​Eurogroup: Αναγνώριση προόδου – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τα ανοιχτά ζητήματα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς απόφαση για εκταμίευση δόσης, όπως αναμενόταν, ολοκληρώθηκε το Eurogroup.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup Γιερούν Ντάισεμπλουμ έχει γίνει ήδη πολλή δουλειά σχετικά με την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, σε πνεύμα καλής συνεργασίας.

Επίσης αναγνώρισε πρόοδο στα μέτωπα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, για τις οποίες σημείωσε ότι μπορεί να χρειαστούν λιγότερα κεφάλαια απ’ όσα αρχικά είχαν υπολογιστεί και πως το χρονοδιάγραμμα κυλάει μέχρι στιγμής ομαλά.

Όπως είπε,

θα πρέπει μέσα στην εβδομάδα να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα ώστε η ανακεφαλαιοποίηση να συνεχιστεί ομαλά.

Στα ανοικτά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν, ενέταξε το καθεστώς διοίκησης των ελληνικών τραπεζών, τα «κόκκινα δάνεια» και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Ακόμη περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης, σύμφωνα με το οποίο: Εφόσον υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών και υλοποίηση των πραπαιτούμενων, το αργότερο μέχρι την επόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Euroworking group και στη συνέχεια το εκτελεστικό συμβούλιο του ESM που θα πάρει την τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 10 δις για τις τράπεζες.

Μαξίμου: Έτοιμα προς εκταμίευση τα χρήματα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, επιβεβαιώθηκε επίσης ότι είναι έτοιμα προς εκταμίευση τα 2 δις της προβλεπόμενης χρηματοδότησης καθώς και τα 10 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσα στις επόμενες ημέρες.

ΟΙ εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τέλος, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημάινουν ότι διαψεύστηκαν όσοι τις προηγούμενες ημέρες ισχυρίζονταν η σταθερή εμμονή της Ελλάδας στις θέσεις της, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

EurogroupΚυβέρνησηδανειστέςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα