24 ώρες του Le Mans: Το θρυλικό ράλι γιορτάζει τα 100 χρόνια του! (Videos)

Το 2023, είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για το θρυλικό ράλι «24h Le Mans», αφού όλος ο μηχανοκίνητος αθλητισμός γιορτάζει τα 100 χρόνια αυτού του σκληροτράχηλου αγώνα αντοχής. Ένας αγώνας που πέρα από τις διασημότητες, και τη δόξα, κρύβει και πολλές δύσκολες στιγμές και τραγωδίες.

Το 1923, μοιάζει πολύ μακρινό, τότε που οι οδηγοί στέκονταν απέναντι από τα αυτοκίνητά τους, και μόλις έδινε το σήμα ο αφέτης έτρεχαν έβαζαν μπρος τις μηχανές και ξεκινούσαν μια 24ωρη ασφάλτινη περιπέτεια ταχύτητας, θάρρους και αντοχής.

Λίγη ιστορία

Το πρώτο γκραν πρι, του 1923, το κέρδισε η πρωτοεμφανιζόμενη

(βέβαια) γαλλική ομάδα Chenard & Walcker, αυτό επαναλήφθηκε όταν η πρωτοεμφανιζόμενη Ferrari νίκησε το 1949, και για τρίτη φορά όταν η πρωτοεμφανιζόμενη McLaren νίκησε το 1995.

Ο πιλότος με τις περισσότερες συμμετοχές είναι ο Ενρί Πεσκαρόλο, που συμμετείχε 33 φορές αδιαλείπτως, από το 1966 έως το 1999, χάνοντας μόνο το ράλι του 1969 λόγω τραυματισμού.

Η πιο σπουδαία γυναικεία παρουσία είναι αναμφίβολα η Ανί Σαρλότ Βερνέ, η οποία το 1977, 1978 και 1979, αγωνίστηκε στην κλάση των «GT» κερδίζοντας την 2η , την 1η και την 3η θέση αντίστοιχα, οδηγώντας μια Porsche Carrera 911 RSR.

Η Βερνέ ήταν ντόπια, και ο παππούς της Λουί Βερνέ ήταν από τους ανθρώπους που πρωτοστάτησαν ώστε να δημιουργηθεί το ράλι «24h Le Mans». Η Βερνέ μοιράστηκε μια Porsche 935, στον αγώνα του 1980, με τον Γάλλο ηθοποιό Ζαν Λουί Τρεντινιάν, ο οποίος ήταν ανεψιός του Μορίς Τρεντινιάν που νίκησε τις 24h LeMans, το 1954. Όμως ο ηθοποιός δεν κατάφερε να τερματίσει.

Διασημότητες

Το ράλι «24h Le Mans», πάντα γοήτευε τους πλούσιους και διάσημους που αγαπούν το αυτοκίνητο. Τα πιτς των ομάδων γέμιζαν από καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, σταρ του Χόλυγουντ, και βέβαια όμορφες γυναίκες που αναζητούσαν τα φλας των φωτογράφων, και έψαχναν να γνωρίσουν τους ήρωες – πιλότους των αγωνιστικών αυτοκινήτων.

Ο Στιβ Μακουίν, γνωστός για την αγάπη του στα γρήγορα αυτοκίνητα, πρωταγωνίστησε το 1970-71, στην ταινία «24h of Le Mans» αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το γόητρο του σκληροτράχηλου αυτού ράλι.

Άλλος συχνός θαμώνας ήταν ο Γάλλος ηθοποιός Ζαν Πολ Μπελμοντό, ο οποίος από ένα σημείο και μετά καμάρωνε και τον γιο του Πολ Μπελμοντό που έγινε οδηγός αγώνων και συμμετείχε αρκετές φορές στο ράλι κερδίζοντας και την 3η θέση, το 2005, οδηγώντας μια Ford C65. Ο Πολ Μπελμοντό είχε αρχίσει νέος την ενασχόληση με τα ράλι επηρεασμένος από τον πιλότο και φίλο του πατέρα του, Τζάκι Ιξ (Ford GT40). Είχε μάλιστα ακουστεί το 1981, για τη σχέση του με την πριγκίπισσα Στεφανία του Μονακό. 

Άλλος διάσημος γιος, ήταν ο οδηγός αγώνων Μαρκ Θάτσερ, γιος της πρωθυπουργού της Αγγλίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, ο οποίος όμως απέτυχε να τερματίσει στο ράλι του 1980. Πέντε εμφανίσεις στο Le Mans έχει όμως και ο Νταβίντ Χαλιντέι (Νταβίντ Σμετς), γιος του Γάλλου μουσικού και τραγουδιστή Τζόνι Χαλιντέι, με καλύτερη στιγμή την 7η θέση που κατέκτησε στην κατηγορία «GT1», το 2003.

O Νικ Μέισον, ντράμερ των Pink Floyd, έχει συμμετάσχει τέσσερεις φορές στο ράλι. Πρώτη φορά το 1979, όταν έτρεξε με μια Lola T297 και κατατάχθηκε 18ος. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει στον αγώνα «Le Mans Classic» οδηγώντας τη δική του Ferrari GTO.

Ο Αλέν Ντελόν, δεν έτρεχε στα ράλι, αλλά το 1996, έδωσε τιμητικά το σήμα εκκίνησης του αγώνα. Το ίδιο έγινε και με τον Γάλλο σκηνοθέτη Λυκ Μπεσόν, το 2002.

Ατοπήματα

Το μεγαλύτερο ατόπημα συνέβη το 1953, με τους οδηγούς της Jaguar, Ντάνκαν Χάμιλτον και Τόνι Ρολτ, οι οποίοι απογοητευμένοι που αποκλείστηκαν στα προκριματικά (λόγω κάποιου λάθους της ομάδας της Jaguar) πήγαν σε κάποιο μπαρ της περιοχής και ήπιαν μπόλικα κονιάκ. Το άλλο πρωί, εν μέσω hang over, έμαθαν ότι το πρόβλημα είχε λυθεί και θα έτρεχαν τελικά στον αγώνα. Οι οδηγοί έτρεξαν πιωμένοι, με την Jaguar C-Type τους και τελικά κέρδισαν την 1η θέση, δημιουργώντας έναν θρύλο στην ιστορία του ράλι «24h Le Mans».

Δυστυχήματα

Μαύρη σελίδα για τις «24h Le Mans», αποτελεί το φοβερό ατύχημα του 1955, όταν η Mercedes 300 SLR, του Πιερ Λεβέγκ (Πιερ Μπουγίν) συγκρούστηκε με το αυτοκίνητο του προπορευόμενου Λανς Μακλίν, που ξαφνικά μείωσε ταχύτητα για να μπει στα πιτς η Jaguar D-Type του Μάικ Χόθορν.

Το ατύχημα έγινε στη μεγάλη ευθεία που βρίσκονται τα πιτς και οι κεντρικές κερκίδες, εκεί όπου τα μονοθέσια αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες. Η Mercedes του Λεβεγκ εκτινάχτηκε στον αέρα και έπεσε στις κερκίδες των θεατών.  Θυμίζουμε ότι τότε δεν υπήρχαν ζώνες ασφαλείας.

Ο Λεβέγκ πέθανε επιτόπου (μπρος στα μάτια της συζύγου του), αλλά τα κομμάτια του φλεγόμενου αυτοκινήτου έστειλαν στο θάνατο 70 ανυποψίαστους θεατές. Η χρυσή τότε ομάδα της Mercedes (Χουάν Φάντζιο, Στέρλιν Μος) αποσύρθηκε αμέσως από τον αγώνα. Το σοκ ήταν τόσο μεγάλο που η Mercedes-Benz αποφάσισε να απέχει και από όλα τα ράλι γενικότερα. Αυτό κράτησε μέχρι το 1989, οπότε και επέστρεψε.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η ομάδα της Mercedes είχε επίσης κάποια ατυχήματα καθώς τα αυτοκίνητά της απογειώνονταν (κυριολεκτικά) από την πίστα.

Le Mans 2023 – 100 χρόνια

Φέτος, η 100ετία του ράλι γιορτάζεται με διάφορα events που διαρκούν όλη την εβδομάδα και κορυφώνονται με τον αγώνα. Εκτός από τους προκριματικούς, υπάρχουν οι παραδοσιακοί αγώνες ανάμεσα στις αιώνιες αντίπαλες ομάδες της Ferrari Challenge και της Porsche Carrera Cup. Κάθε μέρα λειτουργεί η έκθεση της «Εκατονταετίας» στο Μουσείο της πίστας, ανοίγουν τα σταντ των εργοστασιακών ομάδων στο κοινό (Toyota / BMW / Ford / Audi / Cadillac / IMSA & Nascar and Porsche).

Όμορφο θέαμα προσφέρουν και οι αγώνες των κλασσικών (παλαιών) αγωνιστικών αυτοκινήτων. Ξεχωρίζει η παρουσίαση Classic British Welcome όπου θα παρελάσουν όλα τα παλαιά αγωνιστικά αυτοκίνητα της Αγγλίας.

Επίσης καθημερινά λειτουργούν η πίστα κάρτινγκ όπου οι θεατές μπορούν να οδηγήσουν ένα καρτ ή να μπουν στο μηχάνημα εξομοίωσης.

Νεωτερισμό αποτελεί το «hydrogen village» όπου το κοινό ενημερώνεται για νέες εφαρμογές στο χώρο του αγωνιστικού αυτοκινήτου, και βέβαια οι «Fan Zones και Kids Zones» όπου μπορούν να διασκεδάζουν οι μεγάλοι και μικροί λάτρεις των ράλι.

Αλλά δεν λείπει και η μουσική. Την Τετάρτη (7/6) θα κάνει συναυλία η Zazie, την Πέμπτη (8/6) θα παίξει το αγγλικό συγκρότημα The Razorlight, την Παρασκευή (9/6) ο διάσημος DJ, Bob Sinclar.

Το Σάββατο (10/6) στις 3μμ. γίνεται η τελετή έναρξης, και στις 4 μμ. γίνεται η εκκίνηση του αγώνα, ενώ το ίδιο βράδυ δίνει συναυλία ο μουσικός Μika.

Το 24ωρο ράλι ολοκληρώνεται στις 4μμ. της Κυριακής, με την πτώση της καρό σημαίας και την απονομή των βραβείων στους νικητές. 

Διαβάστε επίσης:

Οι Ιάπωνες ξέχασαν να χαμογελούν: Μαθήματα για πλατιά χαμόγελα χωρίς μάσκες

H Aston Martin του βασιλιά Κάρολου ΙΙΙ καταναλώνει «τυρί και κρασί»

Beyonce: Oι λάτρεις της δεν υπολογίζουν κανένα κόστος (Photos/Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα