Ο νικητής | Πώς ο ελληνικός στρατός κρατούσε τους νέους μακριά από τα ναρκωτικά

17:47 22/7/2012 - Πηγή: Neolaia

Το 1997, έτος καταπολέμησης των ναρκωτικών ουσιών, το Γενικό Επιτελείο Στρατού κυκλοφορεί την ταινία «Ο νικητής» με τη συμμετοχή των τότε στρατευμένων επωνύμων Πύρρου Δήμα, Θανάση Ευθυμιάδη, Μάρκου Σεφερλή, Νίκου Ψαρρά και Αντώνη Κανάκη.

Η ταινία είχε στόχο να αφυπνίσει τα στρατευμένα νιάτα σχετικά με τους κινδύνους των ναρκωτικών. Η πρόθεση αγαθή αλλά στην πορεία… κάτι πήγε στραβά. Βλέποντας το «νικητή» θα διαπιστώσει κανείς μια παραπληροφόρηση αναφορικά με τα είδη και τις επιπτώσεις του κάθε ναρκωτικού,

η οποία φτάνει στα όρια της καταστροφολογίας. Χασίσι και ηρωίνη δεν διαφέρουν πολύ μεταξύ τους και μάλιστα έχουν και τις ίδιες παρενέργειες! Άλλωστε, σε μια γλώσσα που μιλάει κατευθείαν στην καρδιά της νεολαίας (!) ο Πύρρος Δήμας εξηγεί: «φιλαράκι, εάν κάποιος καπνίσει χορταράκι από μαγκιά, αντριλίκι ή αδυναμία μιας στιγμής, πάει, τελείωσε, εξαρτήθηκε από αυτό. Και να η πρώτη δόση για να ξεχάσεις, η δεύτερη, η τρίτη, η σκόνη, η ένεση και στο τέλος η ταφόπλακα!» Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αμαλίας που για να εξασφαλίσει μόνο τα «τσιγαριλίκια» της έγινε έμπορος ναρκωτικών και κατέληξε στη φυλακή! Αριστουργηματική και η σκηνή με τον Ψαρρά να λέει στον Ευθυμιάδη: «δεν είχε τσιγάρα ο έμπορος και σου ‘φερα σκόνη!»

Εκτός αυτού, δεν θα μπορούσε κανείς να παραβλέψει την άκρατη προπαγάνδα σχετικά με το στρατό δια στόματος «διοικητή»: «η αποστολή του στρατού είναι να διαμορφώσει υγιείς σωματικά και ψυχικά πολίτες.» Ο στρατός είναι «ένα υπέροχο σχολείο», που είναι απαραίτητο αφού, όπως τονίζεται και μέσω του «παλιού» Μάρκου Σεφερλή, οι «Τουρκαλάδες» καραδοκούν!! Τα εθνικιστικά ιδεώδη έχουν την τιμητική τους, το ίδιο και τα στερεότυπα για την θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία.

Φωσκολική αισθητική, στοχευμένα «δυνατά» πλάνα, επιβλητική μουσική, πομπώδεις ατάκες και επιτηδευμένη αργκό («ανάβω ένα τσιγαριλίκι και (…) την κάνω χωνί, αράζω, την κάνω τζαμάουα και είμαι τέλειος!»), βλέμματα γεμάτα ένταση σε ένα φιλμ στο οποίο περιμένεις από κάπου να ξεπροβάλλουν ο σμήναρχος Κάκαλος και οι σμηνίτες του! Μπορεί ωστόσο το βίντεο να θεωρείται πια cult και παρωχημένο, τα ναρκωτικά και η έξαρση των ακραίων εθνικιστικών αντιλήψεων όμως αποτελούν ακόμη μείζονα ζητήματα στην Ελλάδα εν έτει 2012…

Συντάκτρια | Λυδία Βελή

Keywords
Τυχαία Θέματα