Βενιζέλος: «Δεν είναι σπουδαίος αλλά είναι υπάκουος».

(Το χρονικό του ευτελισμού του ΠΑΣΟΚ)

Ποιος ορίζει τις ηγεσίες των κομμάτων;

Ό,τι κι αν πιστεύει κανείς για τον Αντώνη Σαμαρά, ένα πράγμα δεν μπορεί να αμφισβητήσει: ότι τον εξέλεξε η βάση της ΝΔ αρχηγό σε πείσμα κομματικών τζακιών και οικογενειών, διαπλεκόμενων συμφερόντων και εκδοτικών συγκροτημάτων.

Δεν μπορεί όμως να....
πει κανείς το ίδιο και για όλες τις ηγεσίες
του ΠΑΣΟΚ μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου.

«Η απόπειρα εκδοτών και μεγάλων συμφερόντων να ελέγξουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πάει πίσω πολλές δεκαετίες και είχε πάντοτε ένα και μόνο στόχο, όχι την ανάδειξη μιας άξιας ηγεσίας αλλά μιας ηγεσίας υποτακτικής. Σε όλους τους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους που σχολίαζαν, την εδώ και τρία χρόνια υπονόμευση του Γιώργου από μεγαλοεκδότες ήταν γνωστή η κυνική του δήλωση ενός εξ αυτών για τον Ευάγγελο Βενιζέλο: «Δεν είναι σπουδαίος αλλά είναι υπάκουος».

Δεν τα έγραψε αυτά το Antinews. Τα έγραφε στις 19 Σεπτεμβρίου 2007 κ. Ν. Νικολάου, φίλος πρωθυπουργών και επιχειρηματιών και στέλεχος επί σειρά ετών στο ΒΗΜΑ πριν προσχωρήσει στην «Καθημερινή» και το στρατόπεδο Αλαφούζου. Και ασφαλώς κάτι θα ήξερε παραπάνω από εμάς για να τα λέει.

Τρεις ημέρες προηγουμένως, την Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου η νέα και βαριά ήττα του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ είναι γεγονός. Ο Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να βρει τι θα κάνει και ξαφνικά βγαίνει ο Γιώργος Κουρής και ζητά να αντικατασταθεί στην ηγεσία από τον Ευ. Βενιζέλο. Δεν ενήργησε φυσικά ιδία πρωτοβουλία ο άνθρωπος που εισήγαγε τον «αυριανισμό» και «γκρέμισε τον Καραμανλισμό. Όλοι ξέρουν ότι τον έβαλε ο φίλος του ο Σταύρος Ψυχάρης, που μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές εκείνες έγραψε στην πρώτη σελίδα του «Βήματος» εκείνο το περίφημο: «Απορρίπτουμε την ιδεολογία και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επιλέγομε για λόγους ιδεολογικής συνέπειας την ψήφο στο ΠΑΣΟΚ – και οψόμεθα εις Φιλίππους». Και είδαμε τι εννοούσε όταν το στις 18/9 το ΒΗΜΑ είχε τίτλο απευθυνόμενο στον ΓΑΠ: “Παραιτηθείτε κύριε Πρόεδρε”.

Το κλειστό κλαμπ των εκδοτών κυβερνά το ΠΑΣΟΚ

Αλλά, το συγκρότημα Λαμπράκη είχε χάσει ήδη την πρωτοκαθεδρία στην διαπλοκή. Η επικυριαρχία είχε περάσει σιγά – σιγά στο συγκρότημα Μπόμπολα που έκλεινε τότε το μάτι στην κ. Διαμαντοπούλου, η οποία δηλώνει ότι «είναι πιθανό να χρειαστεί ένα τρίτο ρεύμα».

Μετά το άδειασμα του Βενιζέλου από το ΕΘΝΟΣ ακολούθησε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ του κ. Αλαφούζου η οποία τάχθηκε κι αυτή υπέρ μιας «τρίτης λύσης» που την στηρίζουν (εντελώς συμπτωματικά) οι Λαλιώτης, Σκανδαλίδης, Χρυσοχοΐδης, Πάγκαλος και της οποίας τα χαρακτηριστικά της τα έδωσε η Βάσω Παπανδρέου στην «Ελευθεροτυπία»: Μια ομάδα κορυφαίων στελεχών, που «αυτή τη στιγμή δεν τοποθετούνται υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, αλλά θέλουν να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση και στην ενότητα του κόμματος».

Κάπως έτσι ο κ. Βενιζέλος έχασε τότε το παιχνίδι από τον ….ευφυέστερο ΓΑΠ. Όπως έγραψε τότε η «Ε» πνίγηκε στον ωκεανό της ευφυΐας και της
Keywords
Τυχαία Θέματα