Neolaia Θέμα | Και μετά τη συμφωνία για τη δόση τι;

15:53 2/12/2012 - Πηγή: Neolaia

Σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας ή ακόμα χειρότερες μέρες…

Μετά από ένα θρίλερ αρκετών ημερών για την τύχη ορισμένων υπολειπόμενων αλλά και της επερχόμενης μνημονιακής δόσης για τη χρημαδότηση-δανειοδότηση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους επήλθε η περιβόητη συμφωνία Ε.Ε.- ΔΝΤ για τον τρόπο και προγραμματισμό καταβολής των άνω των 44 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση επαίρεται ότι πέτυχε στη διαπραγμάτευσή της και με τα χρήματα που θα έρθουν, όχι

μόνο για την αποπληρωμή χρεών αλλά και για υποχρεώσεις του κράτους προς την αγορά, δε χρειαστεί η λήψη νεότερων μέτρων, ενώ η αντιπολίτευση μιλά με βεβαιότητα για επερχόμενες ακόμα μεγαλύτερες θυσίες του ελληνικού λαού το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η «Ν» αναζήτησε και σας παρουσιάζει εκτιμήσεις και την ανάλογη τεκμηρίωση από τη σκοπιά του κάθε σχολιαστή για το αν προβλέπεται να μπει ένα οριστικό φρένο στις απαιτήσεις για συνεχώς μεγαλύτερες περικοπές των πολιτών ή αν επίκεινται ακόμα χειρότερες μέρες:

Κωνσταντίνος Τσιρώνης, Δικηγόρος – Δημοτικός Σύμβουλος Γαλατσίου

Και πάλι σε λανθασμένη τροχιά

Η παθογένεια του Ελληνικού οικονομικού συστήματος είναι γνωστή σε όλους καθώς είναι γνωστά και τα αίτια αυτής της οικονομικής καταστροφής. Ο τεράστιος και μη αποδοτικός δημόσιος τομέας, η πλήρης ενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, γεγονός πρωτοφανές για τα παγκόσμια δεδομένα, οδήγησε το σαθρό οικοδόμημα στην κατάρρευση.

Το αντίμετρο που θέλει να προωθήσει η »τριανρία» ήτοι με άγρια φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και μείωση μισθών, μάλλον περισσότερη ζημιά και ύφεση θα φέρει παρά καλά αποτελέσματα. Αν περιμένουμε ως λαός ακόμη τον »Μεσσία¨ προκειμένου να σωθούμε μάλλον πλανώμαστε πλάνην οικτρά. Συνταγές πανάκειας δεν υπάρχουν, αλλά ανάπτυξη μπορεί να έρθει με μείωση φορολόγησης και γραφειοκρατίας και όχι με σταλινικού τύπου φορολόγηση από το πρώτο ευρώ όπως σήμερα.

Είμαστε και πάλι σε λανθασμένη τροχιά. Η πολιτική που συνεχίζει να ακολουθείται θα φέρει τη χώρα και πάλι σε αδιέξοδο. Η λύση παραμένει μια, ήτοι η μείωση του δημόσιου τομέα, η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς και η δραστική μείωση της φορολόγησης.

Γιώργος Οικονόμου, Οικονομολόγος

Δε χρειάζονται νέα μέτρα αν σοβαρευτεί η ελληνική ηγεσία

Η οριστικοποίηση της συμφωνίας για την καταβολή των δόσεων στην Ελλάδα επιβεβαίωσε τη σταδιακή μεταστροφή της Γερμανίας, η οποία αντιλαμβάνεται πια ότι η περαιτέρω εσωτερική υποτίμηση σε χώρες που στηρίζουν τις εξαγωγές της στρέφεται κατά των συμφερόντων της. Πολύ σύντομα θα υπάρξουν και νεότερα δείγματα της γερμανικής υπαναχώρησης.

Μεγαλύτερη μείωση του εργατικού κόστους αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα για κανέναν, οπότε και νέες θυσίες των Ελλήνων πολιτών δεν εξυπηρετούν σε τίποτα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το κόστος εργασίας έχει περιορισμένη βαρύτητα στη δημιουργία βιώσιμου επενδυτικού περιβάλλοντος. Το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι η πολιτική ηγεσία της δεν καταφέρνει ακόμα να παρέμβει καταλυτικά στις εξελίξεις και σχεδιασμό τη

Keywords
Τυχαία Θέματα