Απόψεις | Στη ντόπα και στη Μπιλμπάο λέμε ναι…

17:24 18/3/2012 - Πηγή: Neolaia

O επαγγελματικός αθλητισμός περνάει και αυτός τη δική του παρακμή.

Δεν πάνε πολλά χρόνιααπό όταν ένα Μπρούνο Τζάουλι αποτελούσε πρώτο θέμα, μία επιτυχία ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη αποτελούσε εθνική επιτυχία και ο θαυμασμός στους πρωταθλητές ήταν φυσικό επακόλουθο των επιτευγμάτων τους.

Τί γίνεται όμως στην εποχή της ντόπας και της… ποδοσφαιρικής παγκοσμιοποίησης;

Στην εποχή που ο Καρλ Λιούις είναι ανάπηρος, η Νόρα Τζόουνς νεκρή, η εθνική άρσης βαρών ντοπέ, οι αθλήτριες της ΕΣΣΔ και της Ανατολικής Γερμανίας έχουν

βγάλει μούσια και ανδρικά μόρια, ο Πουέρτα πέφτει νεκρός και η γενική ομολογία είναι πως «όλοι παίρνουν». Στην εποχή που το ντοπάρισμα από αποτρόπαια πράξη, έγινε κοινό μυστικό και φυσικό επακόλουθο.

Την ίδια στιγμή, που η Άρσεναλ έχει το πολύ δύο Άγγλους, η Μέταλιστ είναι… λάτιν, στην Εθνική Γερμανίας παίζουν Πολωνοί, Παραγουανοί και… Γκανέζοι, η ευρωπαϊκή επιτυχία ενός συλλόγου, είναι προφανές πως θα καλύπτει μόνο οπαδικά και διοικητικά συμφέροντα.

Με λίγα λόγια, επαγγελματικός αθλητισμός και ιδεώδη δεν πάνε μαζί. Τι έχω να προτείνω;

Eν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, η πρότασή μου είναι απλή. Κανένας έλεγχος ντόπινγκ. ΚΑΝΕΝΑΣ. Αφήστε τον Usain Bolt να χλιμιντρίσει, τον Φελπς να βγάλει βράγχια, των Τζέιμς να πετάξει και τον Ντάνυ Άλβες να περνάει μόνο ΚΤΕΟ. Η σαφής διάκριση της ντόπας από την υγιή (ερασιτεχνική) άθληση, θα προσδώσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες τον αληθινό τους χαρακτήρα. Που μπορεί να φτάσει η επιστήμη σήμερα…

Για την μπάλα; Μία λύση, επίσης απλή και εύκολη. Απαγορεύεται ομάδα, να έχει πάνω από πέντε ξένους στο ρόστερ της. Πόσους να ελληνοποιήσουν ποια; Ο Παναθηναϊκός του 96′, είχε μέσα Βαζέχα, Μπορέλι, Βάντσικ. Τρεις(!). Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, που η Μπιλμπάo είναι η ομάδα που όλοι θαυμάζουμε αυτήν την περίοδο. Γιατί μας βγάζει αυτό που το ποδόσφαιρο σημαίνει για τους περισσότερους οπαδούς του αθλήματος. Ότι η μπάλα, δεν είναι τα εκατομμύρια των Αράβων ή των Αμερικανών. Ποδόσφαιρο, είναι το πάθος για τη φανέλα, που έμαθα να αγαπάω από μικρός….

Keywords
Τυχαία Θέματα