Βιονικό "μάτι" χαρίζει το φως σε άτομα με ολική τύφλωση

Βιονικό μάτι το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν χάσει την όρασή του να ξαναβρούν το φως τους, έχει λάβει την έγκριση από την ευρωπαϊκή επιτροπή ελέγχου και μπορεί πλέον να τοποθετείται σε ασθενείς.
Το τεχνητό αυτό μάτι, το οποίο έχει ήδη δοκιμασθεί εργαστηριακά και κλινικά σε τριάντα ασθενείς, έχει αποδειχθεί πως είναι δυνατό να με ασφάλεια να εξασφαλίσει την «όραση» σε ανθρώπους που λόγω την έχουν χάσει λόγω κάποιας γενετικής ανωμαλίας. Μάλιστα από τους τριάντα ασθενείς στους οποίος
έχει....
πειραματική δοκιμή, οι δέκα έχουν δει.

Το Άργους ΙΙ, όπως ονομάζεται το βιονικό μάτι, χρησιμοποιεί μία κάμερα που στέλνει σήμα σε ένα δίκτυο από εξήντα ηλεκτρόδια, τα οποία είναι εμφυτευμένα στην κόγχη του ματιού και συνδεδεμένα με το οπτικό νεύρο. Η κάμερα είναι «τοποθετημένη» σε ένα ζευγάρι μαύρων γυαλιών. Ο ασθενής αρχικώς υποβάλλεται σε μία εγχείρηση για την τοποθέτηση του ραδιοδέκτη και μιας επιφάνειας που καταλήγει η δέσμη των ηλεκτροδίων, το οποίο εφάπτεται στο οπτικό νεύρο. Όταν ο ασθενείς αναρρώσει από την εγχείρηση, τότε μπορεί να χρησιμοποιεί την κάμερα που είναι προσαρμοσμένη στα γυαλιά.

Οι ασθενείς στους οποίους ήδη έχει εμφυτευθεί ο συγκεκριμένος «μηχανισμός» μπορούν να διακρίνουν το φως, την κίνηση και τα χρώματα, να διακρίνουν αμυδρά τα περιγράμματα των αντικειμένων και σε μερικές περιπτώσεις να διαβάσουν ακόμη και γράμματα, σε μεγάλο μέγεθος στην οθόνη του υπολογιστή.

Το συγκεκριμένο εμφύτευμα είναι σχεδιασμένο για ασθενής που έχουν απολέσει την όρασή του λόγω του retinitis pigmentosa (RP), μία ασθένεια που προσβάλει ένα στους 4.000 ανθρώπους και που σταδιακά οδηγεί στην ολοκληρωτική τύφλωση, αφού η συγκεκριμένη ασθένεια δεν επιδέχεται ίασης, αλλά ταυτόχρονα είναι δύσκολο να γίνει άμεσα αντιληπτή από τους οφθαλμίατρους. Οι ασθενείς γνωρίζουν πως οδηγούνται στην τύφλωση.

Το κόστος για την εμφύτευση του Άργους ΙΙ ανέρχεται στο ποσό των 60,000 ευρώ και συνήθως απαιτούνται επιπλέον 16,000 ευρώ για την εκπαίδευση του ασθενούς στη χρήση του μηχανισμού υψηλής τεχνολογίας.

http://www.dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα