Τι σημαίνει έξοδος από το ευρώ!

21:23 11/2/2012 - Πηγή: Neolaia

Ένα άρθρο, που πιστεύω αξίζει προσοχής, δημοσιεύτηκε στα Νέα Σαββατοκύριακο και πιστεύω αξίζει να διαβαστεί.

Είναι του από το περιοδικό Profile, όπου το στέλεχος των Financial Times, Βόλφκανγκ Μίνχαου απαντά στην εξής ερώτηση:

«Μπορεί μία χώρα να βγει από την Ευρωζώνη και εάν το κάνει τι προβλήματα θα δημιουργήσει μία τέτοια κίνηση στην ίδια αλλά και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους;».

To στέλεχος των Financial Times,

θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η έξοδος από το ευρώ όχι μόνο θα καταστρέψει την ίδια τη χώρα, αλλά θα ανοίξει την πόρτα και για άλλες χώρες. Επίσης υποστηρίζει πως η έξοδος μιας χώρας από το ενιαίο νόμισμα προϋποθέτει ακόμα και κατάλυση της δημοκρατίας επειδή πρέπει να γίνει με πραξικοπηματικό τρόπο. «Πρέπει κανείς να προσέχει τί  εύχεται», τονίζει και επεξηγεί:

Καταρχάς δεν προβλέπεται νομικά η έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη και ο μόνος τρόπος για να συμβεί, είναι να εγκαταλείψει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.Έπειτα, εάν η κατάσταση φθάσει σε τέτοιο σημείο έχει σημασία εάν η χώρα αποφασίσει να φύγει από το ευρώ σε συμφωνία με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και κυρίως με τους Γερμανούς ή όχι. Το χειρότερο δυνατό σενάριο, είναι να προτρέψει ο έλληνας Πρωθυπουργός, για παράδειγμα, το Υπουργικό του Συμβούλιο να ψηφίσει έξοδο από το ευρώ μία Παρασκευή απόγευμα χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου. «Για να πετύχει κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρχει άκρα μυστικότητα. Για να βγει μία χώρα από την ευρωζώνη θα πρέπει να καταλυθεί η δημοκρατία», γράφει ο Μίνχαου.Στη συνέχεια θα πρέπει να προβεί σε μία σειρά από παρανομίες, αφού θα απαιτηθεί να κλείσει τα σύνορα, να επιβάλει μακρά αργία στις τράπεζες (ίσως μία εβδομάδα), να διακόψει όλες τις συναλλαγές και κάθε διεθνή επαφή των των τραπεζών, περιλαμβανομένων και των δορυφορικών συνδέσεων. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να παρέμβει η Αστυνομία ή  ο Στρατός για να επιβληθεί η απαγόρευση των τραπεζικών συναλλαγών.Αφού τα κάνει όλα αυτά, ανακοινώνει από την τηλεόραση την απόφαση και αρχίζει μία σειρά από αλλαγές, η μεγαλύτερη από τις οποίες είναι η αλλαγή όλων των τραπεζικών λογαριασμών σε δραχμές που έπειτα θα υποτιμηθούν. Το ελληνικό παραγόμενο προϊόν θα καταρρεύσει.Εάν η Ελλάδα, συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα για κάποιο διάστημα ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το έλλειμμα. Μια τέτοια συμφωνία όμως, είναι δύσκολο να επιτευχθεί εάν χρεοκοπήσει μια χώρα και εάν δεν χρεοκοπήσει δεν έχει νόημα να βγει από την ευρωζώνη.Η μόνη χώρα που θα μπορούσε να κάνει τέτοιο, θα ήταν η Ιταλία που έχει πρωτογενές πλεόνασμα, όμως δεν αναμένεται να προχωρήσει σε τέτοια κίνηση.

«Εάν αναλογιστούμε ότι η κρίση δεν επιλύεται, μπορεί να είναι αναπόφευκτη η έξοδος μίας χώρας από την Ευρωζώνη. Αυτό όμως θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση οριακά νόμιμο και θα δημιουργούσε χρηματοπιστωτική αστάθεια τόσο στην ίδια όσο και αλλού. Μπορεί δεν να προκαλέσει την έξοδο από το ευρώ και άλλων

Keywords
Τυχαία Θέματα