Ξεσηκωμό προκαλεί η πολιτική Λοβέρδου

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αντιδράσεις στην πολιτική του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου. Τοπικές κοινωνίες, Περιφερειακά Συμβούλια, Διοικητές Νοσοκομείων, γιατροί και ασθενείς έχουν ξεσηκωθεί και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στον κ. Λοβέρδο να κατεδαφίσει το....
δημόσιο σύστημα υγείας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στο σχέδιο του Υπουργείου και στην δρομολογούμενη υποβάθμιση των νοσοκομείων Κυπαρισσίας, Μολάων και το κλείσιμο
του Ψυχιατρικού νοσοκομείου Τρίπολης, ενώ δήλωσε την αντίθεσή του με τη συνολική πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Υγείας.

Ταυτόχρονα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης τόνισαν ότι ''δεν παραχωρούμε το δικαίωμα σε κανένα να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς''.

Πυρά εκ των «έσω»

Και εκ των «έσω» όμως δέχεται τα πυρά ο Υπουργός Υγείας. Ως «άκαιρους και επικίνδυνους πειραματισμούς» χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην Πρόεδρος του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας Πελοποννήσου (την περίοδο 2001-2004), καθώς και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, κ. Οδυσσέας Βουδούρης, την πολιτική Λοβέρδου στο χώρο της δημόσιας υγείας και συγκεκριμένα την δρομολογούμενη μετατροπή νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας και Βραχείας Νοσηλείας ,αλλά και τις συγχωνεύσεις Διοικήσεων νοσοκομείων. Ο κ. Βουδούρης αναφέρει χαρακτηριστικά πως οι αλλαγές αποφασίστηκαν με πρόχειρο τρόπο, χωρίς προηγούμενη εκπόνηση μελέτης.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην «Ελευθερία Μεσσηνίας» ο κ. Βουδούρης μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ένστασή του στη συγχώνευση των νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας , κάτι που θα εφαρμοσθεί και σε πολλά άλλα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. «Ο Νομός Μεσσηνίας διαθέτει δύο νοσοκομεία, το νοσοκομείο Καλαμάτας και το νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Η σκέψη να μετατραπεί το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας σε Κέντρο Υγείας και Βραχείας Νοσηλείας είναι ένας ακόμη πειραματισμός άκαιρος και επικίνδυνος. Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει μελέτη που να στηρίζει μία τέτοια πρόταση».

Όσον αφορά στις συγχνεύσεις Διοικήσεων, ο κ. Βουδούρης τόνισε: «Τα δύο νοσοκομεία (Καλαμάτας και Κυπαρισσίας) δεν μπορούν να συγχωνευθούν. Ο βασικός λόγος είναι η γεωγραφική απόσταση που τα χωρίζει. Η τηλε-ιατρική υπάρχει, η τηλε-διοίκηση όμως όχι. Το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας χρειάζεται έναν επικεφαλής με συνεχή καθημερινή παρουσία και ολοκληρωμένη διοικητική αρμοδιότητα. Η «εφεύρεση» ενός τοπικού υποδιοικητή αποτελεί απλώς ένα γραφειοκρατικό τέχνασμα».
Και συνεχίζει «Θεωρώ καθήκον μου, βάσει και της εμπειρίας μου, τόσο ως μάχιμος γιατρός όσο και γνώστης της διοικητικής πραγματικότητας, να εκφράσω τις επιφυλάξεις μου σε τέτοιους πειραματισμούς».

Ο ιατρικός κόσμος βλέπει «δεινά»

Την έντονη ανησυχία του για τα δεινά που έρχονται στο χώρο της υγείας εκφράζει ο ιατρικός κόσμος της χώρας, μετά τις σχεδιαζόμενες αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Υγείας.

Μοναδικός σ
Keywords
Τυχαία Θέματα