Mια επίσκεψη στημένη στο πόδι

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ξέφυγε από τη συνήθεια όλων των προηγούμενων πρωθυπουργών της χώρας, των οποίων μια από τις πρώτες κινήσεις ήταν η εξασφάλιση μιας πρόσκλησης στον Λευκό Οίκο, μια κουβέντα – συνήθως εικοσάλεπτη – με τον πλανητάρχη και μια φωτογραφία απαθανάτισης της στιγμής. Αυτή την ευκαιρία - φωτογραφία, και μάλιστα με δύο πλανητάρχες, τον νυν και έναν πρώην, ο Τσίπρας την

είχε ως πρωθυπουργός μόλις λίγων ημερών.

Ωστόσο, πέρα από τη φωτογραφία με τον Μπάρακ Ομπάμα, ο πρωθυπουργός μάλλον δεν έχει να μεταφέρει στις αποσκευές του τίποτε περισσότερο από συμπάθεια, καθώς στο τρίλεπτο της συνάντησής τους μόνο οι συστάσεις μπορεί να έγιναν. Η επαφή, ωστόσο, του Έλληνα πρωθυπουργού με τον έτερο (πρώην) πλανητάρχη Μπιλ Κλίντον θα μπορούσε να έχει αποφέρει κάτι περισσότερο...

Ευκαιρία γι’ αυτού του είδους τις πολύ υψηλού επιπέδου επαφές ο πρωθυπουργός είχε εκπροσωπώντας τη χώρα στη Φθινοπωρινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η συνεδρίαση αυτή οργανώθηκε να συμπέσει με μια πρόσκληση που είχε ο Τσίπρας από το Ίδρυμα Κλίντον, το οποίο συμπεριέλαβε το θέμα των επενδύσεων στην Ελλάδα στο πρόγραμμα των εκδηλώσεών του. Με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός έκανε εντυπωσιακή είσοδο στη διεθνή πολιτική σκηνή εξασφαλίζοντας την αποδοχή πλέον από το διεθνές τζετ σετ της πολιτικής και οικονομικής ζωής στη μητρόπολη της ελεύθερης οικονομίας.

Τα εύσημα, ότι δηλαδή ένας αριστερός (για τους Αμερικανούς τουλάχιστον) πολιτικός μπορεί να συμμετέχει σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, τα έλαβε ο Τσίπρας από τη συζήτηση με τον Μπιλ Κλίντον, την οποία διοργάνωσε, όπως είπαμε, το Ίδρυμα Κλίντον, αλλά και από τον... έπαινο του Ομπάμα – ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον συνεχάρη για το γεγονός ότι κέρδισε για δεύτερη συνεχή φορά τις εκλογές λέγοντάς του ότι έκανε «καλή δουλειά» («good job»).

Βασικά σημεία της ατζέντας, με την οποία προσήλθε ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις και επαφές που είχε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Oργανισμού και στο πλαίσιο της δεξίωσης που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος προς τιμήν των ηγετών των κρατών που μετείχαν, ήταν η διευθέτηση του χρέους και η προσέλκυση επενδύσεων. Το «τυράκι» ήταν κάτι που φαίνεται να ενδιαφέρει τους Αμερικανούς, η ασφάλεια και οικονομική και πολιτική σταθερότητα στη νοτιοανατολική άκρη της Μεσογείου, με την οποία ο Τσίπρας συνέδεσε την ανάγκη για επενδύσεις και ρύθμιση του χρέους.

Προσδοκίες

Ωστόσο η συνολική παρουσία της ελληνικής αποστολής έδειξε να έχει στηθεί «στο πόδι», αφήνοντας δυσάρεστες εντυπώσεις, που επιτείνουν τα ερωτήματα και για την ουσία της επίσκεψης. Το Μαξίμου δεν κατάφερε να διασφαλίσει μια κατ’ ιδίαν – έστω ολιγόλεπτη – συνάντηση με τον Μπάρακ Ομπάμα, παρότι είχαν καλλιεργηθεί σχετικές προσδοκίες. Ο Αμερικανός πρόεδρος διέθεσε όλα κι όλα τρία λεπτά για μια συζήτηση «στο όρθιο», που κινήθηκε μεταξύ συστάσεων, ψιλοκουβέντας και υψηλής πολιτικής (χρέος, Κυπριακό).

Επιπλέον ο χειρισμός της συζήτησης με τον Κλίντον, την οποία ο Τσίπρας ανέλαβε να διεκπεραιώσει μόνος του, χωρίς μεταφραστή και χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία, έδειξε ότι το επιτελείο του Μαξίμου δεν διδάσκεται από την πείρα και τα παθήματά του – πριν από μερικά χρόνια ο Τσίπρας, από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε βρεθεί σε μια ανάλογη θέση, σε μια απαιτητική συζήτηση στο Κολούμπια και κατέληξε να αποκαλέσει τον Ψυχρό Πόλεμο... «frozen war».

Πέραν της ελλιπούς προετοιμασίας, η οποία αποτυπώθηκε κατά τη συζήτηση με τον Κλίντον, από τον λόγο του πρωθυπουργού απουσίαζε – έως έναν βαθμό δικαιολογημένα – το «αφήγημα» για την Ελλάδα που φιλοδοξεί να δημιουργήσει έχοντας εξασφαλίσει τη νίκη στις πρόσφατες εκλογές. Για να υπάρξει αυτό το αφήγημα, είναι προφανές ότι πρώτα θα πρέπει να προχωρήσει η συνεργασία με τους «θεσμούς», μέσα από την οποία θα προκύψει μια «άλλη Ελλάδα», καθώς, σύμφωνα με το μνημόνιο, μέχρι το 2018 θα υπάρξουν 270 παρεμβάσεις και δράσεις που θα αναδομήσουν θεσμικά και διοικητικά τη χώρα.

Είναι προφανές ότι, χωρίς να έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά αυτό το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, κανένας – ούτε ένας άνθρωπος με την πειθώ και το επικοινωνιακό χάρισμα του Τσίπρα – δεν θα μπορούσε να πείσει τους ιερείς των επενδύσεων που μαζεύτηκαν να τον παρακολουθήσουν ότι η Ελλάδα έχει έτοιμο και προσφέρει ένα ασφαλές επενδυτικό πλαίσιο. Αυτό, πάντως, που ο πρωθυπουργός κατάφερε ήταν να πείσει για τις προθέσεις του...

Συναντήσεις

Κατά τα λοιπά, στην επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη ο Αλέξης Τσίπρας μετείχε σε διμερείς συναντήσεις:

- με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ (η συζήτηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είχε αντικείμενο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας – αεροναυπηγική βιομηχανία, ενέργεια, αγροτικά προϊόντα),

- με τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, με τον οποίο η συζήτηση εστίασε στο θέμα του χρέους, ζήτημα το οποίο έχει αντιμετωπίσει η κεντρικοαμερικανική χώρα,

- με τον πρωθυπουργό της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, με τον οποίο η συζήτηση επικέντρωσε στην ελληνοκινεζική συνεργασία πάνω σε κρίσιμους στρατηγικούς τομείς (ναυτιλία, τουρισμός, εμπόριο, μεταφορές),

- με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, στον οποίο ο Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες στη βάση του διεθνούς δικαίου και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ανέδειξε και την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας και του σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων αναδεικνύοντας στο πλαίσιο αυτό τον σημαντικό ρόλο του αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου. Χθες επρόκειτο να έχει συναντήσεις και με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

ΤσίπραςΗΠΑΚλίντονΟμπάμασυνάντησηIssue: 1884Issue date: 30-09-2015Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα