The Palace, Κύπρος 1974: Η ταινία μικρού μήκους που σάρωσε τα βραβεία!

22:22 21/1/2012 - Πηγή: Neolaia

Η ταινία μικρού μήκους «The Palace» είναι εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην Πράσινη Γραμμή, στη Λευκωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1974. Η ταινία προβλήθηκε τους τελευταίους μήνες σε διεθνή φεστιβάλ και απέσπασε συνολικά τέσσερα βραβεία. Μεταξύ των οποίων,  πήρε την πρώτη θέση για το καλύτερο φιλμ μικρού μήκους στο φεστιβάλ του Σίδνεϊ το 2011, για την καλύτερη Αυστραλιανή μικρού μήκους ταινία στο φεστιβάλ της Μελβούρνης. Επίσης κέρδισε το βραβείο κοινού στο φεστιβάλ της Αδελαίδας καθώς  και δύο υποψηφιότητες

από την Αυστραλιανή ακαδημία κινηματογράφου και τηλεόρασης και την Αυστραλιανή ένωση συγγραφέων.

Η πλοκή της ταινίας αφορά σε μία Κυπριακή οικογένεια, που τρέπεται σε φυγή με το ξέσπασμα του πολέμου. Βρίσκει καταφύγιο σε ένα εγκαταλελειμμένο, Οθωμανικής εποχής παλάτι. Όταν ένας νεαρός Τουρκοκύπριος έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με την οικογένεια που κρύβεται, στην προσπάθειά της να σωθεί, αναγκάζεται να αντιμετωπίσει την ωμή πραγματικότητα του πολέμου και τον ρόλο του σε αυτόν. Η ταινία διαδραματίστηκε στο σπίτι του Χατζηγιωρκάκη Κορνέσσιου, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας και σήμερα αποτελεί μουσείο αρχαιοτήτων.

Η ταινία αποτελεί ένα κράμα από αληθινά συμβάντα καθώς και από την εξομολόγηση του 19χρονου Τούρκου. Ο συγκεκριμένος είχε απασχολήσει πριν μερικά χρόνια τα ΜΜΕ με τις κυνικές δηλώσεις του για τις 10 δολοφονίες που είχε διαπράξει, υπό τις διαταγές των προϊσταμένων του. Ο Τούρκος έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την κοινή γνώμη όσον αφορά στις λεπτομερείς δηλώσεις του, ανακάλεσε τα όσα είπε. Βέβαια, αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο να συμπεριληφθούν τα λεγόμενά του στην πλοκή της ταινίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα