O Στουρνάρας μιλάει για τα περί «Νομισματοκοπείου» και περιγράφει πώς «φτιάχτηκε τείχος» για να μην υπάρξει διπλό νόμισμα (Video)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τα μέτρα που έλαβε προκειμένου να μην υπάρξει παράλληλο νόμισμα, καθώς είχε ενημερωθεί για τα περί δημιουργίας του, καθώς και για τα περί Νομισματοκοπείου, μίλησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως είπε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ιστορίες» και τον Αλέξη Παπαχελά, συγκάλεσε τους νομικούς συμβούλους της τράπεζας,

παράγοντες του δημοσίου βίου που είχαν χρηματίσει πρωθυπουργοί, μίλησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έφτιαξαν ένα «τείχος» για εξελίξεις τέτοιου είδους».

Παράλληλα επεσήμανε ότι είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για τα επερχόμενα capital controls, καθώς λάμβανε συνεχώς μηνύματα, και συνέχισε να την προειδοποιεί μέχρι που τελικά επιβλήθηκαν.

Συμπλήρωσε επίσης ότι και ο ίδιος ενημερώθηκε για το δημοψήφισμα από τον Γιάννη Δραγασάκη αιφνιδιαστικά το βράδι της Παρασκευής, και όταν είδε ότι τους πολίτες να σπεύδουν στα ΑΤΜ για να σηκώσουν χρήματα, κατάλαβε ότι το «πράγμα είχε φθάσει σε πολύ επικίνδυνο σημείο».

Κατά τον Γιάννη Στουρνάρα, η προκήρυξη του δημοψηφίσματος έφερε τη χώρα πολύ κοντά στο Grexit, ενώ και νωρίτερα, η διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου «δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη».

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, τα τελευταία χρόνια έγιναν λάθη και από τις δύο πλευρές, με σημαντικότερα, από την πλευρά των δανειστών, ότι δεν υπαναχώρησαν για το χρέος ακόμη κι όταν η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα και ότι δεν έκλεισε η διαπραγμάτευση το φθινόπωρο του 2014, αν και υπήρχαν μόνο μικρές διαφορές.

Έκανε μάλιστα λόγο για «ιστορικό ατύχημα», κατά το οποίο οι δύο πλευρές «ίσως υπερεκτίμησαν η μία τη δυνατότητα της άλλης να δεχθεί τις θέσεις της».

Ο Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε ότι έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος του κουρέματος των καταθέσεων (bail in), αλλά και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να περάσουν κλάδοι της οικονομίας σε ξένα χέρια, μέσω της πωλήσεως δανείων, διότι η νομοθεσία προστατεύει τους αδύναμους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 20% των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορά «στρατηγικούς κακοπληρωτές» και η μεγάλη πρόκληση είναι να πληρώσουν αυτοί, όσοι δηλαδή έχουν τη δυνατότητα, αλλά δεν πληρώνουν.

Γιάννης ΣτουρνάραςΝομισματοκοπείοπαράλληλο νόμισμαcapital controlsHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα