Guardian: Η μεγάλη προδοσία - Ποτέ μία απόφαση δεν είχε τόσο αρνητικές επιπτώσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτή είναι μία μεγάλη προδοσία. Σχεδόν όλοι νιώθουμε προδομένοι με κάθε πιθανή προοπτική, γράφει η Polly Toynbee στον Guardian. Καθώς η λίρα βυθίζεται, αυξάνοντας τις τιμές της βενζίνης και των τροφίμων, την ώρα που οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι, με τις μετοχές και τις αξίες των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων να μειώνονται, η χώρα βλέπει τις συνέπειες της θανάσιμης προδοσίας από τα μέλη μιας κυβέρνησης που έφερε την καταστροφή σε μία ολόκληρη χώρα.

Κάποιοι που ψήφισαν υπέρ της εξόδου νιώθουν

επίσης προδομένοι από το ξεδίπλωμα των σεισμικών δονήσεων επειδή τους είπαν να τις αγνοήσουν γιατί είναι απλά τρομοκρατία και επιχείρηση εκφοβισμού. Η ύφεση απειλή ένα μεγάλο κομμάτι των εργασιών, οι τράπεζες εγκαταλείπουν τη Βρετανία, σχέδια για κατασκευή αεροδρομίων, σιδηροδρόμων και κατοικιών ακυρώνονταιμ οι αεροπορικές εταιρίες προειδοποιούνται για απώλειες κερδών και οι εταιρίες πιστωτικών καρτών αναφέρουν ήδη πτώση στην κατανάλωση και το ένα τέταρτο των εταιριών του Ινστιτούτου Διευθυντικών Στελεχών παγώνει τις διαδικασίες προσλήψεων.

Συνεχίζω να βρίσκω ανθρώπους που έχουν ήδη επηρεαστεί, επισημαίνει η αρθρογράφος. «Ήδη η «ανάπηρη» βιομηχανία της ενημέρωσης δέχθηκε προειδοποιήσεις για πάγωμα των διαφημίσεων. Εκδότης μου είπε ότι η εταιρεία του ήδη περιορίζει έξοδα και συμβόλαια». Οι κατασκευαστές παγώνουν μεγάλα σχέδια και ήδη λιγότερο από μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα το ρίσκο για την οικονομία εμφανίζεται μεγαλύτερο από το 2008.

«Ακούω τα παιδιά στα δημοτικά να κλαίνε και τα βλέπω αγχωμένα επειδή είναι ξένοι, έχουν ξένους γονείς ή να φοβούνται για τους ξένους φίλους τους. Τα παιδιά σαρκάζουν τα άλλα και τους λένε ότι πρέπει να φύγουν επηρεασμένοι από το μήνυμα που έστειλε η επιβλαβής καμπάνια υπέρ της εξόδου.

Το Εθνικό Μέτωπο σε αφίσα του στο κέντρο του Newcastle έγραφε σταματήστε τη μετανάστευση ξεκινήστε τις επαναπατρισμούς. Η υπόσχεση του Κάμερον ότι δεν θα ανεχθεί αυτή την έλλειψη ανοχής δεν βοήθησε και πολύ την ώρα που ο νέος δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν ζήτησε από την αστυνομία περισσότερη προσοχή για την αύξηση των εγκλημάτων μίσους. Όμως τα ρατσιστικά γκράφιτι και η κατάχρηση πήραν νέα άδεια από τον Μπόρις Τζόνσος, ο οποίος υιοθέτησε τις αντιμεταναστευτικές τακτικές του Φάρατζ.

Δεν προκαλεί έκπληξη ότι το επίσημο site της εκστρατείας υπέρ της εξόδου, σβήνει τα ίχνη αφαιρώντας ομιλίεςκαι υποσχέσεις. Τώρα αρνούνται όλες αυτές τις υποσχέσεις και λένε ότι δεν έπρεπε να τις εκλάβουν ως κυριολεκτικές όπως τα 350 εκατ. λίρες την εβδομάδα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τον περιορισμό της μετανάστευσης από την ΕΕ.

Η Daily Mail, ο αρχιτέκτονας της καταστροφής, τονίζει η αρθρογράφος, με το πρωτοσέλιδό της τη Δευτέρα αντέδρασε γρήγορα στην προδοσία. «Τώρα ετοιμάζεται συνωμοσία για να μπλοκάρουν το Brexit» έλεγε στο πρωτοσέλιδό της. Έστρεψε τα πυρά της σε αυτούς που ψάχνουν να βρουν τρόπους να ξεφύγουμε από την κρίση, που ψάχνουν έναν συμβιβασμό, μία διαπραγμάτευση, ένα δεύτερο δημοψήφισμα για τους τελικούς όρους της εξόδου. Αλλά έχουν δίκιο: Το να μη βγούμε από την ΕΕ, το να διατηρήσουν τις γέφυρες και να μην πάρουμε όλα τα λεφτά μας πίσω θα είναι μία προδοσία των ανθρώπων που θεώρησαν ότι ψήφισαν για όλα αυτά τα θέματα.

Το σχέδιο είναι ότι ο Μπόρις Τζόνσον και όλοι οι υπόλοιποι είναι ότι δεν είχαν σχέδιο. Ήταν αποτέλεσμα της εγκατάλειψης από τα media και κυρίως τους τηλεοπτικούς που δεν πίεσαν τους υπερασπιστές της εξόδου να ξεκαθαρίσουν τι θα σημάνει η έξοδος. Αντίθετα ξέφυγαν με γενικότητες, κρύβοντας αντιθέσεις και ψέματα.

Αυτό αφήνει τον Τζόνσον εκτεθειμένο. Τελικά δημοσίευσε το μανιφέστο του στην στήλη του στην Daily Telegraph και αυτό ήταν ακόμη μία προδοσία κατά της αλήθειας. Διάσημος για το κέικ που φτιάχνει και το τρώει, υποσχέθηκε το απίθανο: «Μία νέα καλύτερη σχέση με την Ευρώπη, στη βάση του ελεύθερου εμπορίου και της συνεργασίας», με ενισχυμένη τη συνεργασία στις τέχνες, τις επιστήμες και τα πανεπιστήμια, την βελτίωση του περιβάλλοντος. Οι Βρετανοί θα διατηρήσουν το δικαίωμα να εργαστούν στην ΕΕ και οι πολίτες της ΕΕ θα είναι επίσης πλήρως προστατευμένοι. Οι επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση στην κοινή αγορά και επίσης το πιο σημαντικό είναι ότι δεν θα στέλνουμε τα χρήματα στις Βρυξέλλες τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν άλλες προτεραιότητες όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Ένα έθνος η Βρεανία θα ανακτήσει τον χαμένο έλεγχο στην μεταναστευτική πολιτική» έγραψε ο Τζόνσον.

Αλλά αυτό δεν είναι μέσα στην προσφορά, είναι μία φαντασίωση είναι μία προδοσία των ψηφοφόρων του. Δεν έχει σχέδιο επειδή δεν πίστευε ποτέ ότι το Brexit θα κυριαρχήσει, ήταν μία προσωπική προσπάθεια για να ανελιχθεί στην ηγεσία των συντηρητικών. Οι οποίοι ίσως θελήσουν να αναδείξουν αυτόν τον εγωπαθή, ο οποίος δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τη χώρα, την οικονομία ή τους πολίτες, στην πρωθυπουργία.

Η μόνη ελπίδα είναι ότι θα τα πάει καλύτερα από ότι δείχνει ο χαρακτήρας του γιατί το έχει ανάγκη ένας πληθυσμός 60 εκατομμυρίων. Η Βρετανία χρειάζεται ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι πρωθυπουργός μία συμφωνία. Τα χρήματα μετράνε λιγότερο αλλά η αποτυχία να αλλάξουν οι κανόνες της μετανάστευσης θα δώσουν στον Φάρατζ, μία χρυσή ευκαιρία να «σκουπίσουν» τους ψήφους των Εργατικών και των Συντηρητικών.

Μέχρι αυτή τη στιγμή οι Γερμανοί και οι Γάλλοι δεν έχουν δειξει σημάδια ότι θα επιτρέψουν στη Βρετανία ούτε τον παραμικρό έλεγχο στην μετανάστευση. Η παραμονή στην ενιαία αγορά σημαίνει ότι αποδέχεσαι και την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων. Η μία ελπίδα είναι ότι η Ευρώπη μπορεί να υποχωρήσει. Εάν όμως η Ευρώπη κάνει υποχωρήσεις στο θέμα της μετανάστευσης προς τη Βρετανία θα είναι πολύ μεγαλύτερο το κακό που θα προξενήσει στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα είναι μεγαλύτερο από το Brexit. Η άλλη ελπίδα είναι ότι αρκετοί άνθρωποι που ψήφισαν υπέρ της εξόδου είδαν τις πρώτες συνέπειες και άλλαξαν τις σκέψεις τους συνειδητοποιώντας ότι η ελεύθερη μετακίνηση είναι το τίμημα που πληρώνεις για να αποτραπεί η καταστροφή.

Τα δύο γκρουπ πρέπει να πεισθούν ότι χρειάζεται ένας ηγέτης με εξαιρετικά διαπραγματευτικά προσόντα, ευαισθησία και λεπτότητα. Είναι ικανός ο Τζόνσον με τις ιδεοληψίες του, τις εκτιμήσεις και την υποκρισία; Ο άνθρωπος που συνέκρινε την Ευρώπη με τον Χίτλερ?

Αντιμέτωποι με αυτό που έκαναν οι Τόρις, η χώρα χρειάζεται τους Εργατικούς με μία σθεναρή στάση υπέρ της Ευρωπαϊκής εναλλακτικής. Αντίθετα ο Κόρμπιν μοιάζει με καπετάνιο καραβιού, ο οποίος είναι κλεισμένος στην καμπίνα του και περιμένει την πρόσκρουση με το παγόβουνο. Η παραίτηση των περισσοτέρων από την σκιώδη κυβέρνηση τουλάχιστον δίνει μία προοπτική για ανανέωση με ένα νέο ηγέτη να αδράξει την ευκαιρία.

Η λίρα χτύπησε χαμηλό 30 ετών, επηρεάζοντας κυρίως τις οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων. Το ανάθεμα πέφτει εξ ολοκλήρου στους Συντηρητικούς για αυτό το δημοψήφισμα και στον Τζόνσον για την ποταπή εκστρατεία του. Πήραν οι ψηφοφόροι πίσω τον έλεγχο; Όχι. Όμως έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν πόσο οικτρά προδόθηκαν.

BrexitΒρετανίαδημοψήφισμα Βρετανίαεπιπτώσεις BrexitHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα