεφυρωτικών συναντήσεων τέχνης και επιστήμης, με διαλέ­ξεις, εργαστήρια, demos και συναυλίες, στις οποίες συμμετέχουν σημαντικά ονόματα του αυτοσχεδιασμού και της ανερχόμενης μου­σικής σκηνής από το Παρίσι, την Αθήνα και άλλες πόλεις.

Με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, του IRCAM και του Εθνικού & Καπο­διστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το ikPA’19 θα γονιμοποιήσει μια εκρηκτική συνεύρεση ση­μαντικών ερευνητικών ομάδων και επιστημό­νων με γνωστές προσωπικότητες της τζαζ, της σύγχρονης δημιουργίας και της παραδοσιακής μουσικής. Οι ομιλίες καλύπτουν ποικίλα γνω­στικά πεδία, όπως είναι η μουσική μέσω υπο­λογιστών, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, η μουσικολογία, η φιλοσοφία και οι κριτικές σπουδές. Μία μοναδική ευκαιρία για διαπολιτι­σμικές και διεπιστημονικές συναντήσεις μετα­ξύ ερευνητικών και δημιουργικών κοινοτήτων, που κορυφώνονται σε τρεις συναυλίες.

 

Επιμέλεια Gerard Assayag, Αναστασία Γεωργάκη, Χρήστος Καρράς / Παραγωγή Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, IRCAM, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών / Με την υποστήριξη Collegium Musicae – Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Γαλλικό Ινστιτούτο

 

 

 

 

 

 

 

Θέατρο

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

3 έως 6 Οκτωβρίου, 9 έως 13 Οκτωβρίου & 16 έως 20 Οκτωβρίου 2019 |

Κεντρική Σκηνή | 20:30

 

Σκηνοθέτης της νεότερης γενιάς, με ιδιοσυγκρασιακή εικαστική ματιά, ο Θάνος Παπακωνσταντίνου σκύβει πάνω από την Αποκάλυψη του Ιωάννη, αντλεί έμπνευση για μια σύγχρονη τελετουργία και επισημαίνει:

 

Η Δευτέρα Παρουσία, οι Τέσσερις Καβαλάρηδες, οι Επτά Σφραγίδες, ο Αμνός του Θεού, ο 666. Ένα από τα πιο επιδραστικά και δυσερμήνευτα κείμενα στην ιστορία της ανθρωπότητας γίνεται υλικό για μια σύγχρονη σκηνική τελετουργία.

Εξάπτει τη φαντασία των ανθρώπων από τον 1ο αιώνα μ.Χ. Έδωσε πνοή σε ουτοπίες, δυστοπίες και επαναστατικά κινήματα. Ιερή προφητεία; Εσχατολογικό κήρυγμα; Μήνυμα προσμονής, πίστης και ελπίδας σε ένα καλύτερο μέλλον; Κάλεσμα σε εξέγερση; Οπωσδήποτε, πάντως, ένα κοσμογονικό κείμενο και μια δυσοίωνη φαντασμαγορία.

 

«Πίσω από κάθε εξέγερση, υπάρχει η επιθυμία ριζικής αναμόρφωσης του ανθρώπου και του κόσμου.

Πίσω από κάθε κίνηση αναμόρφωσης του ανθρώπου και του κόσμου, υπάρχει

η βία του θερισμού.

Πίσω απ’ τη βία του θερισμού, υπάρχει η ελπίδα της αναγέννησης.

Πίσω απ’ την ελπίδα της αναγέννησης, υπάρχει η χαρά της καταστροφής.

Πίσω απ’ τη χαρά της καταστροφής, υπάρχει

ο τρόμος του θανάτου.

Πίσω απ’ τον τρόμο του θανάτου, υπάρχει η πίστη

στην ομορφιά.

Πίσω απ’ την πίστη στην ομορφιά, υπάρχει το φως.

Ο μύθος της Αποκάλυψης είναι σαν μια παραβολή των αέναων μεταμορφώσεων της πίστης των ανθρώπων σε έναν καλύτερο κόσμο που έρχεται.»

 

Σύλληψη & Σκηνοθεσία Θάνος Παπακωνσταντίνου / Μετάφραση Μιχαήλα Πλιαπλιά /

Σκηνικά & Κοστούμια Νίκη Ψυχογιού / Σύνθεση και Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών

Πάνος Ηλιόπουλος / Μουσική Επιμέλεια και Διεύθυνση, εκκλησιαστικό όργανο

Μάρκελλος Χρυσικόπουλος / Σχεδιασμός Κίνησης Νάντη Γώγουλου / Σχεδιασμός Φωτισμών Χριστίνα Θανάσουλα / Γλυπτική Αλέκος Μπουρελιάς Βοηθός Σκηνοθέτη Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου / Βοηθός Σκηνογράφου - Ενδυματολόγου Μαρίνα Μουρτζή / Βοηθός Σχεδιασμού Φωτισμών Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου / Ερμηνεύουν Αλεξία Καλτσίκη, Μαριάννα Δημητρίου, Καλλιόπη Σίμου, Ελένη Μολέσκη, Κλεοπάτρα Μάρκου, Θανάσης Δόβρης, Σωτήρης Τσακομίδης, Μάριος Παναγιώτου, Μιλτιάδης Φιορέντζης, Γιώργος Δικαίος / Μουσικοί Ελευθερία Τόγια (βιόλα), Αλέξης Καραϊσκάκης (τσέλο), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Κώστας Γάτσιος (κλαρινέτο / μπάσο κλαρινέτο), Σπύρος Μοσχονάς (τρομπόνι), Θοδωρής Βαζάκας (κρουστά), Κώστας Τσιώλης (ηλεκτρονικά) / Συμμετέχουν και οι Παντελής Καλογεράκης, Κωνσταντίνα Κάλτσιου, Λουκάς Κυριαζής, Μαρία Μαντά, Γιάννης Μπάτσης, Γρηγορία Οικονομάκη, Ραφαήλ Σιδηρόπουλος, Κωνσταντίνα Σκανδάλη, Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος, Εύη Χρόνη / Παραγωγή Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

 

 

 

 

 

 

Μουσική

SOUNDSCAPES COMPOSITIONS

Οκτώβριος 2019 — Ιούνιος 2020 | Θεσσαλονίκη

 

Φορέστε τα ακουστικά σας, κατεβάστε την εφαρμογή “My city, my sounds” και ζήστε μια Θεσσαλονίκη σύγχρονής μουσικής, όπως την ακούνε 8 Ευρωπαίοι συνθέτες.

 

Ηχητικός περίπατος μιας Θεσσαλονίκης που χαρτογραφείται μέσα από οχτώ σημεία έμπνευσης για οχτώ συνθέτες από όλη την Ευρώπη. Ο Λευκός Πύργος, η Πλατεία Ναυαρίνου, η Αψί­δα του Γαλερίου (Καμάρα), η Παναγία Αχειροποίητος, η Αγία Σοφία, η Ρωμαϊκή Αγορά, η Πλατεία Αριστοτέλους και το Λι­μάνι της Θεσσαλονίκης γίνονται σταθμοί σε μια περιπλάνηση σαν υπαίθρια συναυλία, που «παίζει» μόνο για τα αυτιά σας. Το Soundscapes Compositions είναι μια καλλιτεχνική δράση η οποία αποσκοπεί να φέρει το κοινό –ελληνικό και διεθνές– σε επαφή με τη σύγχρονη μουσική, δημιουργώντας νέα σημαινό­μενα μέσα σε μια πόλη που συνεχίζει να δημιουργεί ιστορίες, ήχους και περιπάτους.

Ανά πάσα στιγμή δωρεάν και διαθέσιμη, η εφαρμογή “My City, My Sounds” δίνει την ευκαιρία σε όλες και όλους να αφουγκρα­στούν μια πόλη, στο εδώ και τώρα της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας. Η εφαρμογή “My City, My Sounds” αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το ZKM | Center for Art and Media και είναι διαθέσιμη στο App Store.

 

Συνθέτες Χριστίνα Αθηνοδώρου, Μαριάνθη Παπαλεξανδρή-Αλεξανδρή, Μιχάλης Παρασκάκης, Λάμπρος Πηγούνης, Carola Bauckholt, Ηuihui Cheng, Simone Movio, Niels Roensholdt. / Η ηχογράφηση έγινε από το dissonArt Ensemble Γιάννης Aνισέγκος (φλάουτο), Αλέξανδρος Σταυρίδης (κλαρινέτο), Λενιώ Λιάτσου (πιάνο), Θοδωρής Πατσαλίδης (βιολί), Γκρέτα Παπά (βιολί), Χαρά Σειρά (βιόλα), Βασίλης Σαΐτης (βιολοντσέλο), Γιάννης Χατζής (κοντραμπάσο) / Μουσική διεύθυνση Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, Χριστίνα Αθηνοδώρου

Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του δικτύου Interfaces, που συγχρηματοδοτείται από το πρό­γραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Μουσική

ΚΡΡΑΜΑ

ΤΕΤΤΤΙΞ

18 & 19 Οκτωβρίου 2019 | Μικρή Σκηνή | 21:00

 

Μια μουσική παράσταση του συνόλου ΤΕΤΤΤΙΞ με χημικές ουσίες τους αφρικανικούς ρυθμούς, το ιαπωνικό θέατρο, τις ζυγιές της Μακεδονίας, τη μουσική του Περού, το πανκ και το μέταλ.

 

Ο Σταμάτης Πασόπουλος, εκκινώντας από τις εκστατικές ζυγιές της Μακεδονίας, φτιάχνει έναν νέο τύπο «ζεύξης» του διδύμου ζουρνάς/νταούλι. Ο Μπέατ Φούρερ δένει τον ήχο του φλάουτου και του κοντραμπάσου σε ένα όργανο, εμπνεόμενος από τον αυλό του Πανός της περουβια­νής μουσικής, ενώ στο έργο του Ντμίτρι Κουρλιάντσκι η μουσική γεννιέται από δυσδιάκριτους ήχους, χτύπους και τριγμούς. Ο Ιάννης Ξενάκης μελοποιεί τη σκηνή της Κασσάνδρας από τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου, με τον βαρύτονο να ερμηνεύει τους ρόλους του Χορού και της Κασσάνδρας συγχρόνως, σε έναν σχιζοφρενικό διάλογο. Ο Νίκος Γαλενιανός διασκευάζει για τους ΤΕΤΤΤΙΞ το “Battery” των Metallica και, τέλος, η εισβολή του πανκ μέσα από το έργο του Οφίρ Κλέμπερερ καταδαφίζει κάθε σοβαροφάνεια.

 

Έργα Σταμάτης Πασόπουλος, “Havasí” (2017) / Beat Furrer, “Ira-Arca” (2012) / Dmitri Kourliandski, “Inside the Movement” (2004) / Ιάννης Ξενάκης, «Κασσάνδρα» (1987) / Νίκος Γαλενιανός, διασκευή του "Battery" των Metallica, για τους ΤΕΤΤΤΙΞ (2019) / Ofir Klemperer, “A Love Song” (2007) /ΤΕΤΤΤΙΞ Ana Chifu (φλάουτο), Ειρήνη Αμανατιάδου (κλαρινέτο), Ρέα Πικίου (φαγκότο), Guido de Flaviis (σαξόφωνο), Σίσσυ Μακροπούλου (άρπα), Κατερίνα Κωνσταντούρου (πιάνο), Mislav Režić (κιθάρα), Σταμάτης Πασόπουλος (ακορντεόν), Παναγιώτης Ζιάβρας (κρουστά), Χάρης Παζαρούλας (κοντραμπάσο), Μιχάλης Παρασκάκης (συνθέτης, φωνή, ακορντεόν), Νίκος Ιωακείμ (συνθέτης), Νίκος Γαλενιανός (συνθέτης) / Συμμετοχή στο “A Love Song” Ofir Klemperer (φωνή) / Καλλιτεχνική διεύθυνση/προγραμματισμός Μιχάλης Παρασκάκης, Νίκος Ιωακείμ, Νίκος Γαλενιανός / Σχεδιασμός/εκτέλεση παραγωγής Μιχάλης Παρασκάκης, Νίκος Ιωακείμ, Σταμάτης Πασόπουλος / Σκηνοθετική επιμέλεια Αναστασία Χίντζογλου / Βίντεο Αναστασία Χίντζογλου, Όλγα Σφέτσα / Φωτισμοί Ελένη Χούμου / Σκηνικά Όλγα Σφέτσα

 

Λέξεις & Σκέψεις

TRANSEUROPE / EYESCULTURE

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

31 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου, 3 έως 6 Νοεμβρίου, 21 έως 24 Νοεμβρίου & 27 έως 29 Νοεμβρίου 2019 | Στέγη & Ωνάσειος Βιβλιοθήκη

 

Πέντε εργαστήρια από σημαντικούς φωτογράφους και εικαστικούς, που με το έργο τους ανατρέπουν το μέσο της φωτογραφίας όπως το αντιλαμβανόμαστε σήμερα.

 

Μια σειρά εργαστηρίων, που υλοποιούν οι Matteo Balduzzi και Παναγιώτης Λάμπρου, η Diana Blok, ο Mishka Henner, ο Moritz Neumüller και η Clare Strand, απευθύνονται σε φωτογράφους, εικαστικούς και, γενικότερα, σε όσους χρησιμοποιούν το φω­τογραφικό μέσο με δημιουργικό τρόπο. Τα εργαστήρια στοχεύ­ουν στην ανάπτυξη της τεχνικής των συμμετεχόντων, μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις του μέσου. Οι ειδικοί θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων – από το πορτρέτο μέχρι το αστικό τοπίο και από τη σχέση λόγου και εικόνας μέχρι τη χρήση δι­αδικτυακών πηγών και τη δημιουργία φωτογραφικών βιβλίων (photobooks).

Όλα τα εργαστήρια, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, επικεντρώνονται στην πρακτική εμπειρία, ενώ παράλληλα παρέχουν θεωρητική καθοδήγηση και εμπνέουν συζητήσεις που θέτουν σε δοκιμασία τις υφιστάμενες αντιλήψεις των συμμετεχόντων. Τα περισσότερα έχουν σχεδιαστεί για να κα­ταλήξουν στην παραγωγή πρωτότυπου φωτογραφικού έργου ή μιας έκδοσης. Τα εργαστήρια οργανώνονται στο πλαίσιο του Transeurope, μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για τη φωτογρα­φία και τις εικαστικές τέχνες, που περιλαμβάνει εργαστήρια, αξιολογήσεις portfolio και εκθέσεις.

 

Οργάνωση EuroMare, Eyesculture, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

 

Μουσική

HAPPINESS MACHINE

24 ΩΡΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΜΕ ΤΟ KLANGFORUM WIEN

1 & 2 Νοεμβρίου 2019 | Κεντρική Σκηνή, Εκθεσιακός Χώρος -1

 

Ένας 24ωρος μαραθώνιος μουσικής και προβολών. Ένας μουσικός προβληματισμός γύρω από την οικονομία του σήμερα, με συζητήσεις, συναυλίες, ταινίες animation και sleepover.

 

Το σύγχρονο οικονομικό σύστημα δοκιμάζεται και ένα βασικό ερώτημα ανακύπτει: Μπορούμε να ζήσουμε χαρούμενοι μέσα σε αυτό; Το διεπιστημονικό πρότζεκτ “Happiness Machine: 24 ώρες ευτυχίας με το Klangforum Wien” περιστρέφεται γύρω από το εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο που πρότεινε ο Christian Felber με την «Οικονομία για το Κοινό Καλό» (“Economy of the Common Good”). Η παράσταση ξεπερνάει τα στενά πλαίσια της κλασικής συναυλίας, με έναν μαραθώνιο μουσικής που διαρκεί 24 ώρες, και με ταυτόχρονη προβολή ταινιών.

Δέκα κινηματογραφίστριες και δέκα συνθέτριες από την Ευρώπη ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν δέκα ταινίες μικρού μήκους γύρω από την πιθανότητα ύπαρξης ενός νέου οικονομικού μοντέλου. Μέσα από ταινίες animation, συναυλίες, παραστάσεις και συζητήσεις, το Klangforum Wien προσκαλεί το κοινό να απολαύσει την τέχνη της μουσικής και, ταυτόχρονα, πυροδοτεί συζητήσεις μεταξύ μουσικών, ερμηνευτών, ομιλητών και καλεσμένων, γύρω από το μέλλον του Δυτικού Κόσμου.

 

Klangforum Wien / Πιάνο Joonas Ahonen / Κρουστά Björn Wilker / Σχεδιασμός ήχου Peter Böhm & Markus Urban / Προβολή ταινιών Martin Repka / Μουσική διεύθυνση Κωνσταντία Γουρζή / Μαέστρος Yalda Zamani / Με την υποστήριξη Cultural Affairs Department of the City of Vienna, Federal Chancellery Republic of Austria / Χορηγός Erste Bank / Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του δικτύου Interfaces, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Χορός

— ELEPHANT

— YOU SHOULD HAVE SEEN ME DANCING WALTZ

RABIH MROUE & DANCE ON ENSEMBLE

8 έως 10 Νοεμβρίου 2019 | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Παγκόσμια Πρεμιέρα, Διεθνής Συμπαραγωγή (YOU SHOULD HAVE SEEN ME DANCING WALTZ)

 

Τι αφήνει πίσω του ένας πόλεμος; Πώς το ανθρώπινο σώμα ορθώνεται σαν τείχος; Πολι-τικός, σκληρός, ποιητικός, ο Ραμπί Μρουέ επιστρέφει στη Στέγη με μια χορογραφία για ένα πανανθρώπινο τραύμα.

 

Ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής, ο έντονα πολιτικοποιημένος εικαστικός, σκηνοθέτης και περφόρμερ Ραμπί Μρουέ δημιουργεί για το DANCE ON ENSEMBLE, με το ένα από τα δύο έργα της βραδιάς να κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στη Στέγη. Το “Elephant” είναι ένα έργο για την ανθρώπινη φύση. Χτίστηκε πάνω σε μια συλλογή από 316 σχέδια νεκρών σωμάτων, τα οποία ο καλλιτέχνης ζωγράφιζε επί έναν χρόνο – ένα κάθε μέρα. Τι αφήνει πίσω του ένας πόλεμος ή ένα έγκλημα; Τι θα απομείνει από ένα νεκρό σώμα; Η εικαστική γλώσσα του Ραμπί Μρουέ μετασχηματίζεται εδώ σε κάτι βαθιά σωματικό, καθώς συνεργάζεται με δύο εξαιρετικούς χορευτές, τους Ty Boomershine και Jone San Martin. Το “You should have seen me dancing waltz" είναι μια διερεύνηση της έννοιας του τείχους ως προστασίας, αλλά και ως ορίου ανάμεσα στο μέσα και το έξω, στο ιδιωτικό και το δημόσιο, στην οποία το δέρμα του χορευτή γίνεται το όχημα μιας αλληγορίας. O ίδιος ο Ραμπί Μρουέ αναφέρει: «Το σώμα του χορευτή ως ένα τείχος προστασίας του μέσα από το έξω και του έξω από το μέσα· διάφανο στην αδιαπερατότητά του. Θα μπορούσε να είναι αλήθεια ότι το δέρμα είναι μια διαχωριστική γραμμή του μέσα από το έξω; Κι αν ναι, υπάρχει τότε ένας πόλεμος ανάμεσα στις δύο πλευρές; Ένας εμφύλιος πόλεμος;» Το ανθρώπινο σώμα μπαίνει στο μικροσκόπιο με τον επώδυνο, μα πάντα ποιητικό τρόπο του Ραμπί Μρουέ.

Elephant

Σύλληψη & Σκηνοθεσία Rabih Mroué / Με την καλλιτεχνική συνεργασία των Ty Boomershine και Jone San Martin (Dance On Ensemble) / Σχεδιασμός Φωτισμών Patrick Lauckner, Tanja Rühl / Ήχος Mattef Kuhlmey / Κοστούμια Sophia Piepenbrock-Saitz / Βοηθός Σκηνοθέτη Jacqueline Azarmi / Ερμηνεύουν Ty Boomershine, Jone San Martin / Παραγωγή DANCE N/DIEHL+RITTER / Συμπαραγωγή HAU Hebbel am Ufer / Δημιουργήθηκε για το φεστιβάλ DANCE ON με υποστήριξη από το Capital Cultural Fund / Συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του DANCE ON, PASS ON, DREAM ON / Το DANCE ON είναι μια πρωτοβουλία του DIEHL+RITTER gUG που χρηματοδοτείται από τον Ομοσπονδιακό Επίτροπο της Γερμανίας για τον Πολιτισμό και τα Μέσα

Πρεμιέρα 28 Φεβρουαρίου 2018, HAU Hebbel am Ufer (HAU2)

 

You should have seen me dancing waltz

Σύλληψη & Σκηνοθεσία Rabih Mroué / Σε συνεργασία με το Dance On Ensemble / Ερμηνεύουν Anna Herrmann, Emma Lewis, Christine Kono, Marco Volta / Σχεδιασμός Φωτισμών Arno Truschinski / Ήχος Mattef Kuhlmey / Κοστούμια Sophia Piepenbrock-Saitz / Βοηθός Σκηνοθέτη Clarissa Omiecienski / Παραγωγή DANCE ON/DIEHL+RITTER / Συμπαραγωγή Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Kampnagel (Αμβούργο) / Με την υποστήριξη της Χορηγίας Συμπαραγωγής για Χορό NATIONALES PERFORMANCE NETZ, που χρηματοδοτείται από τον Ομοσπονδιακό Επίτροπο της Γερμανίας για τον Πολιτισμό και τα Μέσα Το DANCE ON είναι μια πρωτοβουλία του DIEHL+RITTER gUG που χρηματοδοτείται από τον Ομοσπονδιακό Επίτροπο της Γερμανίας για τον Πολιτισμό και τα Μέσα / Πρεμιέρα 8 Νοεμβρίου 2019, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

 

I'M POSITIVE

13 & 14 Νοεμβρίου 2019 | Κεντρική Σκηνή & Μικρή Σκηνή

 

Η επιστήμη έχει προχωρήσει. Ας ακολουθήσει και η κοινωνία.

Οι θετικές φωνές ακούγονται δυνατότερα, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

 

Για άλλη μία χρονιά, η εμπειρία του HIV σε πρώτο πρόσωπο κυριαρχεί στη διήμερη διοργάνωση I’m Positive, που φέρει τη σφραγίδα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή». Λίγο πριν από την Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2019, άτομα οροθετικά και μη συστήνονται και μιλούν με τόλμη και ειλικρίνεια για τη ζωή τους, σε μια ανοιχτή συζήτηση στις 14 Νοεμβρίου, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις, αλλά και με ένα διήμερο κινηματογραφικών προβολών για σχολεία στις 13 και 14 Νοεμβρίου στη Μικρή Σκηνή, σκοπός της εκδήλωσης είναι η ταχύτερη κατάρριψη του στίγματος, η νίκη επί της προκατάληψης, η αποδοχή του ανθρώπου που βρίσκεται δίπλα σου και το άνοιγμα σε μια καλύτερη κοινωνία. Παιδιά και έφηβοι θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εκπροσώπους της κοινότητας των οροθετικών για θέματα σεξουαλικής υγείας, αλλά και για τις προκλήσεις και προκαταλήψεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι.

 

Διοργάνωση Onassis Stegi και Θετική Φωνή

 

Λέξεις & Σκέψεις

SEX EDUCATION

Conference

15 Δεκεμβρίου 2019

 

Πρώτα εκπαιδεύεσαι και μετά εκπαιδεύεις.

 

Το Ίδρυμα Ωνάση προσκαλεί επιστήμονες, ειδικούς και εκπαιδευτικούς, σε μια ημερίδα για τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση στα σχολεία. Για να εξελίσσονται οι νέοι μέσα σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που τους καταλαβαίνει.

 

Masterclass—Ανοικτή Συζήτηση

MIXED REALITIES MASTERCLASS

20 & 21 Νοεμβρίου 2019 | Εκθεσιακός Χώρος -1

 

Πόσο εικονική είναι η πραγματικότητά μας;

Ποιες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν στο σήμερα; Ένα διήμερο εργαστήριο για την τέχνη των AR και VR, που ενώνει την Αθήνα με τη Νέα Υόρκη, ανοίγοντας διαδρομές σε νέα ερεθίσματα.

 

Η Αθήνα ενώνεται με τη Νέα Υόρκη σε ένα διήμερο εργαστήριο για καλλιτέχνες που δη­μιουργούν με τεχνολογίες Επαυξημένης (AR) και Εικονικής (VR) Πραγματικότητας. Σε συ­νεργασία με τους πρωτοπόρους καλλιτέχνες New Reality Co, Wearable Media και τη Sarah Rorthberg, οι συμμετέχοντες εξερευνούν το πώς η τεχνολογία ενισχύει την ενσώματη εμπειρία, εντείνοντας τις αισθήσεις και προ­σφέροντας πολλαπλές διαδρομές σε νέα ερεθίσματα.

Στο εργαστήριο συμμετέχουν επαγγελματίες που έχουν ήδη παρουσιάσει ολοκληρωμένο έργο και έρευνα πάνω στις τεχνολογίες AR και VR. Μέσα από δοκιμές, πειραματισμούς, νέες πρακτικές και μια σχεδιαστική άσκηση που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός πρω­τοτύπου έργου, οι συμμετέχοντες εξελίσσουν τις επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητές τους και απαντούν στις προκλήσεις που θέτει το σύγχρονο περιβάλλον της τέχνης και της τεχνολογίας.

 

Συντελεστές Milica Zec (New Reality Co), Winslow Porter (New Reality Co), Hellyn Teng (Wearable Media), Yuchen Zhang (Wearable Media), Sarah Rothberg, Karen Wong (New Museum), Stephanie Pereira (NEW INC), Kelsa Trom (NEW INC) / Συμπαραγωγή Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, NEW INC / Γλώσσα εργασίας Αγγλικά / Πληροφορίες συμμετοχής στο www.onassis.org και στο [email protected]

 

Χορός

ELENIT

Ευριπίδης Λασκαρίδης

28 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου & 4 έως 7 Δεκεμβρίου 2019 | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Παγκόσμια Πρεμιέρα, Διεθνής Συμπαραγωγή

 

Το παράδοξο σκηνικό σύμπαν του Ευριπίδη Λασκαρίδη έχει κάτι γνώριμο. Στον πυρήνα των εικόνων και στο βά­θος των φωνών παραμονεύει η καθημερινή εμπειρία μας. Η ατέρμονη διαδοχή των ημερών, που μοιάζει αδιάφορη και ξεχασμένη, μας ξαναβρίσκει αγνώριστη. Γελοιότητα και συμπόνια χαρακτηρίζουν το ανοίκειο, αλλά προσιτό σύμπαν του

Keywords
onassis, onassis, big bang, ωδείο αθηνών, το φως, app store, erste bank, η καθημερινή, ωναση, αθηνα, νέα, ελλαδα, lloyd, city, hiv, education, σχολεια, dance, ensemble, dancing, exchange, ροκ, sea, green, team, bicycle, βιωσιμότητα, εκπα, atlas, data, festival, big, youth, bones, καλαματα, καρναβαλι, κυπρος, γαλλια, birds, planet, time, σλοβενία, european, media, art, europe, access, practice, σχεδιο, μουσικη, τομ, εγκυκλοπαιδεια, γεφυρα, παραμυθια, συμπαν, μαΐου, ιουνίου, φως, μετάφραση, θεσσαλονικη, δραση, store, θεατρο, love, ana, guido, συμμετοχή, diana, animation, sleepover, urban, vienna, republic, austria, jacqueline, capital, fund, dream, anna, emma, performance, aids, ειλικρίνεια, zhang, org, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, ομαδα διας, καρναβαλι 2011, καθαρα δευτερα, κλειστα σχολεια, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, dancing on ice, συλληψεις, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, Θόδωρος Αγγελόπουλος, αγγελοπουλος, νικος απεργης, η ημέρα της γης, κωστας καρρας, θεμα εκθεσης 2012, απεργια 26 σεπτεμβριου, μαρια πατσα, απεργια 8 νοεμβριου, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, γιωργος αγγελοπουλος, γιωργοσ κωνσταντινου, ειρήνη παπαδοπούλου, κοινωνια, ωδείο αθηνών, μιλα, ελενη, sleepover, μετάφραση, βιντεο, χωρες, σλοβενία, το θεμα, βελγιο, βουλγαρια, βυζαντιο, γερμανια, δανια, δημοκρατια, δωρεαν, εγκυκλοπαιδεια, εθνικη, εκπα, ζωα, ηνωμενο βασιλειο, ηχος, θαλασσα, θεμα, ιδρυμα ωναση, ιον, ιρλανδια, ισπανια, ισλανδια, ιταλια, καθημερινη, μνημειο, μουσικη, οικονομια, ολλανδια, ομορφια, ονοματα, πλαισιο, προγραμμα, ρεα, ρουμανια, σουηδια, ταινιες, φως, χιλη, aids, capital, hiv, time, urban, αγια σοφια, αγορα, αυστρια, αιρετικος, ακουστικα, αξιζει, αλεξια, αναγεννηση, ανθρωπινο σωμα, αποκαλυψη, αυτια, αφαιρεση, αφηγηση, αφιερωμενο, αφορμη, βιωσιμότητα, βρισκεται, γειτονια, γεφυρα, γεωργια, γινεται, γινονται, γλωσσα, γροθια, δερμα, δευτερα παρουσια, δευτερα, διευθυνση, δημοσιο, διαφανο, δωσει, διημερο, δικτυο, δικτυα, ευη, εγινε, ευκαιρια, ειλικρίνεια, υπαρχει, ειρηνη, εκθεσεις, ελβετια, ελευθερια, ελπιδα, εμπνευση, εμφυλιος, ενεργα, εργα, εποχη, επτα, επιθυμια, ερευνα, ερχεται, ερχονται, εσθονια, ευρωπη, τεχνη, τεχνολογια, ζωη, ιδια, ιδιο, η καθημερινή, ηχητικη, θεατρα, θοδωρης, ιδρυμα, ιωακειμ, ηχο, ηχογραφηση, καποδιστριακο, κειμενο, κινηση, κλεοπατρα, κοστουμια, κροατια, κωμωδια, λευκη, λειτουργια, λετονια, λευκος πυργος, μαεστρος, μαΐου, ματια, μιλτιαδης, μιουζικαλ, μοντελα, μαρια, μυθος, ναυαρινου, νεα υορκη, νικη, νοημοσυνη, νορβηγια, ομαδα, παντα, ουτοπια, ολγα, οπωσδηποτε, ορνιθες, ουσιες, οχημα, παραμυθια, παιδια, παθος, παντειο, πανεπιστημιο αθηνων, παπακωνσταντινου, παρισι, πεδια, πεμπτη, περιβαλλον, πιστη, πιανο, πλοιο, πνοη, πολωνια, πορτογαλια, προγραμματα, ραφαηλ, ροκ, ρολο, σερβια, σιδηροπουλος, συζητηση, σειρα, συμμετοχή, σκεψεις, σκηνες, σκηνοθεσια, σωμα, σοφια, συγχρονο, συμπαν, σφραγιδες, σφραγιδα, σχεδια, σχεδιο, ταυτοτητα, τουρκια, τολμη, το φως, τσεχια, συγγρου, φαντασια, φεστιβαλ, φυση, φινλανδια, φοντο, φωνη, χατζης, χρηστος, χριστινα, χαρα, ψηφιακη, ψηφιακο, ωδειο, ωρες, access, green, ana, animation, anna, app store, art, αρχιπελαγος, atlas, austria, dance, big bang, birds, bones, big, exchange, city, diana, data, δημητρης, dancing, dream, education, εφαρμογη, emma, ensemble, love, republic, erste bank, εθνικο, europe, ευριπιδης, festival, fund, γνωσεις, guido, χιωτη, ιουνιος, εισβολη, ιουνίου, jacqueline, κειμενα, καρδια, κωνσταντινα, κωστας, κυριακου, λεξεις, lloyd, media, μοιαζει, org, ορχηστρα, paris, πληροφοριες, planet, practice, σκηνη, σκηνικα, σπυρος, σωτηρης, team, θανασης, θανος, θεια, θεματα, θεσεις, υγειας, υλικα, υλικο, vienna, βοηθος, youth, european, sea, store, zhang, performance
Τυχαία Θέματα