Bιβλίο: Οι προτάσεις της εβδομάδας

Ελληνική Λογοτεχνία / νέες κυκλοφορίες

Λένα Διβάνη

Για την καρδιά και το συκώτι του

Εκδόσεις: Πατάκη

Σελ.: 112

Η σύζυγος, η ερωμένη και η μάνα ενός κλινικά νεκρού άντρα μάχονται μέχρι τελικής πτώσεως μεταξύ τους για το ποια δικαιούται να δώσει (ή να αρνηθεί να δώσει) τα όργανά του για μεταμόσχευση. Στην ουσία μάχεται η καθεμιά να αποδείξει ότι ο άντρας είναι δικός της, ενώ στην πραγματικότητα και οι τρεις ικανοποιούσαν απλώς τις ανάγκες του. Εκείνος, όσο ζούσε, δεν ανήκε παρά μόνο στον εαυτό του. Εκείνες όμως στροβιλίζονται απλώς σαν δορυφόροι γύρω του ακόμα και μετά τον

θάνατό του. Η μάχη τους θα έχει πολλές ανατροπές και μοιραίο τέλος.

Σωτήρης Πατατζής

Ο Ανέστος γυρεύει την ευτυχία

Πρόλογος: Φώτος Λαμπρινός

Επιλογή διηγημάτων – Φιλολογική επιμέλεια – Επίμετρο: Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης, Δημήτρης Χριστόπουλος

Εκδόσεις: Εστία

Σελ.: 466

Η διηγηματογραφία του Σωτήρη Πατατζή διαγράφει δυο βασικές τροχιές και δύο αντίθετες κατευθύνσεις: τη στράτευση και την απόσυρση, την πολιτικοποίηση και την ιδιώτευση, τα συλλογικά οράματα και τις ατομικές αγωνίες. Σε τούτο το εκκρεμές της μεταπολεμικής πεζογραφίας, ο ίδιος ξεκινά τη διαδρομή του από τον πόλο της ιδεολογικής υπερφόρτισης («Ματωμένα Χρόνια», 1940), για να κλείσει τον κύκλο του στον πόλο της μοναξιάς και της αγωνίας («Στο Χάος…», 1980). Κι είναι αυτή η τροχιά στην ολοκληρωμένη διαδρομή της που του κόστισε εκατέρωθεν του ιδεολογικού και κομματικού εκκρεμούς σε προβολή και αποδοχή, που εμπόδισε την αναγνώριση ενός σπουδαίου έργου και τελικά προετοίμασε την κατάσταση της σημερινής αφάνειας. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Άκης Παπαντώνης

Η τελευταία αρκούδα του δάσους

Εκδόσεις: Κίχλη

Σελ.: 136

Από τα σχολικά χρόνια της δεκαετίας του ’80 ώς τον εμφύλιο στη Βοσνία το ’90 και την Αθήνα των αρχών του 2000, ο Θοδωρής ψηλαφεί το οικογενειακό τραύμα: την ηχηρή απουσία του πατέρα, τη μεταμόρφωση του μεγαλύτερου αδερφού του Νίκου σε Νικηφόρο, το βουβό πένθος της μητέρας. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον όπου οι ερωτήσεις ποτέ δεν τίθενται και οι απαντήσεις ποτέ δεν δίνονται

Μια νουβέλα για τη δύσκολη ενηλικίωση δύο αδερφών και τους ακατάλυτους δεσμούς του αίματος με φόντο την ηχώ ενός πολέμου που δεν λέει να σβήσει. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Πάνος Παπαμιχάλης

Ποτέ μην εμπιστεύεσαι έναν ζωγράφο

Εκδόσεις: 24 γράμματα

Σελ.: 452

Η Ένωση της Ρωμαιοκαθολικής με την Ορθόδοξη Εκκλησία μετά τη συμφωνία του Πάπα Γρηγόριου Ι’ και του Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγου στα 1274 πυροδοτεί αντιδράσεις στο εσωτερικό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Είναι η στιγμή για να διεκδικήσει τον θρόνο ο Θεόφιλος, τελευταίος γιος τον αυτοκράτορα Θεόδωρου Β’ Λάσκαρη, η ύπαρξη του οποίου είχε κρατηθεί μυστική ώς τότε, και να αποκαταστήσει την αδικία που έγινε στον μεγαλύτερο ετεροθαλή αδερφό του και στους Βιθυνούς, τον λαό της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας που απελευθέρωσε την Πόλη από τους Φράγκους. Κι ενώ οι Φράγκοι επιδιώκουν να ανακαταλάβουν τη Βασιλεύουσα, οι Τουρκομάνοι κάνουν επιδρομές και εδραιώνονται και ο πόλεμος μεταξύ Ενωτικών και Ανθενωτικών ανάβει, ο Θεόφιλος ανδρώνεται έχοντας να αντιμετωπίσει διλήμματα που θα κρίνουν την τύχη της αυτοκρατορίας.

Στο διάβα των σελίδων υφαίνεται μια συναρπαστική περιπέτεια με σεβασμό στα ιστορικά δεδομένα και ρίχνει φως στα χρόνια πριν από τη μεγάλη κατάρρευση, όταν όλα ακόμη θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά, για έναν κόσμο που τελικά χάθηκε. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Δοκίμια – Μελέτες / νέες κυκλοφορίες

J. Bradford DeLong

Στον δρόμο προς την ουτοπία

Η οικονομική ιστορία του 20ού αιώνα

Μετάφραση: Κωστής Πανσέληνος

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σελ.: 616

Πριν από το 1870, η ανθρωπότητα ζούσε σε φρικτή φτώχεια. Έπειτα ήρθε μια μεγάλη μεταβολή: πολλαπλασιάστηκαν οι τεχνολογικές μας δυνατότητες και μεταμορφώθηκε η οικονομία. Γιατί, όμως, παρά τις ευνοϊκές συνθήκες για την κατάκτηση της ουτοπίας, ο κόσμος σήμερα απειλείται από σοβαρές κρίσεις, όπως η οικονομική ύφεση, η ανισότητα και η υπερθέρμανση του πλανήτη;
Στο βιβλίο αυτό, ο διακεκριμένος οικονομολόγος J. Bradford DeLong καταγράφει πώς η εκρηκτική ανάπτυξη του εικοστού αιώνα (1870 – 2010) δημιούργησε για πρώτη φορά πλεονάσματα τροφής, στέγης και υλικών αγαθών, ωστόσο απέτυχε να εδραιώσει την κοινωνική ισότητα, την οικονομική σταθερότητα, τον σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες. (Από τo οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Αλμπέρ Καμύ

Διαλέξεις και ομιλίες 1937 – 1958

Μετάφραση: Ρίτα Κολαϊτη

Εκδόσεις: Καστανιώτη

Σελ.: 328

Στον τόμο συγκεντρώνονται τριάντα τρία κείμενα από δημόσιες παρεμβάσεις του σπουδαίου νομπελίστα συγγραφέα. Η φήμη του ως δημιουργού και το κύρος του ως διανοούμενου είχαν καταστήσει τις απόψεις του περιζήτητες παντού. Ο εξεγερμένος Αλμπέρ Καμύ τοποθετείται στο επίκεντρο του παραλόγου, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τόσο την κοινή μας μοίρα όσο και την ατομική ελευθερία του καθενός. Υπάρχει μια «Κρίση του Ανθρώπου». Ο Καμύ την καταγράφει και την εξηγεί, διατυπώνοντας συστηματικά τις αιτίες και τα συμπτώματά της. Γνωρίζει ότι αυτό που διακυβεύεται είναι ο πολιτισμός και το αίσθημα αδελφοσύνης που ενώνει τους ανθρώπους στον αγώνα τους ενάντια στο πεπρωμένο τους. (Από τo οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Παντελής Φ. Οικονόμου

Το τελευταίο λάθος

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Σελ.: 208

Ο Παντελής Οικονόμου, πυρηνικός φυσικός και πρώην ανώτερο στέλεχος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, μοιράζεται απόψεις που διαμόρφωσε κατά την πολυετή εκτέλεση των καθηκόντων του ως διεθνής επιθεωρητής για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Με αναφορές σε αξιόπιστα στοιχεία, αναλύει δύο κρίσιμα ζητήματα για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια: το δόγμα της πυρηνικής αποτροπής, το οποίο περιγράφει ως επικίνδυνο παραλογισμό και υποκρισία των πυρηνικών δυνάμεων. Αναφέρει με σαφήνεια τους λόγους που καθιστούν τους παγκόσμιους ηγέτες, κυρίως των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων, ΗΠΑ και Ρωσίας, αντικειμενικά ανίκανους να παρακολουθήσουν πλέον, λόγω τεχνολογικής προόδου, τον έτσι και αλλιώς πολύπλοκο έλεγχο των πυρηνικών όπλων. (Από τo οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Terry Eagleton

Πώς να διαβάζουμε λογοτεχνία

Μετάφραση: Μυρσίνη Γκανά

Εκδόσεις: Πεδίο

Σελ.: 304

Τι καθιστά ένα λογοτεχνικό έργο καλό ή κακό;

Το «Πώς να διαβάζουμε λογοτεχνία» είναι το ιδανικό βιβλίο για όλους τους αναγνώστες που επιθυμούν να κατανοήσουν βαθύτερα τη λογοτεχνία και να απολαύσουν μια πλουσιότερη αναγνωστική εμπειρία. Με τον έγκυρο όσο και ιδιοσυγκρασιακό τρόπο του, ο συγγραφέας μάς προσφέρει χρήσιμα σχόλια για τον κλασικισμό, τον ρομαντισμό, τον μοντερνισμό και τον μεταμοντερνισμό, μαζί με συναρπαστικές και ευφυείς παρατηρήσεις σχετικά με το έργο μιας πλειάδας συγγραφέων, από τον Σαίξπηρ και την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ έως την Τζέιν Όστεν και τον Σάμιουελ Μπέκετ. (Από τo οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Διαβάστε επίσης:

Βιβλίο: Οι προτάσεις της εβδομάδας

Βιβλίο: Ένα λογοτεχνικό κομψοτέχνημα από τον Εμμανουέλ Μποβ

Βιβλίο: Ένας πρίγκιψ στα χρόνια του Όθωνα

Keywords
Τυχαία Θέματα