Περήφανη νίκη Μπάρακ Χουσέιν Ομπάμα!

18:23 7/11/2012 - Πηγή: Neolaia

Πως την πέτυχε και τι σηματοδοτεί σε παγκόσμιο επίπεδο…

Κοντά και πάνω από τις προσδοκίες των τελευταίων ημερών των πιο αισιόδοξων πολιτικών φίλων του αμερικάνου Προέδρου κινήθηκαν τα ποσοστά ψήφων που έδωσαν την εντυπωσιακή επανεκλογή του Μπάρακ Χουσέιν Ομπάμα. Άνετη επικράτηση στην πολιτεία του Οχάιο και σε αυτές του Μίσιγκαν και του Ουισκόνσι, ενώ με μικρή διαφορά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, απ’ ότι όλα δείχνουν, θα κατακτήσει και την πολιτεία

της Φλόριντα.

Εκλεκτορικά σώματα που κερδίζοντάς τα ανεβάζει του εκλέκτορες της νίκης του σε 303 από τους 275 αναγκαίους για την επανεκλογή του. Ασφαλώς, πειστικότατο αποτέλεσμα και νίκη του από το 2008 πρωτοεκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ. Με μικρότερες διαφορές από εκείνες των εκλεκτόρων αλλά μάλλον μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες, και σε ό,τι αφορά τη λαϊκή ψήφο. Πεδίο στο οποίο, ως στιγμής, προηγείται με άνω των 2.200.000 ψήφων, σε καταμετρημένες ψήφους ενός συνόλου πάνω από 110 εκ. εκλογικών επιλογών πολιτών των ΗΠΑ.

Ισχυρή δημοκρατική πλειοψηφία των σκεπτόμενων και αδυνάμων

Η ισχυρή πλειοψηφία του οφείλεται στην αυξημένη διείσδυσή του στα μειονοτικά στρώματα, άνω του 90% στους ομόφυλούς του αφροαμερικάνους και άνω του 70% στο ταχύτερα πληθυσμιακά αναπτυσσόμενο ισπανόφωνο κομμάτι της αμερικανικής κοινωνίας. Καλά προεδρικά ποσοστά σημειώθηκαν στη λήψη γυναικείας και νεανικής ψήφου, ενώ καλύτερα από τα αναμενόμενα ήταν και αυτά στο λευκό πληθυσμό, προνομιακό πεδίο του μορμόνου αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ, μια κυρίαρχη φυλετική ομάδα στην οποία ο Πρόεδρος κατέγραψε δημοσκοπικά ποσοστά υπερψήφισής του περί το 45%. Σημαντικότατη και κρισιμότατη κι η σαφής υπεροπλία στα αστικά, ποσοστιαία άνω του 60% στα exit polls, έναντι της υπεροχής του αντιπάλου του στις επαρχιακές και αγροτικές περιοχές.

Είναι φανερό ότι ο δημοκρατικός και προοδευτικός στήριξε στα δύσκολα τον υποψήφιό του, δίνοντας μια καλή-αποστομωτική απάντηση, ιδίως στους φανατικούς υπερσυντηρητικούς της Ρεπουμπλικανικής πλευράς του «Κόμματος του Τσαγιού» (Tea Party) ,μια ακραία πολιτική συλλογικότητα που ήδη επικρίνεται από μετριοπαθείς συντηρητικούς ότι παρά το δυναμισμό της μάλλον ζημίωσε την πορεία προς την εξουσία του ανθρώπου των αγορών κ. Ρόμνεϊ και του ρεπουμπλικανικού κόμματος. Από την άλλη πλευρά, οι δημοκρατικοί δεν πέτυχαν τη λήψη πλειοψηφίας στις παράλληλες κάλπες για τα νομοθετικά σώματα σε Βουλή Αντιπροσώπων και Γερουσία, πράγμα που αναμένεται να δυσκολέψει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στη νομοθετική υποστήριξη της προοδευτικής ατζέντας του, αλλά αποτελεί εξέλιξη που αντικατοπτρίζει και την αντιπαλότητα και το κλίμα πόλωσης και διχασμού στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όπως καταγράφηκε και από τη σχετικά μικρή διαφορά των δύο υποψηφίων στη γενική ψηφοφορία σε μια ψηφοφορία με υψηλότατα επίπεδα συμμετοχής.

Ευχαριστίες και προτεραιότητες

Στο νικητήριο λόγο του, ο Μπάρακ Ομπάμα ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στην καμπάνια εκλογής του, τη σύζυγο του Μισέλ και την οικογένειά του και περισσότερο από

κάθε τι άλλο

Keywords
Τυχαία Θέματα