BBC: Γιατί κάποιοι Έλληνες συνταξιούχοι θα πρέπει να μαζεύουν χόρτα για να επιβιώσουν

ΕΛΛAΔΑ

Η Heidi Fuller Love, δημοσιογράφος του BBC, γράφει πως «οι άγριες πρασινάδες γνωστές ως «χόρτα» έχουν αποτελέσει την βάση της Κρητικής διατροφής από τη Μινωική εποχή, αλλά με την οικονομία της Ελλάδας να επιδεινώνεται με γρήγορους ρυθμούς, η αναζήτηση τροφής μπορεί να γίνει για μία ακόμα φορά τρόπος ζωής».

Με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει

το άρθρο της για τη ζωή και την επιβίωση των συνταξιούχων στις επαρχίες της Ελλάδας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση.

Μέσω του άρθρου η Love φροντίζει να θυμίσει πως η οικονομική ευμάρεια στην Ελλάδα άρχισε πριν από μόλις σαράντα χρόνια, με τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν μια γενικευμένη πείνα πριν από εβδομήντα χρόνια.

Το άρθρο της έχει αφηγηματικό χαρακτήρα και πρωταγωνιστής του είναι ένας 80χρονος Κρητικός, ο Γιώργος. Μέσω μιας πρόσκλησης που της έκανε ο Γιώργος για να πάνε να μαζέψουν χόρτα σε μια από τις μυστικές τοποθεσίες του, η δημοσιογράφος βρίσκει πάτημα για να αναδείξει την ολοένα αυξανόμενη ανάγκη των ηλικιωμένων να γυρίσουν στη φύση και στα υλικά που προσφέρει για να επιβιώσουν. Ο Γιώργος, κατά τη διάρκεια της συλλογής χόρτων, περιγράφει για τα χρόνια στην Ελλάδα μετά την είσοδο στην Ευρώπη, το πόσο εύκολο ήταν να πάρει κανείς δάνειο, το πώς υπήρχαν λεφτά παντού, κατηγορώντας άμεσα τους Ευρωπαίους για την τωρινή κατάσταση. Επίσης, δείχνει στην αρθρογράφο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τώρα, με τα έξοδα του για τη ΔΕΗ να είναι υπέρογκα για τα δεδομένα της σύνταξης του. Καταλήγει στο τέλος της διήγησης, αφού έχει μαζέψει και μαγειρέψει τα χόρτα, να πει πως «στο τέλος, μόνο αυτά θα έχω να τρώω».

BBCΕλλάδαΚρήτησυνταξιούχοιηλικιωμένοιHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα