O Γκένσο Ουμεγουάκα έρχεται στην Επίδαυρο για να παρουσιάσει τη «Νέκυια»

ΚΟΣΜΟΣ

Μετά την ενδιαφέρουσα παρουσία του σπουδαίου σκηνοθέτη από την Ιαπωνία, Γκένσο Ουμεγουάκα στο Ηρώδειο το 2010, ο ίδιος επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου για να συνεργαστεί με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό παρουσιάζοντας τη ραψωδία λ της Οδύσσειας. Η παράσταση - ονομαζόμενη και «Νεκυομαντεία ή Νέκυια - θα παιχτεί από τον ιαπωνικό θίασο Νο, στις 24 & 25 Ιουλίου

στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Πρώτα, όμως, θα ξεκινήσει την περιοδεία από τις αρχές Ιουλίου στο Τόκιο.

Η Νέκυια είναι μια συναρπαστική στιγμή της παγκόσμιας ποίησης. Μια από τις αρχαιότερες στην παγκόσμια λογοτεχνία επισκέψεις του ανθρώπου στον κόσμο των νεκρών. Ο Οδυσσέας αφηγείται πώς, από νόστο για την πατρίδα του και με παρότρυνση της Κίρκης, επιχείρησε την κάθοδο στον Αδη, προκειμένου να λάβει από τον μάντη Τειρεσία χρησμό για την επιστροφή του στην Ιθάκη.

Δέκα άτομα θα απαρτίζουν τον Χορό, με τον θίασο να αποτελείται αποκλειστικά από άντρες. Τέσσερις ηθοποιοί θα υποδύονται τους βασικούς ρόλους, συμμετέχουν τέσσερις μουσικοί, ενώ όπως προστάζει η παράδοση αυτού του ιαπωνικού είδους, θα υπάρχουν και δύο βοηθοί σκηνής, οι οποίοι θα συμμετέχουν με κάποιον τρόπο στη δράση.

Τι λένε οι συντελεστές

To βράδυ της Τρίτης οι Γκένσο Ουμεγουάκα, Μιχαήλ Μαρμαρινός και ο καλλιτεχνικός διευθυντής οτυ Φεστιβάλ Αθηνών, Γιώργος Λούκος, βρέθηκαν στο Gallaxy του Hilton για να μιλήσουν για την σπάνια αυτή συνάντηση.

«Βρέθηκα για πρώτη φορά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και, καθώς στεκόμουν στο κέντρο, ένιωσα μεγάλη ηρεμία και μια πρωτόγνωρη οικειότητα με αυτόν τον υπέροχο χώρο, με αυτή την έκρηξη ενέργειας που συντελείται εκεί επί τόσες χιλιάδες χρόνια, ήταν σαν να γύριζα στο σπίτι μου. Γι' αυτό ακριβώς πιστεύω ότι μπορούμε να παίξουμε εκεί θέατρο Νο, στην αρχέγονή του μορφή» δήλωσε ο Γκένσο Ουμεγουάκα, αναφερόμενος στην πρώτη του επαφή με το θέατρο της Επιδαύρου.

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός βρέθηκε στο Τόκιο και μυήθηκε στην ιαπωνική φιλοσοφία, παρακολουθώντας παραστάσεις του θεάτρου Νο. Μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Νιώθω πραγματικά πολύ λίγος για να σκηνοθετήσω αυτόν τον σπουδαίο δάσκαλο. Η πιο σωστή λέξη λοιπόν, είναι η συνάντηση και όχι η σκηνοθεσία. Δεν υπάρχει καμία διάθεση εκδυτικοποίησης αυτού του θεάματος. Κάτι τέτοιο θα ήταν η μεγαλύτερη ανοησία». Και συνέχισε: «Αν η παράσταση της Νέκυιας καταφέρει να επιτύχει τον στόχο της, θα μας ανοίξει νέους δρόμους πλησιάσματος του αρχαίου δράματος»

ΕπίδαυροςΝέκυιαθέατρο ΝοΦεστιβάλ ΑθηνώνΜιχαήλ ΜαρμαρινόςΓκένσο Ουμεγουάκα
Keywords
Τυχαία Θέματα