Neolaia Θέμα | Το 2013 με τα μάτια της νέας γενιάς!

«Κάθε πέρσι και καλύτερα» ή θα αρχίσει να αχνοφαίνεται «φως στο τούνελ»;

2013! Μια χρονιά που έρχεται με τις λιγότερες προσδοκίες από κάθε προηγούμενη, αλλά με όλους να επιθυμούν τα ελάχιστα που ελπίζουν να φέρει, πράγματι να τα φέρει, για να αποφευχθεί η πλήρης κοινωνική αποσύνθεση, η απόλυτη διάλυση. Η αναγκαία για την ανάκαμψη σταθεροποίηση της οικονομίας μόνο βέβαιη δεν είναι, αλλά αν επιτευχθεί θα σημάνει και την αρχή για μια καλύτερη επόμενη μέρα.

Σχολιαστές της νεότερης γενιάς που συντρόφευσαν τους αναγνώστες της «Ν» το 2012 παραθέτουν τη δική τους οπτική για τις

δυνατότητες και τους κινδύνους που κατά τη γνώμη τους κρύβει η χρονιά που έρχεται.

Μαριλένα Φλέσσα, Νομικός Περιβάλλοντος

Ελπίδα για ριζοσπαστική αλλαγή!

Το 2012 αποτέλεσε τη χρονιά-ορόσημο που η κρίση έγινε πιο ορατή από ποτέ στην καθημερινότητα ολόκληρης της κοινωνίας. Τεράστια μερίδα του πληθυσμού κλήθηκε να διαχειριστεί προβλήματα και συναισθήματα πρωτόγνωρα. Δεκάδες γεγονότα σημάδεψαν τις μέρες στα ημερολόγια: Εκλογές, επαναληπτικές εκλογές, καταβαράθρωση των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας, είσοδος της ΧΑ στη βουλή, ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, νέα σκληρότερα μέτρα, τρίτο μνημόνιο, προπηλακισμοί πολιτικών, Αμυγδαλέζα, περάτωση του τείχους στον Έβρο, σκοτσέζικα ντους για την αποταμίευση της εκάστοτε δόσης και σοβαροί τριγμοί στα θεμέλια της Ε.Ε.

Για την χρονιά που έρχεται, ένας πραγματιστής δεν θα μπορούσε να κάνει αισιόδοξες προβλέψεις. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι αυτό που διαβλέπει τον ριζικό επαναπροσδιορισμό αρχών και λειτουργίας της Ένωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα. Το φως στην άκρη του τούνελ μπορεί να δημιουργηθεί μόνο με ριζοσπαστική αλλαγή στην ακολουθούσα πολιτική των «αρχόντων» και ταυτόχρονη διατήρηση της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης των «αρχόμενων».

Σταύρος Μαυρογένης, Διεθνολόγος

Δρόμος ανάκαμψης, δύσβατος και ανηφορικός…

Τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα των μνημονίων και του διεθνούς οικονομικού έλεγχου εκτός από δραματικές αλλαγές στην καθημερινότητα παρατηρούμε και ραγδαία συμπύκνωση του πολιτικού χρόνου. Οι οποιαδήποτε προβλέψεις εμπεριέχουν υψηλό ρίσκο, οι συσχετισμοί ρευστοί και το πολιτικό σκηνικό «κινούμενη άμμος». Η εκταμίευση της δόσης και η λογιστική και όχι πραγματική αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας από τη Standard and Poor’s κατά έξι βαθμίδες θυμίζουν το πολύτιμο γκολ πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου σε κρίσιμο αγώνα ποδοσφαίρου.

Για να έχει ελπίδες για θετική έκβαση στο τελικό αποτέλεσμα του αγώνα η τρικομματική κυβέρνηση θα πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης. Μια ανάπτυξη που δεν πρόκειται προφανώς να έρθει με ευχολόγια και επικοινωνιακές στρατηγικές αλλά με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές υπέρ του πολίτη και της πραγματική οικονομίας. Για το 2013 ας είμαστε αισιόδοξοι και ας ελπίσουμε ότι τα χειρότερα πέρασαν, με το δρόμο όμως της ανάκαμψης να παραμένει δύσβατος και αναφορικός.

Κωνσταντίνος Πλιάτσικας, Φοιτητής Παν. Πειραιά

Άλλη μια χρονιά αλληλεγγύης…

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες όλοι προσπαθούν να κάνουν ανασκόπηση της χρονιάς που φεύγει, αλλά και μία «πρόβλεψη» για αυτήν που έρχεται. Φέτος όλοι οι φορείς, εγχώριοι και διεθνείς, κρατικοί και μη, αλλά και μεμονωμένοι οικονομολόγοι έσπευσαν να δώσουν το οικονομικό «στίγμα» της χρονιάς που έρχεται. Το Υπουργείο Οικονομικών, κάνει λόγο για ανάκαμψη της οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2013, τη στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει περαιτέρω ύφεση 4,5%!

Ένα είναι βέβαιο: πως και το πιο αισιόδοξο σενάριο να επιβεβαιωθεί, η κοινωνική κρίση, θα είναι βαθύτερη από κάθε άλλη φορά, τα τελευταία 35 τουλάχιστον χρόνια, αφού η ανεργία φαίνεται πως θα ξεπεράσει το 26%! Θετικό σημάδι, μέσα σε όλα αυτά αποτελούν τα αντανακλαστικά κοινωνικής αλληλεγγύης, που δείχνουν πολλοί συμπολίτες μας καθημερινά, με κινήσεις στήριξης σε συνανθρώπους μας, αφού ένα από τα όπλα, για να αντιμετωπίσει ο λαός τις εκάστοτε δυσκολίες είναι πάντα η αλληλεγγύη!

Γιώργος οικονόμου, Οικονομολόγος – Επιχειρηματίας

Κι όμως μπορούμε!

Παρά τις ανίκανες πολιτικές ηγεσίες που διαδοχικά και διαπαραταξιακά διαχειρίζονται την ελληνική κοινωνία και οικονομία, υπάρχουν πλέον προϋποθέσεις επαναφοράς σε μια καλύτερη πορεία.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέους φόρους οπότε το ενδιαφέρον αναγκαστικά μετατοπίζεται στη συλλογή όσων φορολογικών εσόδων μπορούν να εισπραχθούν για προφανή φορολογικά ατοπήματα, κι υπό το φόβο των ποινικών κυρώσεων για τους οφειλέτες. Υπάρχει ήδη μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα από ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ και οι αεροπορικές κρατήσεις δείχνουν ότι η Ελλάδα αναμένεται να αποτελέσει έναν πιο ελκυστικό πόλο τη νέα χρονιά συγκριτικά με αυτή που φεύγει. Το σημαντικότερο, η Ε.Ε. και η ηγέτιδα σε αυτή δύναμη Γερμανία, βλέπει σταδιακά κάμψη της ευρωπαϊκής μηχανής από άποψη ρυθμού ανάπτυξης, πράγμα που θα οδηγήσει σε σχετική αλλαγή της ιδιαίτερα σκληρής στάσης προς την Ελλάδα.

Παρά το υφεσιακό τοπίο των τελευταίων ετών στη χώρα, είναι ορατή πλέον η δυνατότητα για «φρένο στον κατήφορο», αρκεί να μην κυριαρχηθεί ο τόπος από αδιέξοδα αυτοκτονικά σύνδρομα…

Keywords
Τυχαία Θέματα