Άγριος ενδογαλλικός καυγάς μεταξύ Liberation – Mr. Louis Vuitton

20:23 11/9/2012 - Πηγή: Neolaia

Διεθνή ντόρο προκάλεσε το χθεσινό κάπως… αυστηρό πρωτοσέλιδό της γαλλικής Liberation, υπό τον τίτλο «Άντε χάσου πλούσιε μαλάκα!» – με το οποίο η εφημερίδα αποχαιρετούσε τον Mr. Louis Vuitton, Μπερνάρ Αρνό, πλουσιότερο άνδρα της Γαλλίας και επικεφαλής του ομίλου -Moet Hennessy – Louis Vuitton,

επειδή λεγόταν ότι είχε ζητήσει τη βελγική υπηκοότητα προκειμένου να αποφύγει τον σούπερ-φόρο του 75% που πρόκειται να επιβάλει η κυβέρνηση Ολάντ στα πολύ υψηλά εισοδήματα. Ο κ. Αρνό διαμήνυσε ότι είναι αποφασισμένος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διαψεύδοντας ταυτόχρονα το περιεχόμενο του δημοσιεύματος, κίνηση που οδήγησε σε σχετικό εξευμενισμό της γνωστής γαλλικής εφημερίδας, η Διεύθυνση της οποίας απάντησε, και πάλι πρωτοσέλιδα «Mπερνάρ, αν έρθεις πίσω, ανακαλούμε!»

Σημειωτέον ότι ο τίτλος του αρχικού δημοσιεύματος αποτελεί παράφραση φράσης που απεύθυνε ο πρώην Πρόεδρος της χώρας Σαρκοζί σε πολίτη που αρνήθηκε να του σφίξει το χέρι, με τον πάλαι ποτέ κραταιό Νικολά να συλλαμβάνεται από τα ΜΜΕ να μουρμουρίζει προς τον τελευταίο «άντε χάσου μαλακά φτωχέ»… Μια ατάκα, που από όταν ειπώθηκε αποτέλεσε όπλο χλευασμού της γαλλικής κεντροαριστεράς και αριστεράς προς τον πρώην Γάλλο Πρόεδρο και του συντηρητικούς της Γαλλίας.

Ο Αρνό βρίσκεται στο τιμόνι του ομίλου Louis Vuitton-Moet Hennessy που είναι η τέταρτη οικονομική δύναμη και η πρώτη από πλευράς τζίρου στους τομείς πολυτέλειας, με ναυρχίδες του ομίλου τις φίρμες Dior, Guerlain, Kenzo, Givenchy, Veuve Clicquot, Ruinart είναι ανάμεσα στις 60 συνολικά επιχειρήσεις που υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου. Τα ετήσια εισοδήματα του Μπερνάρ Αρνό υπολογίζονται στα 11,5 εκατομμύρια ευρώ και η συνολική του περιουσία στα 32 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Φρανσουά Ολάντ είχε υποσχεθεί προεκλογικά «φορολογική δικαιοσύνη» λέγοντας ότι θα φορολογήσει με 75% τα υψηλά εισοδήματα, για το τμήμα πάνω από το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Έπειτα από την κατακραυγή που προκάλεσε στη Γαλλία η είδηση ότι ο τέταρτος πλουσιότερος στον κόσμο, ζήτησε βελγική υπηκοότητα, ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει ότι «είναι και θα παραμείνει Γάλλος φορολογούμενος». Τα διεθνή ΜΜΕ υπενθυμίζουν για τον Γάλλο επιχειρηματία ότι μετά την εκλογή της προηγούμενης Σοσιαλιστικής κυβέρνησης του ιστορικού Προέδρου Φρανσουά Μιτεράν το 1981, ο κ. Αρνό έζησε στις Ηνωμένες Πολιτείες για τρία χρόνια, επιστρέφοντας στη Γαλλία μόνο όταν θεώρησε ότι οι Γάλλοι Σοσιαλιστές πέρασαν σε μια πιο συντηρητική οικονομική πορεία.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε κυριακάτικη τηλεοπτική του συνέντευξη είπε ότι ο κ. Arnault «πρέπει να ζυγίσει τι σημαίνει να αναζητήσει άλλη ιθαγένεια, επειδή είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Γάλλοι»!

Ο Βαρόνος Εντουάρ ντε Ρότσιλντ, κύριος μέτοχος της «Liberation», από τη δική του πλευρά, εκφράζοντας την υποστήριξή του προς τη Διεύθυνση και σύνταξη της εφημερίδας του δήλωσε ότι «ο ίδιος θα πληρώσει ευχαρίστως τους φόρους του». Τόνισε, δε, ακόμα, αναφερόμενος στα δημοσιονομικά μέτρα για το 2013 που προωθεί η κυβέρνηση Ολά

Keywords
Τυχαία Θέματα