Δείτε τα ΑΕΙ και ΤΕΙ που ίδρυσαν από το 1993 οι υπουργοί Παιδείας

21:44 7/1/2013 - Πηγή: Neolaia

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι κατά γενική ομολογία, η ίδρυση υπεράριθμων τμημάτων, παρεμφερούς αντικειμένου.

Οι λόγοι; Προφανείς. Προεκλογικές υποσχέσεις τύπου «Θα σας φέρουμε ένα πανεπιστημιακό τμήμα στην πόλη σας», η νεοελληνική τάση «όλοι πρέπει να σπουδάσουν, ανεξάρτητα με το τι περιεχομένου, αντικειμένου και ποιότητας, πτυχίο θα λάβουν» και φυσικά να δώσουμε θέσεις και σε καθηγητές.

Τέλος πάντων. Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του esos.gr, διαβάζουμε:

Τα πολιτικά πρόσωπα που ανέλαβαν

το «τιμόνι» του υπουργείου Παιδείας, ως υπουργοί από το 1993 μέχρι και σήμερα ίδρυσαν συνολικά έξη Πανεπιστήμια και επιπλέον 105 πανεπιστημιακά τμήματα.

Σε επίπεδο τμημάτων «πρωταθλητής» είναι ο Γεράσιμος Αρσένης με την ίδρυση 44 πανεπιστημιακών τμημάτων και σε επίπεδο Πανεπιστημίων ο Πέτρος Ευθυμίου.

Ειδικότερα:

Ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη θητεία του από 13-10-93 έως 25-9-96 υπέγραψε την ίδρυση 5 πανεπιστημιακών τμημάτων.

Ο Γεράσιμος Αρσένης που στις 25-9-96 ανέλαβε πάλι το τιμόνι του υπουργείου Παιδείας ίδρυσε ένα Πανεπιστήμιο το Πελοποννήσου καθώς και 44 τμήματα σε διάφορα Πανεπιστήμια.

Ο Πέτρος Ευθυμίου, ως υπουργός Παιδείας, κατά την περίοδο 13-4-2000 έως 10-3-2004 ίδρυσε δύο Πανεπιστήμια , το Δυτικής Μακεδονίας και το Στερεάς Ελλάδας, καθώς και 17 τμήματα σε διάφορα Πανεπιστήμια

Η Μαριέττα Γιαννάκου ως υπουργός Παιδείας, κατά την περίοδο 10-3-2004 έως 19-9-2007 ίδρυσε το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας καθώς και 15 τμήματα σε διάφορα Πανεπιστήμια

Ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης κατά τη θητεία του στο υπουργείο Παιδείας από 19-9-2007 έως 7-10-2009 ίδρυσε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας , καθώς και 8 τμήματα σε διάφορα Πανεπιστήμια

Η Αννα Διαμαντοπούλου κατά την περίοδο από 7-10-2009 έως και 11-9- 2011 , ως υπουργός Παιδείας υπέγραψε την ίδρυση μόνο ενός τμήματος το Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά) το οποίο όμως δεν λειτουργεί.

Επί υπουργίας Α. Σπηλιωτόπουλου και Γ. Μπαμπινιώτη δεν ιδρύθηκε κανένα τμήμα ή Πανεπιστήμιο.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Σχετικά με την παραπάνω κατάσταση ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος στο παρελθόν έχει διατυπώσει την ακόλουθη άποψη:

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ:

Δημιουργήθηκαν τμήματα μέσα στα ίδια τα πανεπιστήμια. Είτε διότι έρχονταν λεφτά από το ΕΠΕΑΕ και έπρεπε κάτι να γίνει για να απορροφηθούν και τα τμήματα που δημιουργούνταν δεν ανταποκρίνονταν σε γνωστικά αντικείμενα που είχαν κάποια επιστημονική αναγκαιότητα ύπαρξης, είτε διότι ο Μαριάς δεν χνώτιαζε με τον Αρβανιτόπουλο, ήταν σε ένα τμήμα, έσπαγαν το τμήμα και δημιουργούνταν δύο διαφορετικά τμήματα τα οποία είχαν παρεμφερή γνωστικά αντικείμενα.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΜΣΟ:

Αν μπορέσουμε να πετύχουμε στα ιδρύματα που έχουμε ένα σοβαρό εσωτερικό εξορθολογισμό, θα έχουμε πετύχει το ήμισυ του παντός, θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα στον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Αλλά θα πάμε με γνώμονα το ακαδημαϊκό κριτήριο και το αναπτυξιακό κριτήριο και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε δημοσιοποιημένα τα κριτήρια πάνω στα οποία θα πορευτούμε γι’ αυτό το ζήτημα.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ:

Υπάρχουν κάποια ιδρύματα τα οποία δεν είναι διασυνδεδεμένα και ας δούμε ιδιαίτερα στην περιφέρεια τα γνωστικά τους αντικείμενα πραγματικά με τους αναπτυξιακούς τομείς, εκεί που έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα κάθε περιφέρεια. Το πελατειακό σύστημα που είχε δημιουργηθεί πέρασε σε ένα μοντέλο, δημιουργούσε ένα τμήμα ΤΕΙ σε κάθε χωριό, ένα τμήμα ΑΕΙ σε κάθε πόλη, το οποίο ουσιαστικά μπορεί να έδινε ζωή στις καφετέριες, στα εστιατόρια –καλό είναι κι αυτό- αλλά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική ανάγκη της παραγωγικής ανάπτυξης κάθε περιφέρειας, επειδή μιλήσατε για τον παραγωγικό ιστό.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ:

Εδώ θα πρέπει να δούμε μαζί με την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία κάθε περιφέρεια ποια συγκριτικά πλεονεκτήματα έχει. Η Αιτωλοακαρνανία έχει αγροτική οικονομία, έχει ιχθυοκαλλιέργειες, έχει άλλους τομείς στην παραγωγή της; Υπάρχει το ίδρυμα της περιφέρειας και πώς τα γνωστικά του αντικείμενα συνδέονται με τους αναπτυξιακούς τομείς; Εκεί πρέπει να πετύχουμε συνέργιες, πρέπει να πετύχουμε τη σύνδεση. Εκεί, λοιπόν, προφανώς δεν πρόκειται να κλείσουμε ακαδημαϊκά ιδρύματα, προφανώς δεν πρόκειται να γίνουν τέτοιες ενέργειες οι οποίες θα διακινδύνευαν το εθνικό συμφέρον. Μιλάμε για εξορθολογισμό και μιλάμε για τον εξορθολογισμό που όλοι συζητάμε και όλοι συμφωνούμε.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΑΕΙ:

Απέστειλα μία επιστολή στις πρυτανικές αρχές, στους Προέδρους των ΤΕΙ και ζήτησα τις προτάσεις της κοινότητας καταρχήν για τον εσωτερικό εξορθολογισμό. Γιατί αν μπορέσουμε να πετύχουμε στα ιδρύματα που έχουμε ένα σοβαρό εσωτερικό εξορθολογισμό, θα έχουμε πετύχει το ήμισυ του παντός, θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα στον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Αλλά θα πάμε με γνώμονα το ακαδημαϊκό κριτήριο και το αναπτυξιακό κριτήριο και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε δημοσιοποιημένα τα κριτήρια πάνω στα οποία θα πορευτούμε γι’ αυτό το ζήτημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα