Guardian: Έμβλημα της ανικανότητας της κυβέρνησης η κατάσταση στον Πειραιά

ΚΟΣΜΟΣ

Την κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά και στο κέντρο του Ελληνικού σχολιάζει σε άρθρο της για ακόμα μια φορά η αγγλική εφημερίδα Guardian. Η εφημερίδα σημειώνει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνηση να αδειάσει το λιμάνι του Πειραιά από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα

της 1ης Μαΐου που αποτελεί και την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Ωστόσο, οι πρόσφυγες δεν θέλουν να φύγουν.

Ο Guardian κάνει λόγο για ελεεινές συνθήκες διαβίωσης και χάος στο λιμάνι του Πειραιά, από τη στιγμή που έκλεισαν τα βόρεια ελληνικά σύνορα. «Από το κλείσιμο των βόρειων ελληνικών συνόρων χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβίστηκαν στη χώρα- με αποτέλεσμα περισσότεροι από 46.000 χιλιάδες άτομα να μείνουν εγκλωβισμένα στην χώρα- με το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί το έμβλημα της ανικανότητας της Ελλάδας να χειριστεί μία κατάσταση που λίγοι είχαν προβλέψει» γράφει χαρακτηριστικά το άρθρο.

«Επιβατικοί σταθμοί που δεν φτιάχτηκαν για να αντιμετωπίσουν μία ανθρωπιστική κρίση, υποτυπώδεις εγκαταστάσεις, εντάσεις και πόροι που εξαντλούνται. Ο θυμός και η απογοήτευση έχουν προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ Σύρων και Αφγανών αλλά και Χρυσαυγιτών με αντί-φασίστες, που έχουν προστεθεί σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα» αναφέρει η εφημερίδα περιγράφοντας την κατάσταση στον Πειραιά.

Με αντίστοιχα μελανά χρώμα περιγράφει και την κατάσταση στο Ελληνικό. «Αυτό που κάποτε θα γινόταν το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο της Ευρώπης, ένα εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο, μετατράπηκε σε «επίσημο» καταυλισμό τον Μάρτιο, όταν έγινε ξεκάθαρο ότι οι βορειότερες χώρες έκοψαν για τα καλά την πρόσβαση στην Ευρώπη» αναφέρει στο κείμενό του ο Guardian.

«Αν υπήρχε μία τάξη στο χάος του Πειραιά, αυτή απουσιάζει στο Ελληνικό. Έξω από εγκαταλελειμμένα κτίρια παίζουν παιδιά ξυπόλητα, γύρω από υπερχειλισμένους κάδους σκουπιδιών. Ένα μοναδικό περιπολικό είναι παρκαρισμένο δίπλα στον φράχτη που είναι γεμάτος ρούχα, ενώ μέσα στο κτίριο περίπου 2.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά- αριθμός σχεδόν διπλάσιος από εκείνους που μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί- κοιμούνται ο ένας δίπλα στον άλλον. Η έλλειψη θέρμανσης ή κλιματισμού σημαίνει ότι κρυώνουν τα βράδια, ενώ η ατμόσφαιρα είναι ασφυκτική την ημέρα. Υπάρχουν μόλις πέντε τουαλέτες για άνδρες και άλλες τόσες για γυναίκες, ενώ τα ντους τοποθετήθηκαν αυτό το μήνα» γράφει ο Guardian.

Παράλληλα, η εφημερίδα εξηγεί πως η προοπτική να φύγουν σύντομα οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες είναι μικρή, ενώ επισημαίνει πως ακόμα πριν από την κρίση, η υπηρεσία ασύλου της χώρας υποχρηματοδοτούνταν και είχε φτάσει στα όριά της.

«Μέχρι τώρα, η Ελλάδα ήταν πολύ τυχερή», λέει ο αντιδήμαρχος Αθήνας για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, σε δηλώσεις του στον Guardian πριν από την είδηση για τον θάνατο της 17χρονης που ήταν στον καταυλισμό του Ελληνικού. «Δεν έχουν υπάρξει σοβαρά περιστατικά. Αλλά, η τύχη θα εξαντληθεί», ανέφερε ακόμη, ενώ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη να χειριστεί την προσφυγική κρίση, παρότι «όλοι γνωρίζαμε ότι άνθρωποι συγκεντρώνονταν στα σύνορα της Συρίας και της Τουρκίας και ξέραμε ότι ήθελαν να συνεχίσουν».

GuardianΠειραιάςΕλληνικόπρόσφυγεςΜετανάστεςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα