Guardian: Θέμα χρόνου η συνθηκολόγηση της Αθήνας με τους δανειστές – Πώς η ΕΕ μπορεί να στραγγαλίσει την Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η συνθηκολόγηση της Αθήνας με τις Βρυξέλλες είναι θέμα χρόνου από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας συνειδητοποιήσει ότι οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει, γράφει ο Guardian.

Για άλλη μία φορά η

οικονομική θηλιά πνίγει την Ελλάδα. Η ειρωνεία είναι ότι η χώρα τραβάει από τα χρήματα του ΔΝΤ για να πληρώσει το ΔΝΤ καθώς τα οικονομικά περιθώρια έχουν στενέψει και οι προθεσμίες λήγουν, αναφέρει η εφημερίδα.

Αυτή η πολιτική δεν έγινε τυχαία. Ο ΣΥΡΙΖΑ αφότου ανήλθε στην εξουσία, θεώρησε ότι η απειλή της χρεοκοπίας και η οικονομική κρίση που θα προκαλούσε τριγμούς στο ευρώ, ήταν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης. Μήνες αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μοιάζουν αφοσιωμένοι σε αυτή την ιδέα ακόμη κι αν δεν υπάρχουν αποδείξεις για να την υποστηρίξουν.

Αλλά ο υπολογισμός τους βασίζεται σε εσφαλμένη παραδοχή, γράφει ο Guardian. O Τσίπρας και o Βαρουφάκης υποθέτουν ότι μία ελληνική χρεοκοπία θα αναγκάσει την Ευρώπη να επιλέξει ανάμεσα σε δύο εναλλακτικές. Την αποβολή της Ελλάδας από την ευρωζώνη ή την προσφορά μιας ελάφρυνσης του χρέους χωρίς όρους. Αλλά οι Ευρωπαίοι έχουν και μία τρίτη εναλλακτική σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας. Θα μπορούσε, αντί να επιβάλει Grexit, να παγιδεύσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, να την στεγνώσει από ρευστό και να παρακολουθεί την ελληνική κυβέρνηση να καταρρέει.

Μια τέτοια στρατηγική πολιορκίας μοιάζει η πιο υποσχόμενη στρατηγική της ΕΕ για να αντιμετωπίσει την ελληνική αντίσταση. Είναι αρκετά πιθανό να πετύχει γιατί η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυξανόμενες δυσκολίες για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις στο τέλος του κάθε μήνα.

Για να γίνει αυτό, ο Βαρουφάκης έχει να καταφεύγουν σε όλο και πιο απελπιστικά μέτρα, όπως η κατάσχεση των μετρητών από τους λογαριασμούς των δήμων και των νοσοκομείων. Το συμπέρασμα είναι ότι οι εισπράξεις φόρων έχουν πληγεί τόσο άσχημα από το οικονομικό χάος από την εκλογή του Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα τα κρατικά έσοδα να μην επαρκούν πλέον για να καλύψουν τα καθημερινά έξοδα της κυβέρνησης. Εάν αυτό είναι αλήθεια κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εξαιτίας της αναξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, εάν η στρατηγική της Ελλάδας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Η στρατηγική Τσίπρα-Βαρουφάκης υποτεθεί ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να απειλήσει με πιστωτικό γεγονός, επειδή η κυβέρνηση, στην περίπτωση που υποχρεωθεί να ακολουθήσει ένα νέο δύσκολο πρόγραμμα, θα εξακολουθεί να έχει χρήματα για να πληρώσει για τους μισθούς, τις συντάξεις και τις δημόσιες υπηρεσίες. Αυτή ήταν μια λογική υπόθεση τον Ιανουάριο, όταν η κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, της τάξης του 4% του ΑΕΠ.

Εάν είχε χρεοκοπήσει τον Ιανουάριο, αυτό το πλεόνασμα θα μπορούσε (θεωρητικά) να κατευθυνθεί αντί στις πληρωμές τόκων, στην χρηματοδότηση των μισθών, των συντάξεων και των δημοσίων δαπανών που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί στην προεκλογική εκστρατεία του. Δεδομένης αυτής της δυνατότητας, ο Βαρουφάκης μπορεί να πίστευε ότι στις συνομιλίες τους με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ θα αποτελούσε γενναιόδωρη προσφορά η πρότασή του να μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα από το 4% στο 1% του ΑΕΠ. Εάν η ΕΕ αντιδρούσε τότε η σιωπηρή απειλή του ήταν απλά να σταματήσουν να πληρώνουν τόκους και να διαθέσει ολόκληρο το πρωτογενές πλεόνασμα για επιπλέον δημόσιες δαπάνες.

Αλλά τι γίνεται όταν το πρωτογενές πλεόνασμα της ελληνική κυβέρνησης, που αποτελούσε διαπραγματευτικό χαρτί, έχει εξανεμιστεί; Σε αυτή την περίπτωση η απειλή της χρεοκοπίας δεν είναι πλέον αξιόπιστη. Με το πρωτογενές πλεόνασμα εξανεμισμένο, η χρεοκοπία δεν θα επέτρεπε στον Τσίπρα να εκπληρώσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, αντίθετα σε μία τέτοια περίπτωση θα γίνονταν μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και σε δημόσιες δαπάνες, από αυτές που σήμερα απαιτεί η τρόικα.

Για τις Ευρωπαϊκές αρχές μία ελληνική χρεοκοπία θα ήταν λιγότερο προβληματική από ότι προηγουμένως είχε εκτιμηθεί.

Δεν χρειάζεται πλέον να αποτρέψουν μία χρεοκοπία απειλώντας την Ελλάδα με έξοδο από το ευρώ. Αντιθέτως η ΕΕ μπορεί τώρα να βασίζεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα θα τιμωρήσει τους πολίτες της με την αδυναμία της να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και να διασφαλίσει τις καταθέσεις τους.

Ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης βλέπουν αυτό να πλησιάζει, γιατί το ίδιο ακριβώς συνέβη πριν από δύο χρόνια, όταν η Κύπρος επιχείρησε να προκαλέσει και να αψηφήσει τις αποφάσεις της ΕΕ. Η εμπειρία της Κύπρου δείχνει ότι, με την απειλή της κυβέρνησης για χρεοκοπία να έχει εξανεμιστεί, είναι πιθανό η ΕΕ να αναγκάσει την Ελλάδα να μείνει στο ευρώ και να της επιβάλλει μία αμερικανικού τύπου χρεοκοπία όπως αυτή του Detroit.

Ο νομικός και πολιτικός μηχανισμός που θα αντιμετωπίσει την Ελλάδα σαν χρεοκοπημένη είναι σαφείς. Οι ευρωπαϊκές συνθήκες δηλώνουν κατηγορηματικά ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι μη αναστρέψιμη, εκτός κι αν μία χώρα επιλέξει να εγκαταλείψει όχι μόνο το ευρώ αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό είναι επίσης το πολιτικό μήνυμα που οι κυβερνήσεις της ΕΕ θέλουν να ενσταλάξουν στους ίδιους τους πολίτες και οικονομικούς επενδυτές.

Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, η ΕΕ θα είναι νομικώς δικαιολογημένη και θα έχει και το πολιτικό κίνητρο για να επιμείνει ότι το ευρώ παραμένει το νόμιμο χρήμα στη χώρα. Ακόμη και αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις κατά την εκτύπωση των δικών IOUs ή «νέες δραχμές», το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα αποφανθεί ότι όλες οι εγχώριες απαιτήσεις και οι τραπεζικές καταθέσεις θα πρέπει να αποπληρωθούν σε ευρώ. Αυτό, με τη σειρά του, θα αναγκάσει μια χρεοκοπία εναντίον των Ελλήνων πολιτών, καθώς επίσης και προς τους ξένους πιστωτές, επειδή η κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθεί την αξία των καταθέσεων σε ευρώ.

Έτσι, μία ελληνική χρεοκοπία ,μέσα στο ευρώ είναι μακριά από το να επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, αλλά θα επέφερε μεγαλύτερη λιτότητα στη χώρα από αυτή που επιβάλλει η τρόικα. Σε αυτή την περίπτωση η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν αναπόφευκτη. Σε αντίθεση από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έφευγε από την κυβέρνηση.

Όσο πιο σύντομα ο Τσίπρας συνειδητοποιήσει ότι οι κανόνες του παιχνιδιού ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους έχουν αλλάξει, η συνθηκολόγησή του θα είναι απλά θέμα χρόνου.

Πηγή: TheGuardian

χρεοκοπίαΕυρώπηδιαπραγματεύσειςΤσίπραςΒαρουφάκηςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα