Μεταπτυχιακά 2012 | Δίπλωμα στην διαπραγμάτευση

18:53 20/6/2012 - Πηγή: Neolaia

Δίπλωμα στις Διαπραγματεύσεις
Μονοετές Πρόγραμμα
Ακ. Έτος 2012 – 2013

1. Στόχος και Σκοπός του προγράμματος

Το αντικείμενο του προγράμματος αναφέρεται στην παροχή γνώσεων και την ανάπτυξη διαπραγματευτικών ικανοτήτων στους εκπαιδευόμενους κατά το χειρισμό συγκρούσεων συμφερόντων. Το αντικείμενο αυτό θα διαφοροποιηθεί, σύμφωνα με τις δύο κατευθύνσεις που προβλέπονται και συγκεκριμένα:

(α) τους δικηγόρους,
(β) τα στελέχη επιχειρήσεων και
(γ) τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες

Οι ανάγκες για το γνωστικό αντικείμενο των διαπραγματεύσεων δεν καλύπτονται

από κανένα Ελληνικό Πανεπιστήμιο, ενώ στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη οι ανάγκες αυτές καλύπτονται από 80 και 15 Πανεπιστήμια αντίστοιχα.

Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος είναι ο Ανδρέας Νικολόπουλος, Καθηγητής του Ο.Π.Α. (βλ. www.cirn.aueb.gr).

2. ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το προτεινόμενο Diploma πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες των ελλήνων δικηγόρων, των στελεχών των επιχειρήσεων και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου στο εν λόγω αντικείμενο.

Οι ανάγκες των ελλήνων δικηγόρων για γνώσεις διαπραγματεύσεων χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα σημαντικές και βασίζονται στις πρόσφατες τροποποιήσεις (βλ. άρθρο 22 Ν. 3994/2011) του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (βλ. άρθρο 233 Π.Δ. 503/1985) για τη διευκόλυνση της διαδικασίας συμβιβασμού των διαδίκων κατά την εκκρεμοδικία ιδιωτικών διαφορών.

Οι εναλλακτικές μορφές επιλύσεως διαφορών (ADR= Alternative Dispute Resolusion) αποτελούν διαδικασίες που με διαφορετική μορφή κατατείνουν στην ειρηνική επίλυση διαφορών ή στην αποτροπή δικών. Στο ελληνικό νομικό σύστημα τέτοιες μορφές αποτελούν ιδίως:

α) η εξώδικη επίλυση διαφορών σε σχέση με τους καταναλωτές (άρθ. 11 Ν. 2251/1994),

β) στις εργατικές διαφορές, η επιθεώρηση εργασίας, ως βαθμίδα συμφιλιώσεως,

γ) οι θεσμοί του Συνηγόρου του Πολίτη, του Τραπεζικού Μεσολαβητή και του Διαμεσολαβητή της Κεφαλαιαγοράς,

δ) η διαιτησία και επίσης,

ε) οι περιπτώσεις «συμφιλίωσης» στην πολιτική δίκη, ήτοι ο δικαστικός συμβιβασμός και ο συμβιβασμός ενώπιον του εντεταλμένου δικαστή (άρθρο 293 Κ.Πολ.Δικ.), η απόπειρα συμβιβασμού ενώπιον του ειρηνοδίκη (άρθρο 209επ.ΚΠολΔ) και η εξώδικη επίλυση διαφοράς του άρθρου 214Α ΚΠολΔ, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 19 του ν. 3994/2011].
www.din.aueb.gr

Αναφορικά προς τα στελέχη των επιχειρήσεων, οι μέχρι σήμερα προσφερόμενες
δυνατότητες για απόκτηση διαπραγματευτικών γνώσεων είναι πολύ περιορισμένες, αφού η μόνη τους διέξοδος είναι τα αποσπασματικά και βραχυχρόνια σεμινάρια.

Οι ανάγκες αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν ικανοποιητικά ούτε από τα υπάρχοντα
μεταπτυχιακά προγράμματα, αφού οι ώρες διδασκαλίας του εν λόγω αντικειμένου δεν ξεπερνούν τις 20 ώρες ανά πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα δύνανται να το παρακολουθήσουν:

Επαγγελματίες που αποδεικνύουν το όφελός τους από την παρακολούθηση του Προγράμματος. Κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ληφθούν υπόψη οι σπο

Keywords
Τυχαία Θέματα