Απόψεις | Η χρεωκοπία των μνημονίων

23:52 14/2/2012 - Πηγή: Neolaia

Μνημόνιο ή χρεωκοπία είναι το δίλλημα που θέτει η κυβέρνηση και Ευρώ ή Δραχμή είναι το ερώτημα που μας απασχολεί αυτές τις μέρες.  Κατά την γνώμη μου η επιστροφή στην Δραχμή πράγματι θα φέρει την χώρα πολλά χρόνια πίσω. Οι λόγοι πιστεύω ότι αναλύονται επαρκώς σε άλλα άρθρα του neolaia.gr. Μπορεί όμως το μνημόνιο

να μας σώσει από την χρεωκοπία; Η απάντηση είναι όχι.

Πιστεύω ότι όλοι οφείλουμε να παραδεχτούμε πως τις τελευταίες δεκαετίες κάτι σάπιο συνέβαινε στο «βασίλειο» της Ελλάδας. Η κρίση που βιώνουμε αποκάλυψε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο τα χρόνια προβλήματα του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού συστήματος με τα οποία είτε βολευόμασταν, είτε προτιμούσαμε να κάνουμε πως δεν τα βλέπουμε. Το επίσημο σκεπτικό της εφαρμογής των διαφόρων μνημονίων λοιπόν ήταν να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αδυναμίες, έτσι ώστε στο μέλλον να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κράτος. Βέβαια όπως οι περισσότεροι ξέρουμε η θεωρία πολλές φορές απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Το προηγούμενο μνημόνιο, αλλά και η πρόσφατη συμφωνία της Ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα πιστεύω ότι δεν πρόκειται να μας βοηθήσει για τον εξής απλό λόγο: δεν θίγει τα πραγματικά προβλήματα τα οποία μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Έχοντας διαβάσει και τις 42 σελίδες του νέου μνημονίου διαπίστωσα ότι προβλέπει νέες θυσίες από μέρους της ελληνικής κοινωνίας, οι οποίες θα βαθύνουν την ήδη υπάρχουσα οικονομική ύφεση, χωρίς παράλληλα να προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις χρόνιες Ελληνικές αδυναμίες. Με εξαίρεση τα μέτρα για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, πουθενά δεν προβλέπονται μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τον εξορθολογισμό του τρόπου λειτουργίας του φορολογικού συστήματος. Πουθενά δεν προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, αλλά και των πελατειακών σχέσεων. Πουθενά δεν προβλέπονται μέτρα για την απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Πουθενά δεν προβλέπονται μηχανισμοί ελέγχου των «αυτοδιοικούμενων», αλλά χρηματοδοτούμενων από το κράτος Νομικών Πρόσωπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου. Πουθενά δεν προβλέπονται πραγματικά μέτρα απεξάρτησης του ιδιωτικού τομέα από το κράτος.

Το πρόβλημα λοιπόν που αντιμετωπίζουμε αυτή την στιγμή είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση μαζί με την Τρόικα αντί να επιλέξουν τον δρόμο της σύγκρουσης με τα συνεχή διαρθρωτικά προβλήματα του σύγχρονου ελληνικού κράτους, επέλεξαν να διαλύσουν κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα