Brexit: Μόνο το κοινοβούλιο μπορεί να ακυρώσει τη συμμετοχή στην ΕΕ λένε συνταγματολόγοι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κοινοβούλιο πρέπει να νομοθετήσει για να δώσει το πράσινο φως στη Βρετανία να εγκαταλείψει την ΕΕ, είπαν στον Independent επιφανείς συνταγματολόγοι της χώρας.

Ο Geoffrey Robertson, τόνισε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν λέει τίποτα, υποστηρίζοντας ότι ο χαρακτήρας του είναι καθαρά συμβουλευτικός. Ένας νέος νόμος

πρέπει να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο για να ακυρώσει το νόμο του 1972 που έβαλε την Βρετανία στην ΕΕ, είπε τονίζοντας ότι οι βουλευτές δεν μπορούν να πάρουν αυτή την απόφαση πριν από το Νοέμβριο τότε που οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι πιο καθαρές.

«Σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, και μιλώντας σαν συνταγματολόγος η κυριαρχία της χώρας εναποτίθεται σε αυτό που αποκαλούμε η Βασίλισσα στο Κοινοβούλιο» είπε ο Robertson στην εφημερίδα. «Είναι στην αποκλειστική εξουσία των βουλευτών και μόνο να δημιουργήσουν ή να ακυρώσουν νόμους και στους συναδέλφους τους να τους μπλοκάρουν. Έτσι δεν υπάρχει ισχύς στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Είναι αποκλειστικό προνόμιο των βουλευτών να αποφασίσουν» είπε ο συνταγματολόγος.

«Ο νόμος του 1972 είναι ακόμη σε ισχύ και είναι οι βουλευτές που μπορούν να τον διατηρήσουν ή να τον καταργήσουν. Τον Νοέμβριο, ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να ζητήσει από το κοινοβούλιο να ακυρώσει τον συγκεκριμένο νόμο» πρόσθεσε ο Robertson.

«Οι βουλευτές είναι επιφορτισμένοι να ψηφίσουν κατά της πρότασης του πρωθυπουργού και πρέπει να το κάνουν, εάν θεωρούν ότι είναι για το συμφέρον της χώρας τους. Δεν έχει τελειώσει το θέμα. Οι βουλευτές έχουν καθήκον να ψηφίσουν σύμφωνα με τη συνείδησή τους και με βάση αυτό που είναι καλύτερο για τη Βρετανία. Είναι θέμα συνείδησης. Πρέπει να συμπεριφερθούν με γενναιότητα και με συνείδηση» είπε ο Συνταγματολόγος.

Η Δημοκρατία στη Βρετανία δεν σημαίνει κυριαρχία της πλειοψηφίας. Δεν είναι ούτε η τυραννία της πλειοψηφίας ούτε η τυραννία του όχλου… είναι οι αντιπρόσωποι των πολιτών, όχι τα ίδια τα άτομα, που ψηφίζουν για αυτούς» λέει ο συνταγματολόγος και τονίζει ότι υπάρχει τεράστια βλακεία σε αυτούς που προτείνουν να σταλεί ένα μήνυμα στην ΕΕ που θα ενεργοποιεί το «άρθρο 50» της συνθήκης της Λισαβόνας. Η ίδια η συμφωνία της αποχώρησης ξεκαθαρίζει ότι η διαδικασία της αποχώρησης μπορεί να γίνει μόνο σε απόλυτη συμφωνία με τις συνταγματικές επιταγές».

Ο Robertson τονίζει ότι η πιο θεμελιώδης συνταγματική απαίτηση είναι ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από το κοινοβούλιο, απαιτείται ένας νόμος» λέει και προσθέτει ότι «το Νοέμβριο η κατάσταση μπορεί να είναι τελείως διαφορετική. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι έχουν αλλάξει γνώμη και μπορεί να είναι πέντε εκατομμύρια τον Νοέμβριο».

Σε επιστολή του στους Times, ακόμη ένας επιφανής συνταγματολόγος, ο Charles Flint, τονίζει ότι ο νόμος απαιτεί ψήφο στο Κοινοβούλιο για να συμβεί ή όχι το Brexit. «Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία του 2011, μία αλλαγή σε συνθήκη της ΕΕ, πρέπει να επικυρωθεί από έγκριση μέσω δημοψηφίσματος και νομοθετικής ρύθμισης στο κοινοβούλιο». Η συνθήκη της Λισαβόνας ήταν η πρώτη συμφωνία που καθόριζε τη δυνατότητα για το πώς μία χώρα μπορεί να εγκαταλείψει την ΕΕ.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

BrexitΒρετανίαβρετανικό κοινοβούλιοδημοψήφισμα ΒρετανίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα