Noteblog #19 | Όλη η ιστορική αλήθεια για την εξεταστική

21:14 21/1/2013 - Πηγή: Neolaia

Σήμερα θα αποκαλύψουμε κατά αποκλειστικότητα όλη την αλήθεια για την εξεταστική:

Η Γέννηση

Κατά τη μυθολογία του Ισιώδου, η Εξεταστική ανήκε στη δεύτερη γενιά της Θεογονίας και ήταν κόρη της Νέμεσις και των Ονείρων. Αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι του Ταρτάρου που την ανέθρεψε και τον κύριο λόγο που στην αρχαιότητα, ο Τάρταρος περιγράφεται ως τόπο βασανιστηρίων επί συγκεκριμένων εγκληματιών.

Εξεταστική Περίοδος στην αρχαία Ελλάδα

Στην αρχαία Ελλάδα η περίοδος της εξεταστικής, ήταν πολύ σημαντική,

αφού οι νεανίες θα έπρεπε να εξετασθούν ταυτόχρονα σε γεωμετρία, μαθηματικά, φυσική, αστρονομία, ιατρική, ρητορική, φιλοσοφία και στις τέχνες. Από εκείνη την περίοδο, μας έχουν μείνει πολύ σημαντικά αποφθέγματα που μας λένε οι καθηγητές μας, ακόμα και σήμερα. Όπως: Άνθρωποι τύχης είδωλον επλάσαντο, πρόφασιν ιδίης αβουλίης (Δημόκριτος, που σημαίνει: οι άνθρωποι επινόησαν τη θεά της Τύχης για να δικαιολογήσουν τη δική τους έλλειψη θέλησης). Όλοι εξάλλου έχουμε αποδώσει αποτυχίες μας στην τύχη…

Ήταν τόσο δυσάρεστη εμπειρία, που στο τέλος της, γινόντουσαν τα γνωστά διονυσιακά γλέντια, στα οποία πρωτοστατούσαν οι επιτυχόντες. Οι δε αποτυχόντες κρατούσαν τα γνωστά φαλλικά σύμβολα, για αυτό και μέχρι σήμερα, έχει μείνει να λέμε για την αποτυχία ότι κάποιος έμεινε με τον φαλλό στο χέρι (φαλλοκράτης) ή απαντά στην ερώτηση «Πώς τα πήγες;», λέγοντας «πο@$τσες».

Εξεταστική στον Μεσαίωνα

Στο Μεσαίωνα η εξεταστική ήταν πολύ πιο σκληρή. Όπως διαβάζουμε στη Φρικηπαιδεία, για την ισπανική ιερά εξέταση:

Περίοδος εξεταστικής στον Μεσαίωνα, ενίοτε διπλή μετά από εκτεταμένες απεργίες και καταλήψεις, η οποία γινόταν κατά βάση στην Ισπανία. Βέβαια οι διαφορές με την σημερινή εξεταστική είναι τεράστιες. Σε περίπτωση αποτυχίας υπήρχαν οι εξής επιπτώσεις:

α) Σε ρίχναν στην πυρά. Ειδικά άμα αντέγραφες με τόσους πολλούς επιτηρητές σε περνούσαν για μάγισσα και τότε καιγόσουν και ευκολότερα!

β) Βασανιστήρια. Α, εδώ είχαμε ποικιλία. Παλούκωμα, μπουντρούμια, αποκεφαλισμοί και άλλα διάφορα που είχαν σκαρφιστεί εκείνη την εποχή! Όλα αυτά βέβαια για την Αγάπη Του Θεού και για να βοηθηθούν τα απωλωλότα μπεεε να ξαναγυρίσουν στην αγκαλιά της Εκκλησίας μαζί με τα υπόλοιπα μπεεε. Σε αυτό βοήθησε και ο ιδρυτής της Ισπανικής Ιεράς Εξέτασης, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Λίγες αναφορές για την εξεταστική την περίοδο της τουρκοκρατίας.

Την περίοδο της τουρκοκρατίας, στην εξεταστική συμμετείχαν οι φοιτητές των εκκλησιαστικών σχολών (εισάγονταν από τα εσπερινά λύκεια) και οι σπουδαστές από το παιδομάζωμα. Λίγες πληροφορίες έχουν διασωθεί, αλλά ξέρουμε πως σημαντικό ρόλο, διαδραμάτιζαν οι εκάστοτε Βαλιντέ και Χουρέμ, αφού κάθε φορά που πλακωνόντουσαν έβαζαν παλούκια στους σπουδαστές.

Η εξεταστική σήμερα

Ο θεσμός της εξεταστικής στις μέρες μας, έχει πάρει πορεία αντίθετη με ότι έχουμε συνηθίσει. Οι αρχαίες ρήσεις τροποποιήθηκαν (πτυχία copies κτώνται), η ισπανική εξεταστική θεωρείται ευλογία (γιατί μπορείς να περάσεις μέσω erasmus δύσκολα μαθήματα), ενώ και οι φοιτητές αυτές τις μέρες δοκιμάζουν σε περίεργο στάδιο τη σχέση τους με το θεό (είτε λόγω τάματος «κάνε θεέ μου να περάσω» είτε λόγω βλασφημίας με το αντίκρυσμα των βαθμολογιών).

Παραμένει ωστόσο, μία δύσκολη διαδικασία – Νέμεσις, για τα «εγκλήματα» του εξαμήνου.

Το μέλλον της εξεταστικής

Η εξεταστική αλλάζει. Το είδαμε αυτό και βάσει της ιστορικής αναδρομής που κάναμε. Ειδικοί συνδικαλιστές παρατάξεων, σε αποκλειστική επικοινωνία που είχαμε μαζί τους, θεωρούν πως στο μέλλον, η εξέταση θα γίνεται μόνο με προόδους και εργασίες. Αυτό βέβαια, ξεσηκώνει τους καθηγητές, οι οποίοι σε αυτό το ενδεχόμενο, θα πρέπει κατά τη διάρκεια της χρονιάς να εργάζονται και όχι απλά να έρχονται στη σχολή για να κοροϊδέψουν τον κόσμο και μετά να πάμε στις δουλειές που τους εξασφαλίζουν ένα σοβαρό εισόδημα.

Φρούδες ελπίδες ή κοντινή προφητεία;

Καλή εξεταστική σε όλους.

ΥΓ: Προτίμησα να κάτσω να γράψω αυτό, παρά να διαβάσω. Καλά κουράγια σε όλους…

Keywords
Τυχαία Θέματα