Neolaia Θέμα | Τι γύρευε η Μέρκελ στην… Ψαροκώσταινα;

Ορισμένες πιο ψύχραιμες εξηγήσεις για την επίσκεψη της χρονιάς…

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα ήταν, ασφαλώς, το γεγονός του μήνα, ίσως και του έτους. Πολλοί την ερμήνευσαν ως πρώτη ένδειξη στροφής από την εξαιρετικά σκληρή γερμανική στάση απέναντι στην Ελλάδα. Άλλοι την αντιλήφθηκαν ως κίνηση ανέξοδου εντυπωσιασμού και στήριξης της τρικομματικής

κυβέρνησης, χωρίς τη διάθεση ουσιαστικής διαφοροποίησης της ασκούμενης πολιτικής του Βερολίνου στο ελληνικό και συνολικότερα το ευρωπαϊκό ζήτημα, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος και μέχρι νεωτέρας, από όσους κρατούν, από οικονομική άποψη, στα χέρια τους την τύχη της Ευρώπης.

Αυτές και όχι μόνο τις οπτικές και εξηγήσεις, σε ό,τι αφορά την πολυσυζητημένη επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην πρωτεύουσα της «ψαροκώσταινας», παρουσιάζουν οι νέοι άνθρωποι και σχολιαστές που κλήθηκαν να διατυπώσουν, ένα δεκαήμερο μετά και με καθαρότερο πια μυαλό, τους πραγματικούς σκοπούς και στόχους της εσπευσμένης μετάβασης της Γερμανίδας Καγκελαρίου στη βαλλόμενη Ελλάδα.

Παναγιώτης Τσέλλος, Ψυχολόγος

Διαδικαστικού χαρακτήρα επίσκεψη

Πολύ φοβάμαι πως η Μέρκελ είχε αποφασίσει εξ αρχής να μην μιλήσει και τόσο θερμά για τις εξυγιαντικές προσπάθειες που καταβάλει η χώρα μας… Γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια των συναντήσεών της, το βάρος της εδόθη περισσότερο στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει συμφέρουσες επενδύσεις και εξαγωγές για τους Γερμανούς βιομηχάνους στην προσεχώς ιδιωτικοποιημένη Ελλάδα, παρά για να προβεί σε ανούσιες υποστηρικτικές δηλώσεις για την κυβέρνηση που στο κάτω δεν πίστευε.

Η Καγκελάριος δεν άλλαξε για μας, ούτε καν επικοινωνιακά, όπως πολλοί αναλυτές περίμεναν λανθασμένα τις προηγούμενες μέρες. Παρέμεινε αυστηρή, συγκρατημένη και προβληματισμένη. Για εκείνη το ταξίδι στην Ελλάδα ήταν ακόμα ένας σύντομος διαδικαστικού χαρακτήρα σταθμός για να επικοινωνήσει-υποδείξει κάποιες κατευθυντήριες πολιτικές γραμμές και να κλείσει επενδυτικές συμφωνίες.

Όλα αυτά βέβαια off the record! Δημοσίως έκανε μόνο μια ευχή: πως ελπίζει να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη! Την επομένη, το χρηματιστήριο έπεσε 3,5%. Οι αγορές δεν εκτίμησαν μάλλον τη (μη) στήριξή της…

Βασίλης Θεοφάνης, «Αναρχοσυνδικαλιστής»

Οψόμεθα…

Προσπαθώ να καταλάβω την σκοπιμότητα της επίσκεψης Μέρκελ. Από ότι φάνηκε πολιτικά δεν κέρδισε κάτι η κυβέρνηση, ενώ το επικοινωνιακό σώου σκιάστηκε από τα περί απαγόρευσης συναθροίσεων και την αστυνομοκρατία. Όχι ότι το καρπώθηκε κάποιο κίνημα. Μικρή η συμμετοχή στις διαδηλώσεις και με ηχηρές απουσίες. Καμία αναρχική συλλογικότητα ή συνέλευση δεν έκανε κάλεσμα λόγω του εθνικιστικού υποκειμένου που θα πλαισίωνε τις διαμαρτυρίες, κι οι περιορισμένες συγκρούσεις ήταν κυρίως από «άγριους νεολαίους», μονάδες αντιεξουσιαστών που ήταν στον δρόμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που περίμενε χολιγουντιανές συγκρούσεις και εξεγέρσεις έμεινε με μια «pathetic» δήλωση Τσίπρα κατά την διάρκεια εκείνης της ημέρας. Το ΠΑΜΕ, περίπατος μετά κραξίματος – αλήθεια θα το φτάσου

Keywords
Τυχαία Θέματα