Bloomberg: Νέο πακέτο χρηματοδότησης θα προταθεί στην Ελλάδα τον Ιούνιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καταπιάνεται με τα ταμειακά αποθέματα που κινδυνεύουν να εξαντληθούν αυτό το μήνα, είναι έντονη η ανησυχία για το πώς η επτά εβδομάδων η κυβέρνησή του θα βρει τα χρήματα για να πληρώσει περίπου 1.5 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις χωρίς συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους. Η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και λέει επίσης ότι θα πληρωθούν και οι υποχρεώσεις της χώρας, όπως στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η

χώρα άρχισε την Τρίτη συζητήσεις για μέτρα που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα καθώς υπάρχουν υποχρεώσεις για αποπληρωμές χρέους την Παρασκευή περισσότερων από 2 δισ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται να πείσει τους κύριους πιστωτές της να απελευθερώσουν περισσότερα χρήματα από το πρόγραμμα διάσωσης των 240 δισ ευρώ. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λένε ότι δεν θα εκταμιεύσουν περισσότερα δάνεια έκτακτης ανάγκης εκτός Αθηνών υλοποιήσει μια σειρά από οικονομικές δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό και φορολογικό σύστημα.

«Ακόμα κι αν μια νέα συμφωνία περάσει, είναι βέβαιο ότι θα απογοητεύσει τους Έλληνες», δήλωσε ο Wolfango Piccoli, Διευθύνων Σύμβουλος της Teneo Intelligence στο Λονδίνο.

«Το νέο πακέτο που θα πρέπει να προσφερθεί τον Ιούνιο στην Ελλάδα από τους δανειστές της, είναι πολύ πιθανό να υπολείπεται των προσδοκιών που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους και τα περιθώρια αλλαγών στο δημοσιονομικό μέτωπο», είπε και πρόσθεσε «μένει να δούμε αν ο πρωθυπουργός θα καταφέρει να το περάσει μέσα στο δικό του κόμμα».

Ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε στην εξουσία με υποσχέσεις να αντιστρέψει κάποιες από τις περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς και η δυσκολία αναζήτησης μετρητών είναι μία νέα πραγματικότητα για την κυβέρνηση.

Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά το ένα τέταρτο, εφαρμόζοντας τα τελευταία χρόνια τους όρους που προβλέπονται από τους πιστωτές. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο, καθώς η οικονομία άρχισε να συρρικνώνεται και πάλι και μια πολιτική αντιπαράθεση αναζωπύρωσε την ανησυχία ότι η χώρα θα μπορούσε να αφήσει τη ζώνη του ευρώ. Το ποσοστό των ενηλίκων που ζουν σε νοικοκυριά όπου δεν εργάζεται κανείς ανήλθε σε 19,6% το 2013 από 7,5% το 2008, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.

Η κυβέρνηση χρειάζεται 6,5 δισ. ευρώ ανάμεσα στον Μάρτιο και τον Ιούνιο για αποπληρωμές προς τους δανειστές και υπάρχει ανησυχία για τη συμφωνία η οποία θα έδινε στη χώρα ρευστότητα.

Η έλλειψη ενός καθαρού σχεδίου χρηματοδότησης και η ρευστή οικονομική κατάσταση αυξάνουν τις πιέσεις προς τις τράπεζες.

Η υστέρηση των φορολογικών εσόδων κατά 2,5 δισ. ευρώ κατά τους δύο πρώτους μήνες απειλεί το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, μια κατάσταση που καθορίζεται από τους εταίρους για την περαιτέρω ανακούφιση του χρέους της χώρας.

Αυτά τα θέματα δημιουργούν ανησυχία και αναδεικνύονται σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ όμως επικαλείται έκθεση της S & P, η οποία αναφέρει ότι η πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ευρωζώνη.

BloombergΕυρώΕυρωζώνηGrexit
Keywords
Τυχαία Θέματα