Έρευνα | Πλήττουν την οικονομία οι ψηφιακά αναλφάβητοι

13:24 19/3/2012 - Πηγή: Neolaia

Ζημιογόνα αποδεικνύεται μετά από έρευνες η ελλιπής κατάρτιση των υπαλλήλων στον χειρισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Μία εξ’ αυτών πραγματοποιήθηκε σε πανεπιστήμιο της Ολλανδίας και έδειξε πως κατά μέσο όρο οι εργαζόμενοι εκεί αφιερώνουν το 8% του χρόνου τους στην επίλυση θεμάτων Πληροφορική μέσα στον εργασιακό χώρο. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 10% για εκείνους που φέρουν ακόμα μικρότερη εξοικείωση με τον τομέα.

Η ίδια έρευνα επισημαίνει παράλληλα πως οι περισσότεροι υπάλληλοι και διευθυντές δεν κατανοούν το μέγεθος του προβλήματος καθώς θεωρούν πως οι γνώσεις που διαθέτουν είναι

υπερ-αρκετές για την εκτέλεση της δουλειάς.

«Το κόστος παραγωγικότητας των 19 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι απαράδεκτο, ενώ αυξάνεται με την άγνοια του προβλήματος και την υπερεκτίμηση των δεξιοτήτων των εργαζομένων. Οι εργοδότες πρέπει να διακρίνουν ποιες εφαρμογές και συστήματα επιφέρουν τις μεγαλύτερες απώλειες, και να προχωρήσουν στη λύση των προβλημάτων αυτών. Επιπρόσθετα, οι εργαζόμενοι πρέπει να εκπαιδεύονται και να εξετάζονται έτσι ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες και ο χρόνος απώλειας να μειωθεί», δηλώνει ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας E-skills και πρόεδρος του οργανισμού «Digi Digi Safe Proficient», Ms Tineke Telenbos.

Τη συγκεκριμένη έρευνα σχολίασε και ο πρόεδρος του ομίλου PEOPLECERT, Κωνσταντίνος Κεσεντές:

«Η Ευρώπη διέρχεται τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της ιστορίας της και  οι επιχειρήσεις ψάχνουν τρόπους να εξοικονομήσουν χρήματα, να βελτιώσουν την αποδοτικότητα τους και να αποκτήσουν το προσδοκώμενο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Οι ψηφιακές δεξιότητες συνεισφέρουν σημαντικά σε αυτή την κατεύθυνση και συγκεκριμένα στην δημιουργία μιας πιο παραγωγικής οικονομίας. Στο σημερινό δυσμενές περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του ολοένα και αυξανόμενου αριθμού ανέργων η απόκτηση πιστοποιημένων δεξιοτήτων αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στη φαρέτρα κάθε ατόμου που διεκδικεί μία θέση στην αγορά εργασίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα