O γιος του προέδρου της Ουγκάντα προσφέρει 100 αγελάδες για να παντρευτεί τη Μελόνι

Ο πρόεδρος της Ουγκάντα ​​Γιοουέρι Μουσεβένι απέλυσε τον γιο του από διοικητή των δυνάμεων πεζικού της χώρας την Τρίτη, μετά από αναρτήσεις του στο Twitter μέσω των οποίων διατύπωσε και μια απρόκλητη απειλή να καταλάβει την πρωτεύουσα της γειτονικής Κένυας, προκαλώντας ευρεία ανησυχία στην Ανατολική Αφρική. 

Ο αντιστράτηγος Μουχούζι Καϊνερουγκάμπα, που αποκαλείται «ο στρατηγός του tweeting» της Ουγκάντα, τους τελευταίους μήνες έχει πυροδοτήσει οργή σε ορισμένους Ουγκαντέζους που βλέπουν τις συχνές

αναρτήσεις του στο Twitter ως προκλητικές και μερικές φορές ακόμη και επικίνδυνες.

Έχει αναρτήσει tweet υποστηρίζοντας τους αντάρτες Tigray που πολεμούν τα ομοσπονδιακά στρατεύματα της Αιθιοπίας. Εξέφρασε την υποστήριξή του στους βίαιους αντάρτες που πολεμούν στο ανατολικό Κονγκό. Είπε ότι όλοι οι Αφρικανοί υποστηρίζουν τη Ρωσία στον πόλεμο της στην Ουκρανία. Επιπλέον, είπε πρόσφατα ότι προσφέρει 100 αγελάδες – προφανώς ως τιμή νύφης – για να παντρευτεί την νικήτρια των ιταλικών εκλογών, Τζόρτζια Μελόνι.

Museveni's son, Muhoozi Kainerugaba says it wouldn't take two weeks for Uganda to capture Nairobi. pic.twitter.com/UFBtdsKXhX

— Kenyans.co.ke (@Kenyans) October 3, 2022

Ορισμένοι από τους υποστηρικτές του λένε ότι τα tweets του είναι απόπειρες για χιούμορ και δεν πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Αλλά πολλοί άλλοι βλέπουν ένα μεγαλύτερο πρόβλημα. Ως αξιωματικός του στρατού, του απαγορεύεται συνταγματικά να εμπλέκεται σε κομματικές πολιτικές και ορισμένοι Ουγκαντοί επισημαίνουν ότι οποιοσδήποτε άλλος στρατιώτης ανέβαζε tweet όπως ο Μουχούζι Καϊνερουγκάμπα θα οδηγούνταν σε στρατοδικείο.

«Δεν θα χρειαζόμασταν εμείς, ο στρατός μου κι εγώ, 2 εβδομάδες για να καταλάβουμε το Ναϊρόμπι», έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα. Αυτή η απειλή για την κατάληψη της πρωτεύουσας της Κένυας πήγε πολύ μακριά για τον πατέρα του, έναν αυταρχικό ηγέτη που κατέχει την εξουσία από το 1986.

President Museveni has, in a rare occurrence by a head of state, apologized to Kenya for the embarrassment caused by tweets from the First Son, Gen. Muhoozi Kainerugaba.#NBSLiveAt9 #NBSUpdates pic.twitter.com/BMXJJwBJDa

— NBS Television (@nbstv) October 5, 2022

Όμως τα tweets του Καϊνερουγκάμπα εξόργισαν πολλούς Κενυάτες και ο υπουργός Εξωτερικών ανάρτησε την Τρίτη ότι είχε συνάντηση με τον πρέσβη της Ουγκάντα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουγκάντα ​​απέρριψε τα tweets του Καϊνερουγκάμπα σε μια δήλωση που έκανε λόγο για μια «αρμονική σχέση που εκτιμούμε».

Ο Καϊνερουγκάμπα, ο πυλώνας της προσωπικής ασφαλείας του πατέρα του, υπήρξε de facto επικεφαλής του στρατού της Ουγκάντα, με τους συμμάχους του να αναπτύσσονται στρατηγικά σε θέσεις διοίκησης στις υπηρεσίες ασφαλείας, σύμφωνα με παρατηρητές. Αν και απολύθηκε από τη θέση του ως επικεφαλής των δυνάμεων πεζικού της Ουγκάντα, προήχθη σε στρατηγό πέντε αστέρων και θα παραμείνει στρατιωτικός σύμβουλος του πατέρα του, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε ο στρατός την Τρίτη. 

Οι συνεργάτες του Καϊνερουγκάμπα τον περιγράφουν ως έναν αφοσιωμένο στρατιωτικό που συχνά αποφεύγει τις επιδείξεις δύναμης και πλούτου. Φοίτησε σε στρατιωτικές σχολές στις ΗΠΑ και τη Βρετανία πριν αναλάβει τη μονάδα προεδρικής φρουράς που έκτοτε έχει μετατραπεί σε μια ελίτ ομάδα ειδικών δυνάμεων.

Διαβάστε επίσης:

Προσάρτηση εδαφών από τη Ρωσία: Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022 στη Γαλλίδα Ανί Ερνό

Μακελειό σε παιδικό σταθμό στην Ταϊλάνδη: Ο δράστης σκότωσε την οικογένειά του και αυτοκτόνησε – Οι λεπτομέρειες της τραγωδίας

Keywords
Τυχαία Θέματα